Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διάβασε τις τελευταίες τοποθετήσεις του έλληνα ομολόγου του, Νίκου Δένδια και στη γνωστή λογική της διαμαρτυρίας περί «εκμετάλλευσης» της ΕΕ από την Αθήνα, προκειμένου να μετατρέψει τις ελληνοτουρκικές διαφορές σε ευρωτουρκικές, τον κάλεσε μέσω Twitter να σταματήσει να ζητάει «βοήθεια από τους άλλους».
Οι «άλλοι» βέβαια κατά τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών ενδέχεται να μην είναι μόνο οι Ευρωπαίοι, αλλά και οι Αμερικανοί που εσχάτως «έριξαν στα σχοινιά» το καθεστώς Ερντογάν με την επιβολή των κυρώσεων σε βάρος της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.
Απευθυνόμενος σε πρώτο ενικό («Dear Niko – Aγαπητέ Νίκο»), ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιχειρεί μάλιστα να εμφανιστεί ως συμβουλάτορας, νιώθοντας την ανάγκη να δώσει «μερικές φιλικές συμβουλές» στον Νίκο Δένδια ενόψει του νέου έτους, το οποίο –όπως λέει– ευελπιστεί να αποτελέσει την απαρχή της διευθέτησης των ελληνοτουρκικών διαφορών.
«Αγαπητέ Νίκο, εδώ είναι μερικές φιλικές συμβουλές για το νέο έτος – σταματήστε να ζητάτε βοήθεια από άλλους και να πληγώνετε την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Ίσως το 2021 είναι η χρονιά που θα διευθετήσουμε τις διαφορές μας δίκαια, ένθερμα και ειλικρινά», έγραψε στην ανάρτησή του, απαντώντας σε όσα είπε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».
Dear Niko, here's some friendly advice for the new year- stop asking for help from others and injuring the Greek people’s dignity. May 2021 be the year when we settle our differences equitably by talking directly, sincerely, and earnestly. @NikosDendias https://t.co/ui3hyO8iYi
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) December 20, 2020
Με τη δήλωση αυτή ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών είναι προφανές ότι ανοίγει «παράθυρο» διαλόγου (σ.σ. η Αθήνα εδώ και μήνες περιμένει ακόμη τον ορισμό συγκεκριμένης ημερομηνίας από την τουρκική πλευρά), με «αγκάθι» ωστόσο το εύρος της ατζέντας, καθώς όπως επαναλαμβάνει τόσο ο Νίκος Δένδιας, όσο και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η όποια διαπραγμάτευση θα αφορά αποκλειστικά και μόνο το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.
Επίσης προφανές είναι ότι οι ισχυρές –και πάνω από όλα, αποτελεσματικές– συμμαχίες που έχει οικοδομήσει την τελευταία περίοδο η Αθήνα ενοχλούν σφόδρα την Αγκυρα, εξ ου και το «σταματήστε να ζητάτε βοήθεια από άλλους» στο tweet του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», ο κ. Δένδιας ερωτάται μεταξύ άλλων υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να επανεκκινήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας και να έρθει σε κάποια επικοινωνία με τον τούρκο ομόλογό του για το θέμα.
Η απάντηση του υπουργού των Εξωτερικών έχει αναλυτικά ως εξής:
«Κατά την τελευταία συνάντηση που είχα με τον κ. Τσαβούσογλου, στην Μπρατισλάβα, στις αρχές Οκτωβρίου, ο τελευταίος δεσμεύτηκε ότι η τουρκική πλευρά θα μας απέστελλε πρόσκληση για τον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών, που κατά τη σειρά επρόκειτο να γίνουν στην Τουρκία. Αντ’ αυτού, η τουρκική πλευρά εξέδωσε 6 NAVTEX, ανακοινώνοντας παράνομες έρευνες σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο.
»Οσον αφορά το δεύτερο ερώτημα, βασική προϋπόθεση για την επανέναρξη των διερευνητικών είναι η Τουρκία να αποδείξει ότι επιθυμεί τον εποικοδομητικό διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου ως διαρκή επιλογή, όχι ως σημαία ευκαιρίας. Εχοντας εγκαταλείψει τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες. Δεν θα εγκλωβιστούμε από προσχηματικές κινήσεις. Τη θέση αυτή, μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, υιοθέτησε και το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αυτά τα έχω, άλλωστε, υπογραμμίσει στην τουρκική πλευρά σε κάθε ευκαιρία, είτε άμεσα είτε έμμεσα».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News