Ενώ τα πράγματα έδειχναν παγωμένα στη Μόσχα όσον αφορά τις συνομιλίες για εκεχειρία στη Λιβύη, καθώς οι πληροφορίες ήθελαν την πλευρά Σαράζ (τους «αναγνωρισμένους» της Τρίπολης) να αρνείται ακόμη και συνάντηση με τον αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χαφτάρ, η ρωσοτουρκική πλευρά ανακοίνωσε ξαφνικά ότι προέκυψε πρόοδος και τελικά… υπάρχει ελπίδα.
Τόσο ο ρώσος υποργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ όσο και ο τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσαν ότι συζήτησαν με τους εκπροσώπους και των δύο αντιμαχομένων πλευρών το κείμενο της συμφωνίας προς διευθέτηση της κρίσης στη Λιβύη.
Ο Λαβρόφ είπε ότι ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης Φαγιέζ αλ Σαράζ και ο εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου της Λιβύης στην Ανατολική Λιβύη υπέγραψαν τη συμφωνία, ωστόσο ο στρατηγός Χαφτάρ ζήτησε χρόνο μέχρι το πρωί της Τρίτης. Εως τότε ο πολέμαρχος της Βεγγάζης θα έχει αποφασίσει για την εκεχειρία, επιβεβαίωσε και ο Τσαβούσογλου.
Η ολιγόωρη αναβολή της θετικής κατάληξης των συνομιλιών για την Τρίτη 14 Ιανουαρίου οφείλεται στο ότι ο Χαφτάρ θέλει τον χρόνο του, για να εξετάσει το κείμενο της συμφωνίας.
Πάντως «έχουν θετική άποψη για το έγγραφο και ζήτησαν επιπλέον χρόνο μέχρι το επόμενο πρωί ώστε να αποφασίσουν» είπε ο Λαβρόφ για τον Χαφτάρ και την αντιπροσωπεία του. «Ελπίζω ότι θα λάβουν θετική απόφαση. Οι Ρώσοι και οι Τούρκοι εκπρόσωποι θα συνεχίσουν να προσφέρουν τη βοήθειά τους».
Η Τουρκία και η Ρωσία, οι οποίες ενεπλάκησαν στον λιβυκό εμφύλιο, προέτρεψαν τις αντιμαχόμενες πλευρές να υπογράψουν μια δεσμευτική εκεχειρία για να τερματίσουν τον εννέαμηνο πόλεμο και να ανοίξουν τον δρόμο για ειρηνική διευθέτηση. Τα στατιστικά του ΟΗΕ αναφέρουν ότι από την έναρξη της επίθεσης του Χαφτάρ τον περασμένο Απρίλιο περισσότεροι από 280 άμαχοι και περίπου 2.000 ένοπλοι έχουν σκοτωθεί, ενώ 146.000 Λίβυοι εκτοπίστηκαν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News