271
Το αεροδρόμιο της Τρίπολης, το τελευταίο που διέθετε ο Σαράζ, αποκλείστηκε ύστερα από τον βομβαρδισμό του με πυραύλους εκτοξευμένους από τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ | Social media

Ο Χαφτάρ έπληξε με πυραύλους το αεροδρόμιο της Τρίπολης

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2020, 16:20
Το αεροδρόμιο της Τρίπολης, το τελευταίο που διέθετε ο Σαράζ, αποκλείστηκε ύστερα από τον βομβαρδισμό του με πυραύλους εκτοξευμένους από τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ
|Social media

Ο Χαφτάρ έπληξε με πυραύλους το αεροδρόμιο της Τρίπολης

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2020, 16:20

To αεροδρόμιο της Τρίπολης που βρίσκεται στην περιοχή Μιτίγκα και απέχει μόλις έξι χιλιόμετρα από το κέντρο της λιβυκής πρωτεύουσας χτύπησε με πυραύλους ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ το πρωί της Τετάρτης 22 Ιανουαρίου, λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη βερολινέζικη διάσκεψη για το Λιβυκό.

Ο Χαφτάρ έπληξε το αεροδρόμιο με έξι πυραύλους τύπου Grad, ρωσικής κατασκευής, λίγο μετά τη 10η πρωινή, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσουν οι πτήσεις μέχρι νεωτέρας.

Η αναστολή τους έγινε με απόφαση του αεροδρομίου και αφ’ ότου οι δυνάμεις του Χαφτάρ κήρυξαν την Τρίπολη και την περιφέρειά της «ζώνη χωρίς πτήσεις», απειλώντας να καταρρίψουν οποιοδήποτε πτητικό μέσο βρίσκεται στον αέρα, μη εξαιρουμένων των επιβατικών και cargo αεροσκαφών.

Η είδηση επιβεβαιώθηκε από πολλές πλευρές: από τις ιταλικές εφημερίδες, από το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, από το δίκτυο Al Jazeera, από τα λιβυκά media, από τη σελίδα στο facebook που διατηρεί το αεροδρόμιο, κ.ά.

Ο εκπρόσωπος των δυνάμεων του Χαφτάρ δήλωσε μέσω Διαδικτύου ότι ο στρατός του οριοθετεί μία περιοχή εντός της οποίας όλα τα αεροπλάνα «θα είναι νόμιμοι στόχοι». Αυτή η περιοχή έχει μήκος από Βορρά προς Νότο 120 χλμ. και ανατολικό πλάτος 90 χλμ. και περιλαμβάνει το αεροδρόμιο Μιτίγκα.

«Οποιοδήποτε στρατιωτικό ή πολιτικό αεροσκάφος πετάξει πάνω από την πρωτεύουσα θα καταστραφεί» προειδοποίησε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι τέτοιες πτήσεις θα θεωρηθούν παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός που συμφωνήθηκε στις 12 Ιανουαρίου.

Ετσι αυτή η εξέλιξη δεν συνιστά απλώς τερματισμό της κατάπαυσης του πυρός, αλλά κλιμάκωση του πολέμου.

Το αεροδρόμιο της Τρίπολης που έκλεισε μετά την επίθεση του Χαφτάρ ήταν το μοναδικό που είχε στη διάθεσή της η «αναγνωρισμένη» κυβέρνηση Σαράζ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...