241
Διαδηλωτής με μολότοφ στις διαδηλώσεις της Παρασκευής στη Βαρκελώνη | REUTERS/Rafael Marchante

Οδοφράγματα, μολότοφ και πλαστικές σφαίρες στη Βαρκελώνη

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2019, 10:58
Διαδηλωτής με μολότοφ στις διαδηλώσεις της Παρασκευής στη Βαρκελώνη
|REUTERS/Rafael Marchante

Οδοφράγματα, μολότοφ και πλαστικές σφαίρες στη Βαρκελώνη

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2019, 10:58

Μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής συνεχίζονταν οι συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών στο κέντρο της Βαρκελώνης, η οποία για πέμπτη κατά σειρά ημέρα συγκλονιζόταν από ταραχές με αφορμή τη φυλάκιση εννέα καταλανών πολιτικών.

Οι διαδηλωτές είχαν στήσει οδοφράγματα, ενώ η αστυνομία προσπαθούσε να τους διασκορπίσει χρησιμοποιώντας πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα, ανέφερε το AFP.

Για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε μάλιστα και αντλία νερού κατά των διαδηλωτών, η οποία, όπως σημειώνει ο Guardian, είχε αγοραστεί από το Ισραήλ πριν από 25 χρόνια.

Μασκοφόροι, έπειτα από μαζική αλλά και ειρηνική διαδήλωση, έβαλαν φωτιά σε  κάδους απορριμμάτων και εκτόξευσαν δακρυγόνα, αβγά και μπουκάλια εναντίον των αστυνομικών.

Συνολικά έγιναν 10 συλλήψεις ενώ τραυματίστηκαν 35 άτομα. Πάνω από 200 ήταν οι αστυνομικοί που τραυματίστηκαν και πάνω από 100 τα αστυνομικά οχήματα που υπέστησαν ζημιές, ανέφερε η αστυνομία.

Το υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε να στείλει ως ενισχύσεις την πολιτοφυλακή από την Μαδρίτη, προκειμένου να βοηθήσει στη διατήρηση της τάξης στην πόλη και να επιτρέψει στις αστυνομικές δυνάμεις που ήδη επιχειρούν εκεί να ξεκουραστούν.

Προειδοποίησε μάλιστα τους ταραξίες πως σε περίπτωση σύλληψης, αντιμετωπίζουν ποινή που μπορεί να φτάσει και τα έξι χρόνια.

Αφορμή των κινητοποιήσεων ήταν η καταδικαστική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας για εννέα πολιτικούς που πρωτοστάτησαν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία το 2017.

Οι ποινές που τους επιβλήθηκαν ήταν κάθειρξη 9 με 13 έτη για στάση, απέφυγαν όμως τη βαρύτερη ποινή της ανταρσίας. Αλλοι τέσσερις καταδικάστηκαν σε πρόστιμο.

Χθες Παρασκευή, ημέρα γενικής απεργίας, πάνω από 500.000 άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους της Βαρκελώνης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...