427
Τούρκοι στην άμμο της παραλίας της Αμμοχώστου το μεσημέρι της Πέμπτης | REUTERS

Οι Τούρκοι άνοιξαν τα Βαρώσια χωρίς τυμπανοκρουσίες – Εικόνες πόνου για τους εκτοπισμένους κατοίκους

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2020, 15:54
Τούρκοι στην άμμο της παραλίας της Αμμοχώστου το μεσημέρι της Πέμπτης
|REUTERS

Οι Τούρκοι άνοιξαν τα Βαρώσια χωρίς τυμπανοκρουσίες – Εικόνες πόνου για τους εκτοπισμένους κατοίκους

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2020, 15:54

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης οι Τούκοι άνοιξαν –όπως είχαν προαναγγείλει από κοινού ο Ταγίπ Ερντογάν με τη μαριονέτα του στα Κατεχόμενα Ερμίν Τατάρ– το σημείο διέλευσης που έστησε το ψευδοκράτος μέσω της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου προς την παραλία των Βαρωσίων.

Ανδρες με πολιτικά που βρίσκονταν μπροστά από τη σιδερένια πύλη, αφαίρεσαν τα πρόχειρα κιγκλιδώματα και είπαν σε όσους έδωσαν το «παρών» (κάποιοι τυλιγμένοι με την τουρκική σημαία) ότι μπορούν να περάσουν.

Στη σχετική ανακοίνωση γνωστοποιείται ότι η πρόσβαση στην παραλία της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου θα επιτρέπεται «στον λαό και σε επισκέπτες» από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα, όπως γράφει, ενώ σύμφωνα με την ιστοσελίδα Χαμπέρ Κίπρις, για την είσοδο στο Βαρώσι δεν θα ζητείται η επίδειξη οποιουδήποτε εγγράφου.

Ο «βουλευτής» του ψευδοκράτους Ογουζχάν Χασίπογλου επιβεβαίωσε στην εφημερίδα «Κίπρις» ότι η είσοδος στο κομμάτι των Βαρωσίων που άνοιξε, θα επιτρέπεται σε όλους, όχι μόνο στους τουρκοκύπριους, αλλά και σε ξένους.

Οπως είπε, η λήψη φωτογραφιών είναι ελεύθερη, πέραν αυτών από drones, και όσοι θέλουν να μπουν στη θάλασσα μπορούν να το κάνουν από την περιοχή όπου βρίσκεται η στρατιωτική λέσχη εκεί (το «σπίτι του στρατού» όπως ονομάζεται το εστιατόριο του κατοχικού στρατού) μέχρι το ξενοδοχείο «Golden Sands».

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η διαδικασία ανοίγματος των Βαρωσίων θα είναι σταδιακή και στο μέλλον θα ανοίξουν και άλλες περιοχές στην περίκλειστη πόλη.

Προηγουμένως το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» του ψευδοκράτους ανακοίνωσε την απαγόρευση οποιασδήποτε τελετής ή δηλώσεων και τη ζωντανή τηλεοπτική μετάδοσή τους από την περιοχή των Βαρωσίων ή των περιχώρων.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η εν λόγω απόφαση ελήφθη ομόφωνα και κατόπιν παραπόνου που κατέθεσε ενώπιον του «συμβουλίου» ο δικηγόρος, Αλί Τουντστασλί, συντονιστής της προεκλογικής εκστρατείας του Σερντάρ Ντενκτάς.

Σύμφωνα πάντα με το συμβούλιο, η διενέργεια τελετής ανοίγματος των κλειστών Βαρωσίων κατά τη διάρκεια του «εκλογικού χρονοδιαγράμματος» ενόψει των «προεδρικών εκλογών» της 11ης Οκτωβρίου στο ψευδοκράτος, απαγορεύεται, βάσει του άρθρου 80 στον «νόμο περί εκλογών και δημοψηφισμάτων».

Στις 16.00 αναμενόταν στην περιοχή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου ο «πρωθυπουργός» και υποψήφιος πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ.

Οι εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα είναι οδυνηρές για τους εκτοπισμένους, λόγω της τουρκικής εισβολής, κατοίκους:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...