378
Ο Ντάνις Σιντίκι το 2018, όταν του απονεμήθηκε το βραβείο Πούλιτζερ | REUTERS/Mohammad Ponir Hossain/File Photo

Γονείς φωτογράφου που σκοτώθηκε στο Αφγανιστάν στρέφονται νομικά εναντίον των Ταλιμπάν

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2022, 13:31
Ο Ντάνις Σιντίκι το 2018, όταν του απονεμήθηκε το βραβείο Πούλιτζερ
|REUTERS/Mohammad Ponir Hossain/File Photo

Γονείς φωτογράφου που σκοτώθηκε στο Αφγανιστάν στρέφονται νομικά εναντίον των Ταλιμπάν

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2022, 13:31

Οι γονείς του φωτογράφου του Reuters Ντάνις Σιντίκι, ο οποίος σκοτώθηκε σε επίθεση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν τον περασμένο χρόνο, έχουν ξεκινήσει νομικές διαδικασίες προσφεύγοντας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εναντίον της ισλαμιστικής οργάνωσης, ανακοίνωσε σήμερα ένας δικηγόρος της οικογένειας.

Ο Σιντίκι, βραβευμένος με Πούλιτζερ, ακολουθούσε τις αφγανικές ειδικές δυνάμεις ως διαπιστευμένος φωτορεπόρτερ όταν σκοτώθηκε στις 16 Ιουλίου στη διάρκεια μιας αποτυχημένης απόπειρας των κυβερνητικών δυνάμεων να ανακαταλάβουν την Σπιν Μπολντάκ, μια πόλη κοντά στο σύνορο Αφγανιστάν-Πακιστάν, από τους Ταλιμπάν.

Ο δικηγόρος Αβι Σιχ, ο οποίος εδρεύει στο Νέο Δελχί, είπε μέσω τηλεδιάσκεψης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι οι γονείς του Σιντίκι θα κινηθούν νομικά εναντίον έξι ηγετών και άλλων μη κατονομαζόμενων διοικητών των Ταλιμπάν στο ΔΠΔ, που εδρεύει στη Χάγη, με το αιτιολογικό ότι η οργάνωση στοχοποίησε και σκότωσε τον γιο τους επειδή ήταν φωτοειδησεογράφος και ινδός υπήκοος.

Ο Σιντίκι είχε ως βάση του το Νέο Δελχί και είχε ταξιδέψει στο Αφγανιστάν για να καλύψει την εκστρατεία των Ταλιμπάν να ανακαταλάβουν τη χώρα καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους απέσυραν τις δυνάμεις τους στο πλαίσιο του τερματισμού της 20χρονης παραμονής τους εκεί.

Ο 38χρονος Σιντίκι «συνελήφθη παρανόμως, βασανίστηκε και δολοφονήθηκε από τους Ταλιμπάν και το πτώμα του διαμελίστηκε» ανέφεραν ο Σιχ και η οικογένεια του θύματος σε κοινή τους ανακοίνωση πριν από τη συνέντευξη Τύπου.

«Οι ενέργειες αυτές και αυτή η δολοφονία συνιστούν όχι μόνο ανθρωποκτονία, αλλά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και έγκλημα πολέμου» όπως ανέφεραν.

Ενας διοικητής του αφγανικού πάλαι ποτέ Σώματος Ειδικών Επιχειρήσεων, ο οποίος είχε φιλοξενήσει τον Σιντίκι, δήλωσε ότι ο φωτοειδησεογράφος έμεινε από λάθος πίσω με δύο κομάντος όταν στρατιώτες αποσύρθηκαν από το Σπιν Μπολντάκ εν μέσω έντονων μαχών με τους Ταλιμπάν.

Οι Ταλιμπάν διέψευσαν ότι αιχμαλώτισαν και εκτέλεσαν τον Σιντίκι.

Αφγανοί αξιωματούχοι ασφαλείας και ινδοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει στο Reuters ότι με βάση τις φωτογραφίες, πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες και από την εξέταση του πτώματος του Σιντίκι, το πτώμα του ακρωτηριάστηκε μετά τον θάνατό του, ενώ βρισκόταν ακόμη στα χέρια των Ταλιμπάν.

Τον Αύγουστο, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, διέψευσε τις πληροφορίες ότι ο Σιντίκι αιχμαλωτίστηκε και εκτελέστηκε, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας και αξιωματούχων της ινδικής κυβέρνησης ως «εντελώς λανθασμένους».

Το Reuters έχει μεταδώσει ότι «δεν ήταν σε θέση να διακριβώσει ανεξάρτητα αν οι Ταλιμπάν σκότωσαν προμελετημένα τον Σιντίκι ή αν βεβήλωσαν το πτώμα του».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...