Τα σχολεία —και τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, αλλά και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί δηλαδή— αναμένεται να κλείσουν από τη Δευτέρα και τουλάχιστον ως τις 27 Νοεμβρίου. Η κυβέρνηση αποφάσισε, καθώς φαίνεται, να κάνει αυτό που έλεγε ότι δεν θα συμβεί παρά ως έσχατο μέτρο, βασισμένη και πάλι στις εισηγήσεις των ειδικών. Η Νίκη Κεραμέως, υπουργός Παιδείας, έλεγε ως την Πέμπτη ότι δεν υπάρχει μια τέτοια εισήγηση —το ίδιο έλεγε ως την Παρασκευή το πρωί η υφυπουργός της Σοφία Ζαχαράκη—, αλλά την Παρασκευή το βράδυ η επιτροπή λοιμωξιολόγων αποφάσισε ότι όλα τα παιδιά σε όλη τη χώρα, ακόμα και στις πλέον κρίσιμες ηλικίες για την ανάπτυξη τους, πρέπει να στερηθούν το σχολείο, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού. Το υπουργείο Παιδείας θα προσπαθήσει να πείσει ότι η πολυσυζητημένη τηλεκπαίδευση και η εκπαιδευτική τηλεόραση της ΕΡΤ είναι μια εναλλακτική. Δεν είναι.
Οι σχετικές ανακοινώσεις της κυρίας Κεραμέως ήταν να γίνουν το απόγευμα της Παρασκευής αλλά δεν έγιναν επειδή η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων καθυστέρησε πολύ για να βγάλει απόφαση. Δεν θα μάθουμε ποτέ τι συζητούσαν και πού διαφωνούσαν οι επιστήμονες, πρακτικά των συνεδριάσεων δεν δημοσιεύονται.
Αλλά ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος αυτής της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, μίλησε το βράδυ της Παρασκευής στην ΕΡΤ και είπε το εξής: παρότι ξέρουμε ότι οι μικροί μαθητές δεν συμβάλλουν ιδιαίτερα στην εξάπλωση της επιδημίας, για τη συγκεκριμένη εισήγηση ρόλο έπαιξε η κινητικότητα που παρατηρείται γύρω από τη λειτουργία των σχολείων και αφορά, μεταξύ άλλων, γονείς και ηλικιωμένους, οπότε το μέτρο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κινητικότητας. Άρα δεν φταίνε τα παιδιά, φταίνε οι μεγάλοι, την κίνηση των οποίων δεν μπορεί να ελέγξει το κράτος.
«Να μην ξεχάσουμε ότι αυτή τη φορά η κινητικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη σε αυτό το lockdown στη χώρα μας σε σχέση με αυτή που παρατηρήθηκε στο πρώτο για διάφορους λόγους λειτουργίας της οικονομίας» ανέφερε. Αρα δεν φταίει τόσο η σχολική διαδικασία, φταίει ότι η οικονομία λειτουργεί περισσότερο απ’ ό,τι τον Μάρτιο.
Είπε και κάτι άλλο ο κ. Τσακρής. Ότι η απόφαση των ειδικών συνέκλινε στο να κλείσουν τα σχολεία σε όλη τη χώρα γιατί αν και η Βόρεια Ελλάδα είναι στο «κόκκινο», είναι πολύ πιθανό τις επόμενες μέρες ο χάρτης να αλλάξει και παράλληλα είναι και ένα μήνυμα γενικότερα στην κοινωνία για το πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση. Άρα τα σχολεία κλείνουν στο πλαίσιο ενός παραδειγματισμού της κοινωνίας, για να «καταλάβουν» οι γονείς πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News