Μολονότι ζούμε στις μεγάλες εποχές της κοινωνικής δικτύωσης, υπήρχαν πολύ λίγοι φορείς που να «δικτυώνουν» νεαρούς μουσικούς. Για δωρεάν μουσική εκπαίδευση δεν το συζητάμε. Αλλά δεν υπήρχε μία δομή που να προωθεί, να εκπαιδεύει και να συμβουλεύει ταυτόχρονα, νέα μουσικά ταλέντα. Φυσικά μιλάμε για την Ελλάδα. «Αλλά μην νομίζετε, έτσι ήταν και η Γερμανία πριν από 30 χρόνια», μάς λέει η 28χρονη Αγγελική Γεωργοκώστα.
Η Αγγελική και η ομάδα της ήρθαν να καλύψουν αυτό το κενό, να βρουν έναν τρόπο να ενισχύσουν τους νέους μουσικούς και να τους ενθαρρύνουν να ακολουθήσουν το όνειρό τους, παρέχοντας τη συμβουλευτική στήριξη που έχει ανάγκη ένας καλλιτέχνης. Εξι άτομα δημιούργησαν το «Off the Grid». Τι είναι; Προς το παρόν αυτοπροσδιορίζονται ως μία «συνάντηση» ανάμεσα σε έμπειρους επαγγελματίες του χώρου της μουσικής και νέους καλλιτέχνες.
Η ομάδα έχει ένα συγκεκριμένο όραμα που μπορεί να το διεκδικήσει με πολλούς τρόπους: να αυξήσει τη δυναμική της νέας εγχώριας μουσικής, συμβάλλοντας στη δημιουργία μόνιμων δομών στήριξης νέων καλλιτεχνών. Και τώρα πια έχει και τον δικό της, δωρεάν, χώρο εργασίας!
Οι Off the Grid αναδείχθηκαν ανάμεσα σε οκτώ συνολικά ομάδες από τον διαγωνισμό CU RestartUp που διοργάνωσε το Vodafone CU και το Ρομάντσο. Ηταν η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά που πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός που δίνει τη δυνατότητα σε νέους δημιουργούς να αποκτήσουν δωρεάν επαγγελματική στέγαση, επικοινωνιακή στήριξη & συμβουλευτικές υπηρεσίες για 8 μήνες στη θερμοκοιτίδα του Ρομάντσο, στο κέντρο της Αθήνας (Αναξαγόρα 3). Κι εμείς συναντήσαμε στον χώρο εργασίας τους, τρεις από την ομάδα, την Αγγελική Γεωργοκώστα, την Εύα Αναγνωστάκη και την Αγγελική Κωνσταντοπούλου, όλες 28 ετών.
Οταν, το 2016, σκέφτηκε η Αγγελική Γεωργοκώστα να συμβάλλει με κάποιον τρόπο στην ενίσχυση νέων μουσικών, δεν ήξερε ποια ακριβώς μορφή θα λάμβανε η πρωτοβουλία της. Επικοινωνώντας με ντόπιους μουσικούς έμαθε ποιες ακριβώς είναι οι ανάγκες και οι δυσκολίες. «Πολλές!», συμφωνούν και οι τρεις όταν τις ρωτάμε. «Δεν υπάρχει δωρεάν μουσική εξειδικευμένη εκπαίδευση, δεν υπάρχει κάποια υπηρεσία που να παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη σε νέους μουσικούς καλλιτέχνες», τονίζει η Αγγελική Γεωργοκώστα, η οποία απέκτησε στενή επαφή με τη μουσική καθώς φοίτησε σε μουσικό σχολείο. Συνέχισε σε κανονικό Λύκειο, ύστερα επέλεξε τις Θεατρικές Σπουδές και αργότερα έκανε ένα μεταπτυχιακό στην Αγγλία, στην πολιτιστική διαχείριση.
Πρώτα λοιπόν ήρθε η ιδέα, ύστερα άρχισε την έρευνα. Μελέτησε μοντέλα από διάφορες χώρες σε συνδυασμό με αυτά που είχε συναντήσει η ίδια στην Αγγλία κατά τη διάρκεια των σπουδών της και πέρασε από μία δίμηνη ειδική εκπαίδευση στη Γερμανία. Ευτυχώς, για το επόμενο στάδιο, την οριστικοποίηση και εκπλήρωση της πρωτοβουλίας της έφτιαξε μία ομάδα. «Δεν έχεις τον χρόνο όταν είσαι μόνος σου. Ούτε τις διαφορετικές ιδέες και οπτικές γωνίες», συμφωνούν και οι τρεις. Αρχισαν να συνεργάζονται συνολικά έξι άτομα το περασμένο φθινόπωρο και αποφάσισαν να διοργανώσουν ένα συγκεκριμένο πρότζεκτ: μία διήμερη δράση με εργαστήρια, σεμινάρια, συμμετοχικά εργαστήρια και φυσικά μουσική, όπου θα επικοινωνούσαν και θα μοιράζονταν την εμπειρία τους επαγγελματίες του χώρου με νέα ταλέντα.
Προσέγγισαν και γοήτευσαν γνωστά ονόματα από τη ραδιοφωνική παραγωγή, τη μουσική δημοσιογραφία, τις μουσικές σπουδές κ.λπ., από τη μουσική δημοσιογράφο Kafka και τον συνιδιοκτήτη του χώρου εκδηλώσεων Lab Art στον Βόλο, Νίκο Μπαρπάκη μέχρι τον μουσικοσυνθέτη και στέλεχος της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Μεγάρου Μουσικής, Δημήτρη Μαραγκόπουλο. Και προσκάλεσαν νέους, επίδοξους μουσικούς καλλιτέχνες και μουσικά συγκροτήματα.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με τεράστια επιτυχία στις 5 και 6 Μαΐου, στο Impact Hub, στο κέντρο της Αθήνας. «Ηταν τεράστια έκπληξη για μας το πόσο πρόθυμοι ήταν να βοηθήσουν οι επαγγελματίες του χώρου», μας λέει η Αγγελική Γεωργοκώστα. Και ήταν ακόμη πιο χαρούμενη που κάποιες φρέσκες επαφές εξελίχθηκαν σε νέες συνεργασίες!
Αν συνάντησαν κάποια δυσκολία στο πρότζεκτ, αυτή ήταν να ορίσουν περί τίνος ακριβώς πρόκειται. «Μελετήσαμε πολύ τον τρόπο που παρουσιάσαμε και επικοινωνήσαμε τη συνάντηση και την ομάδα μας στο κοινό», μάς λέει η Αγγελική Κωνσταντοπούλου, η οποία έχει σπουδάσει Οικονομικά και Επικοινωνία και Μάρκετινγκ και ανέλαβε να προωθήσει την ομάδα και τη δράση της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Και τελικά, «είδαμε στην πράξη ότι αυτό που είχαμε στο μυαλό μας -η ανάγκη για δικτύωση- επιβεβαιώθηκε», προσθέτει η Εύα Αναγνωστάκη. Καθώς έχει πτυχία στο Μάρκετινγκ, τα New Media και την πολιτιστική διαχείριση, η ίδια ανέλαβε την οργάνωση της επικοινωνίας.
Τώρα οι Off the Grid είναι έτοιμοι για το επόμενο, πιο συγκεκριμένο βήμα τους. Στόχος είναι οι επόμενες δράσεις να είναι στοχευμένες σε θεματικές (π.χ. «Πώς μπορώ να επικοινωνήσω τη δισκογραφική μου δουλειά;» και να πραγματοποιηθούν σε αρκετές πόλεις της χώρας, όπως στον Βόλο και την Πάτρα. Και βέβαια όλες οι συναντήσεις θα καταγράφονται και θα παρουσιάζονται online. «Η εμπειρική γνώση μέσα από τις συναντήσεις μας θα μοιράζεται», τονίζει η Αγγελική Γεωργοκώστα.
*Τα βασικά μέλη της ομάδας είναι οι: Αγγελική Γεωργοκώστα, Εύα Αναγνωστάκη, Αγγελική Κωνσταντοπούλου, Λάζαρος Νταμάνης, Δανάη Παπαδοπούλου και Οδυσσέας Βελέντζας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News