640
|

Η νέα κυπριακή τραγωδία

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 18 Μαρτίου 2013, 01:26

Η νέα κυπριακή τραγωδία

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 18 Μαρτίου 2013, 01:26

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Σόιμπλε, είπε ότι αντιλαμβάνεται το πρόβλημα των μικροκαταθετών στην Κύπρο και ότι είναι έτοιμος να συζητήσει την ελάφρυνσή τους. Θα πρέπει, όμως, στην περίπτωση αυτή, να επιβαρυνθούν περισσότερο οι μεγαλοκαταθέτες. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ολι Ρεν διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα ήταν αντίθετη σε μία αλλαγή των κλιμακίων της επιβάρυνσης των καταθέσεων
Η δήλωση αυτή ήρθε ταυτόχρονα με το διάγγελμα του πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, που άνοιξε το παράθυρο για μια δικαιότερη -κοινωνικά- ρύθμιση σε ό,τι αφορά την επιβάρυνση των καταθέσεων.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι αρμόδια εξέταζαν μία μείωση της φορολογίας στις μικρές καταθέσεις (κάτω των 100.000 ευρώ στο 5%, ή διατήρηση στο 10% για τις καταθέσεις από 100.00 ως 500.000 και 13% στις καταθέσεις άνω του μισού εκατομμυρίου), σύμφωνα με ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, όσοι χάσουν χρήματα θα πάρουν μετοχές των τραπεζών και όσοι αφήσουν τα χρήματά τους στην Κύπρο και για δύο χρόνια θα πάρουν δικαιώματα επί των εσόδων του κυπριακού φυσικού αερίου. Την ώρα του διαγγέλματος γινόταν γνωστό ότι ο ίδιος ο Αναστασιάδης προκάλεσε το κούρεμα και των μικρότερων καταθέσεων, φοβούμενος μία υπέρμετρη επιβάρυνση των μεγαλύτερων καταθετών, κάτι που θα είχε καταστροφικές συνέπειές για το χρηματοπιστωτικό περιφερειακό κέντρο της Κύπρου. Περίπου το 35% των καταθετών των κυπριακών τραπεζών έχουν καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ. Η επιβάρυνση των καταθέσεων είναι, λοιπόν, με οποιαδήποτε μορφή αναπότρεπτη.
Οι καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες αποτελούν το 380% του ετήσιου κυπριακού ΑΕΠ και το 30% από αυτές προέρχονται σύμφωνα με μία εκθεση της Barclays από χώρες εκτός της Ε.Ε., δηλαδή, κυρίως, τη Ρωσία.

Μόλις το 37% αφορά καταθέσεις Κυπρίων. Τα απαιτούμενα κεφάλαια για τη διάσωση της  Κύπρου φθάνουν στο 60% του ΑΕΠ της, έναντι 40% της Ελλάδας και 27% της Ιρλανδίας. Ενα ΑΕΠ 14 δισεκατομμυρίων «αντικρύζει» καταθέσεις άνω των 70 δισεκατομμυρίων ευρώ στις κυπριακές τράπεζες. Βεβαίως, το ενεργητικό των τραπεζών στο Λουξεμβούργο είναι 22 φορές το ΑΕΠ της χώρας, αλλά το δημόσιο χρέος του είναι μόλις 18% (5 φορές χαμηλότερο απο αυτό της Κύπρου) και το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του μόλις 1,8% του ΑΕΠ.
Για αυτούς τους λόγους, είναι εκτός πραγματικότητας οι κραυγές για «κάτι άλλο» είτε ακούγονται στην Κύπρο είτε στην Ελλάδα. «Κάτι άλλο»σημαίνει μία Κύπρος ως χώρα της Μέσης Ανατολής, όπως ο Λίβανος.
Οι επικριτές της απόφασης των Βρυξελλών αγνοούν ή θέλουν να αγνοούν ότι το κυπριακό ιδιωτικό χρέος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη και η μη έλλειψη στήριξης από την Ευρώπη θα σήμαινε μια δραματική κατάρρευση των τραπεζών με βύθιση της κυπριακής κοινωνίας και οικονομίας. Η προηγούμενη κυπριακή κυβέρνηση θέλησε να αποφύγει το μνημόνιο πριν από τις εκλογές, ελπίζοντας ότι θα το φορτωθεί ο πρόεδρος Αναστασιάδης.Τα κατάφερε λεηλατώντας τα αποθεματικά των κερδοφόρων δημοσίων οργανισμών του νησιού για να κάνει τις αναγκαίες πληρωμές. Τώρα καταψηφίζει τη συμφωνία και θέλει να κάνει δημοψήφισμα για την έξοδο της Κύπρου από το ευρώ.

Το πρωί, στη Λευκωσία, οι εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών θα συναντηθούν με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για να μάθουν τις λεπτομέρειες της πώλησης των δραστηριοτήτων δύο ή τριών (η χυτή της «Ελληνικής» δεν είχε αποφασισθεί ως αργά το βράδυ) κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Σε σύσκεψη που είχε γίνει την περασμένη Τρίτη, στην Αθήνα, η ελληνική πλευρά είχε απορρίψει την απορρόφηση των κυπριακών ιδρυμάτων από την «Εθνική», καθώς τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίησή της δεν φτάνουν ούτε για τη συγχώνευση με τη Eurobank Μέχρι χθες, οι μνηστήρες της «Κύπρου» και της πρώην «Λαϊκής» ήταν η Πειραιώς, ενώ η Εθνική με την Alpha διεκδικούσαν μόνο την «Κύπρου». Οι Κύπριοι θα προτιμούσαν να πουλήσουν τις τράπεζες στην Αθήνα «πακέτο».Τρόπος του λέγειν να πουλήσουν. Τρόπος του λέγειν να αγοράσουν. Οι Κύπριοι απαλλάσσονται από ένα μέρος του χαρτοφυλακίου τους. Και του προσωπικού των τραπεζών τους. Και η ελληνική Τράπεζα, όποια κι αν είναι, τα «φορτώνεται» μαζί με κάποια σημαντικά επιχειρηματικά δάνεια που την οδηγούν στην καρδιά μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News