Θα είναι -λέει- οι «Αγώνες της Ειρήνης». Η Νότια Κορέα προσκάλεσε στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς της Πιονγκτσάνγκ τον μεγαλύτερο εχθρό της: τον Κιμ Γιόνγκ-Ουν, που την απειλεί διαρκώς με τους πυραύλους του. Πιστεύει ότι η συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στην παγκόσμια αθλητική γιορτή (9-25 Φεβρουαρίου) θα βοηθήσει ώστε να εκτονωθεί η ένταση στην κορεατική χερσόνησο. Ο τρελο-Κιμ ανταποκρίθηκε ευχαρίστως, στριμωγμένος από τον διεθνή αποκλεισμό της χώρας του. Του δόθηκε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για προπαγάνδα εσωτερικής κατανάλωσης, λένε οι αναλυτές, οι οποίοι φοβούνται ότι η προσέγγιση θα διαρκέσει όσο και οι Αγώνες.
Η κοινή παρέλαση των ομάδων των δύο χωρών στην τελετή έναρξης υπό τη σημαία της κορεατικής χερσονήσου -όπως στο Σίδνεϊ (2000), στην Αθήνα (2004) και στο Τορίνο (2006)- είναι μόνον η αρχή. Η Νότια και η Βόρεια Κορέα, οι οποίες τυπικώς βρίσκονται ακόμη σε εμπόλεμη κατάσταση (οι εχθροπραξίες του 1950-1953 δεν τερματίστηκαν με Συνθήκη, αλλά με εκεχειρία), θα κατέβουν με ενιαία ομάδα στο γυναικείο χόκεϊ επί πάγου. Κάτι παρόμοιο έχει να συμβεί από το 1991, που αγωνίστηκαν μαζί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πινγκ – πονγκ στην Ιαπωνία.
Εκτός από τις 12 κοπέλλες του χόκεϊ, η Πιονγιάνγκ (που το 1988 είχε μποϊκοτάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ) έστειλε στη Νότια Κορέα δέκα αθλητές και αθλήτριες: τρεις στο αλπικό σκι, τρεις στο σκι αντοχής, δύο στο πατινάζ ταχύτητας και ένα ζευγάρι στο καλλιτεχνικό πατινάζ. Ανάμεσα στους συνοδούς της βορειοκορεατικής αποστολής, που είναι όλοι τους υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Καθεστώτος, ταξίδεψε στην Πιονγκτσάνγκ και η μικρή αδελφή του Κιμ Γιόνγκ-Ουν, ενώ η Bόρεια Κορέα έστειλε στη Βόρεια 229 τσιρλίντερς.
Η ρωσική σημαία θα απουσιάσει και από αυτή τη γιορτή. Στους Αγώνες θα συμμετάσχουν μόνο μεμονωμένοι ρώσοι αθλητές που εξασφάλισαν ειδική άδεια από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, αλλά χωρίς τα διακριτικά της χώρας τους. Εάν πρωτεύσουν, δεν θα ακούσουν τον εθνικό τους ύμνο, αλλά τον Ολυμπιακό. Η Ρωσία εξακολουθεί να πληρώνει το σκάνδαλο ντόπινγκ με κρατική υποστήριξη που έπληξε τον αθλητισμό της, παρά τις πιέσεις του πανίσχυρου ηγέτη της, Βλάντιμιρ Πούτιν, που προσπάθησε να ανατρέψει την κατάσταση. «Δεν καταφέραμε να σας προστατεύσουμε», παραδέχτηκε ενώπιον των αθλητών τους οποίους δεξιώθηκε στο Κρεμλίνο, λίγο πριν από την αναχώρησή τους για τη Νότια Κορέα.
Θα είναι, ίσως, οι τελευταίοι «χλιδάτοι» Ολυμπιακοί Αγώνες. Οι Νοτιοκορεάτες δαπάνησαν πάνω από δέκα δισεκατομμύρια ευρώ, φιλοδοξώντας να αναδείξουν την περιφέρεια Γκανγκεούνγκ (στην οποία ανήκει η Πιονγκτσάνγκ) σε διεθνή προορισμό των χειμερινών σπορ. Μόνο που, τα μεγαλεπήβολα σχέδιά τους λίγο έλλειψε να τινάξουν τη διοργάνωση στον αέρα. Πριν από τρία χρόνια, η οργανωτική επιτροπή «Πιονγκτσάνγκ 2018» είχε συγκεντρώσει χορηγίες μόλις 25 εκατομμυρίων ευρώ – ούτε το 10% του ποσού που είχε προϋπολογίσει. Πήρε δανεικά (και, μάλλον, αγύριστα) από τη νοτιοκορεατική κυβέρνηση, ενώ το έλλειμμα στα κονδύλια που προορίζονταν για τις κατασκευές καλύφθηκε με την έκδοση ομολόγων.
Στην τελευταία συνεδρίασή της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ αποφάσισε την περιστολή των δαπανών για τη διοργάνωση των Αγώνων, Θερινών και Χειμερινών. Ενα είδος Μνημονίου που, στο εξής, θα είναι υποχρεωμένες να εφαρμόζουν οι Ολυμπιακές οικοδέσποινες. Διότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Από τις πέντε πόλεις που είχαν θέσει υποψηφιότητα για να φιλοξενήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, οι τρεις αποσύρθηκαν από τη διεκδίκηση. Το Αμβούργο μετά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, το 2015. Η Ρώμη λόγω δημοσιονομικής στενότητας, το 2016. Η Βουδαπέστη έπειτα από τη συλλογή εκατοντάδων χιλιάδων υπογραφών, το 2017.
Απέμειναν μόνον το Παρίσι και το Λος Αντζελες. Ετσι, αφού δεν υπήρχαν άλλοι ενδιαφερόμενοι, το περασμένο καλοκαίρι η ΔΟΕ αποφάσισε να αναθέσει, ταυτοχρόνως, τους Αγώνες του 2024 και του 2028 στις μοναδικές πόλεις που δεν… το ‘βαλαν στα πόδια. Στο Παρίσι και στο Λος Αντζελες, αντιστοίχως. Οσο για τη διοργάνωση του 2020 (Τόκιο), θα είναι «οι Ολυμπιακοί της τεχνολογίας και της οικολογίας». Οι Ιάπωνες έχουν υποσχεθεί από πολύ νωρίς πως δεν θα υπάρξουν οικονομικές υπερβολές. Από το 2014 κιόλας, που ο Πούτιν ξόδεψε στο Σότσι περισσότερα κι από όσα το Λονδίνο στους Θερινούς Αγώνες του 2012, με υπέρβαση του προϋπολογισμού κατά… 289%.
Στην Πιονγκτσάνγκ θα εκπροσωπηθούν 95 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα με τέσσερις αθλητές και αθλήτριες: τον Απόστολο Αγγέλη (Δίαθλο), τον Γιάννη Αντωνίου (Αλπικό Σκι), τη Μαρία Ντάνου (Σκι Αντοχής) και τη Σοφία Ράλλη (Αλπικό Σκι). Θα εμφανιστούν για πρώτη φορά σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς, η Νιγηρία, η Ερυθραία, η Σιγκαπούρη, το Κόσσοβο, η Μαλαισία και ο Ισημερινός. Οι 22.400 εθελοντές προέρχονται από 145 χώρες, και οκτώ στους δέκα είναι γυναίκες. Οι αιτήσεις για τις θέσεις ξεπέρασαν τις 91.000.
Στην Πιονγκτσάνγκ θα διεξαχθούν τα αθλήματα του χιονιού: αλπικό σκι, δίαθλο, σκι ανωμάλου δρόμου, ελεύθερο σκι, βορεινό σύνθετο, άλμα με σκι και χιονοσανίδα. Στην Γκανγκεούνγκ, τα αθλήματα του πάγου: ελκηθροδρομία μπόμπσλεντ, κέρλινγκ, καλλιτεχνικό πατινάζ, χόκεϊ επί πάγου, ελκηθροδρομία λουτζ, μικρή πίστα στον πάγο, ελκηθροδρομία σκέλετον και παγοδρομία ταχύτητας. Οι έλληνες φίλαθλοι θα μπορούν να παρακολουθήσουν πάνω από 200 ώρες αγωνιστικής δράσης, μέσω της ΕΡΤ και του Eurosport, καθημερινώς, μετά τις 2 τα ξημερώματα. Το Eurosport θα προσφέρει στους φίλους των χειμερινών αθλημάτων την πρώτη Virtual Reality (VR) κάλυψη Χειμερινών Ολυμπιακών. Πάνω από 50 ώρες αγώνων θα μεταδοθούν μέσω της τεχνολογίας της εικονικής πραγματικότητας, δίνοντας στους θεατές τη δυνατότητα να επιλέξουν από έξι διαφορετικά σημεία λήψης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News