Η επόμενη μέρα
Η επόμενη μέρα
Ο αρχιεπίσκοπος της Κύπρου ζητάει την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών την ώρα που ο τελευταίος πετάει προς τη Μόσχα και η Βουλή της χώρας συζητάει για την επικείμενη χρεωκοπία ή την ένταξή της σε ένα πολύ σκληρό πρόγραμμα χρηματοδότησης του χρέους της. Οι βουλευτές της κυπριακής βουλής συζητούν επί ένα δίωρο για το οικονομικό αδιέξοδο της χώρας χρησιμοποιώντας ελάχιστους αριθμούς -μόνο ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ προσέφυγε σε αυτούς- ενώ ο εκπρόσωπος του κόμματος, που διαπραγματεύθηκε τη συμφωνία της Παρασκευής, δηλώνει ξεκάθαρα ότι ο πολιτικός κόσμος δεν διαθέτει εναλλακτικό σχέδιο. Τα μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας δεν παίρνουν θέση στην ψηφοφορία.
Μιλώντας στους «Νέους Φακέλλους» ο Γιώργος Βασιλείου, ένα σπάνιο είδος πολιτικού και για τα ελλαδικά δεδομένα, είπε ότι η συμφωνία του Eurogroup είναι κακή αλλά η Κύπρος δεν έχει άλλη λύση.
Το κυπριακό πολιτικό προσωπικό δεν μπορεί να ξεφύγει, για περισσότερες από 4-5 μέρες, από τα διλήμματα. Κάποια στιγμή θα πρέπει να ανοίξει τις τράπεζες. Και, τότε, οι ακροατές της χθεσινής συζήτησης θα αντιληφθούν ακριβώς τι σημαίνει η αποσύνδεση από τον αναπνευστήρα του ευρωπαϊκού μηχανισμού ρευστότητας.
Με καταθέσεις 26 δισ. δολαρίων στην Κύπρο, έναντι δανείων 30 δισ., οι Ρώσοι πελάτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) θα μπορούσαν, αν ήθελαν, να παίξουν έναν ρόλο στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Θέλουν, όμως; Η σημερινή μέρα θα δείξει, στις συζητήσεις του Κύπριου υπουργού Οικονομικών στη Μόσχα.
Είναι λίγο δύσκολο να καταλάβω, πάντως, γιατί οι Ρώσοι θα δεχθούν να στηρίξουν μία τράπεζα, για την οποία -επί μήνες- δεν είχαν δείξει ενδιαφέρον. Εκτός κι αν οι Κύπριοι τους δώσουν και κάτι ακόμα. Η Ρωσία, όπως και οι χώρες της Δύσης, επιθυμεί να μάθει ποιοι από τους υπηκόους της, ιδιαίτερα εκείνοι που αντιπολιτεύονται τη σημερινή εξουσία, έχουν λογαριασμούς στην Κύπρο, κάτι που τους είχε αρνηθεί η διοίκηση Χριστόφια. Αν αγοράσουν ρωσικά συμφέροντα τη Λαϊκή, κάποιοι πελάτες θα εγκαταλείψουν την τράπεζα για τελείως διαφορετικούς λόγους από εκείνους που φαντάζονται στην Κύπρο. Διότι και η Ρωσία έχει ανάγκη από κρατικά έσοδα και σε αυτό δεν είναι διαφορετική από τις άλλες χώρες της Ευρώπης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News