1100
Ο Αλ. Τσίπρας στη δεύτερη ημέρα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ | INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

O Τσίπρας ζητάει και τα ρέστα για τους «αρμούς της εξουσίας»

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2020, 21:30
Ο Αλ. Τσίπρας στη δεύτερη ημέρα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ
|INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

O Τσίπρας ζητάει και τα ρέστα για τους «αρμούς της εξουσίας»

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2020, 21:30

Η δημόσια προτροπή του Αλέξη Τσίπρα για έλεγχο και των «αρμών της εξουσίας», εκτός των κυβερνητικών θέσεων, σε μια περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέψει στην εξουσία, προκάλεσε δικαιολογημένες αντιδράσεις —τόσο σε επίπεδο σχολιογραφίας όσο και σε επίπεδο κομματικών ανακοινώσεων— αλλά και την ανταπάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που το βράδυ της Κυριακής ζήτησε και τα ρέστα από τους επικριτές του!

Σφοδρά ήταν τα πυρά κατά του κ. Τσίπρα από την κυβέρνηση και το Κίνημα Αλλαγής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε σχετικά: «Ο διήμερος δήθεν “απολογισμός” του ΣΥΡΙΖΑ έκρυψε κάτω από το χαλί αυτά που ήθελαν να μάθουν όλοι οι Ελληνες: γιατί χάθηκαν πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ εθνικού πλούτου, γιατί έκλεισαν οι τράπεζες και γιατί οι πολίτες φορτώθηκαν με τόσους άδικους φόρους. Εμαθαν, όμως κάτι, για τον ολέθριο διχασμό που ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε: η ανατριχιαστική δήλωση Τσίπρα ότι “την δεύτερη φορά θα ελέγξουμε όλους τους αρμούς της εξουσίας” αποτελεί πρόκληση κατά της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου, του ίδιου του Πολιτισμού. Στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες, “αρμοί της εξουσίας”, πέραν της Εκτελεστικής, είναι η Νομοθετική, η Δικαστική, αλλά και τα Μέσα Ενημέρωσης. Που οφείλουν να δρουν ανεξάρτητα από τον έλεγχο της εκάστοτε κυβέρνησης. Και η Ελλάδα έχει Σύνταγμα που εγγυάται τη διάκριση των εξουσιών. Η αντιδημοκρατική νοοτροπία Τσίπρα που αγνοεί το ίδιο το Σύνταγμα αποδεικνύει ότι δεν διδάχτηκε τίποτα από το μήνυμα του λαού στις κάλπες, αναβιώνοντας το απεχθές σύνθημα “ή εμείς, ή αυτοί”. Και ότι στόχος του είναι ένας “δεύτερος γύρος” για να επαναφερει όχι μόνο την οικονομική καθήλωση, αλλά και τον αυταρχισμό και την περιθωριοποίηση της χώρας.

» Πάνω από όλα, όμως, δικαιώνει τη θέση μας ότι οι διαφορές μας με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορούν μόνο την οικονομία και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, αλλά κυρίως το σεβασμό και την προάσπιση της ίδιας της Δημοκρατίας».

Η ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής

Από την πλευρά του, το ΚΙΝΑΛ σχολίασε: «Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι επιδιώκει όχι μόνο τον έλεγχο της Κυβέρνησης, αλλά και των αρμών της εξουσίας. Αυτό σημαίνει ότι εμμένει πλήρως στις αντιδημοκρατικές αντιλήψεις και πρακτικές που στην περίοδο της διακυβέρνησης του ζήσαμε. Με αιχμή την προσπάθεια ελέγχου των μέσων ενημέρωσης και το παραδικαστικό κύκλωμα του Ρασπούτιν. Όλα αυτά αποπνέουν ολοκληρωτικές αντιλήψεις, ακροδεξιές πρακτικές που δεν έχουν καμία θέση στη Δημοκρατία».

«Μας κουνάνε το δάκτυλο»

Μετά από την ομοβροντία επικρίσεων, ο κ. Τσίπρας επανήλθε, ασκώντας εκ νέου σκληρή κριτική απέναντι στην κυβέρνηση και τη ΝΔ, κατά τη δευτερολογία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλόγισε «πανικό» στην κυβέρνηση, σχολιάζοντας ότι «έφτασαν σήμερα στο σημείο να μιλάνε για πρόκληση απέναντι στους θεσμούς και αντιδημοκρατική συμπεριφορά με βάση επισήμανση που έκανα για το ναρκοθετημένο πεδίο που συναντήσαμε σε κομβικούς αρμούς της εξουσίας, για το κομματικό κράτος που παραλάβαμε, για την αναξιοκρατία και κομματοκρατία στη δημόσια διοίκηση, για τη διαφθορά και διαπλοκή με μεγάλα συμφέροντα που συναντήσαμε σε κρίσιμους κρατικούς μηχανισμούς, για την ασυδοσία από το ‘90 που παραλάβαμε στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και τα ΜΜΕ».

«Πάει πολύ να μας κουνάνε το δάκτυλο και να μας μιλούν για αντιθεσμική συμπεριφορά», τόνισε, για να σημειώσει πως «μιλούν σήμερα με θράσος αυτοί που έφτιαξαν το κράτος λάφυρο και που τώρα που επανεξελέγησαν κάνουν ακριβώς τα ίδια και χειρότερα» και «αναπαράγουν τις αιτίες που οδήγησαν στην κρίση».

Πρώτα ο… «λαός» μετά το Σύνταγμα!

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι (στην πρωτολογία του το Σάββατο) προσπάθησε να καταθέσει μια δική του συμβολή για τον απολογισμό αναφερόμενος στο δύσκολο θέμα τού «πώς θα μπορέσουμε την επόμενη φορά να εφαρμόσουμε το πολιτικό μας σχέδιο στον βαθμό που λάβει τη λαϊκή εντολή, έχοντας σήμερα την εμπειρία των δυσκολιών που αντιμετωπίσαμε, πώς θα βρούμε δηλαδή τον τρόπο χωρίς ίχνος θεσμικής παρεκτροπής, να υλοποιήσουμε το πολιτικό μας σχέδιο στον βαθμό που αποτελεί λαϊκή επιταγή και άρα συνταγματική επιταγή».

Εδώ, πέραν της επιμονής του κ. Τσίπρα στα περί «αρμών», υπάρχει ένα επιπλέον ενδιαφέρον στοιχείο: ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ιεραρχεί ξεκάθαρα πρώτα τη λαϊκή επιταγή από το Σύνταγμα της χώρας, δείγμα του πώς αντιλαμβάνεται τη λειτουργία της Δημοκρατίας.

Για τη δε επίμαχη φράση, ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι μίλησε για «σαράκι» εννοώντας κάποιους αρμούς στην εξουσία που «βρέθηκαν εκεί χωρίς διαφάνεια και κανόνες και υπονόμευσαν τις πολιτικές μας επιλογές».

«Ενδεχομένως», τόνισε, «να πρέπει να συνομολογήσουμε ότι η επιβολή των κανόνων, της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, είναι ταυτόσημη και ταυτόχρονη με το ξήλωμα της σαπίλας και του σαρακιού, αλλά πρέπει και να συνομολογήσουμε ότι πολλές φορές δεν ήμασταν τόσο αποφασιστικοί όσο θα έπρεπε».

Η «ανοχή» στον Στουρνάρα

Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποδέχτηκε την επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης να γίνει διοικητής της ΤτΕ ο πρώην υπουργός Οικονομικών «παρότι ήταν αντίθετος στο πολιτικό μας σχέδιο, όφειλε να μην υπονομεύει το κυβερνητικό έργο». Πρόσθεσε ότι όμως όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υλοποιούσε την πιο κρίσιμη συμφωνία με τους Θεσμούς για καθαρή έξοδο, εκείνος έλεγε ότι η χώρα πρέπει να έχει γραμμή προληπτικής στήριξης. Ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Τσίπρας λέει ότι η κυβέρνησή του «αποδέχτηκε» την επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης, λες και ήταν στη διακριτική της ευχέρεια να μην «αποδεχτεί». Το ότι ο κ. Τσίπρας δεν δεχόταν στο Μέγαρο Μαξίμου τον κεντρικό τραπεζίτη επί χρόνια, μάλλον το ξεχνά.

Σχολίασε πάντως ο κ. Τσίπρας ότι από τις δύο ανακοινώσεις που εξέδωσε η ΝΔ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «φαίνεται πόσο ενοχλείται» και αυτό γίνεται για δυο λόγους: «Γιατί ορθώς φοβάται ότι αυτή η διαδικασία της ειλικρίνειας και επισήμανσης των αδυναμιών μας θα μας κάνει καλύτερους και δυνατότερους. Δεύτερον γιατί φοβάται και ορθώς ότι ο λαός βλέπει τη διαφορά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, βλέπει μια δύναμη αλήθειας από τη μια και από την άλλη μια δύναμη του κουκουλώματος και της εξαπάτησης».

Τι αποφάσισε η ΚΕ για τα νέα μέλη

Κατά τα άλλα, η ταραχώδης ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε με την ομόφωνη ψήφιση του Κειμένου Απολογισμού και με την ευρεία υπερψήφιση του Οδικού Χάρτη προς το Συνέδριο (ένα κατά και πέντε λευκά από το σύνολο 151 μελών, σύμφωνα με πληροφορίες).

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατατέθηκαν δυο τροπολογίες οι οποίες καταψηφίστηκαν. Η μια προέβλεπε για τα νέα μέλη του iSyriza να υπάρχει μια τουλάχιστον αυτοπρόσωπη παρουσία σε κομματική διαδικασία ενόψει του συνεδρίου, ως προϋπόθεση για το δικαίωμα ψήφου στις προσυνεδριακές διαδικασίες (55 κατά, 50 υπερ, 5 λευκά). Ουσιαστικά μιλάμε για έναν διχασμό του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στην παράταξη του κ. Τσίπρα και σε αυτήν του γραμματέα της ΚΕ Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος τελικά ηττήθηκε οριακά.

Η άλλη τροπολογία που καταψηφίστηκε αφορούσε στην άρση της ποσόστωσης του 20% για μέλη της Προοδευτικής Συμμαχίας στη νέα ΚΕ που θα προκύψει από το Συνέδριο.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε επίσης να αναβληθεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης. Ετσι, αντί για την προγραμματισμένη συνεδρίαση της 23ης Φεβρουαρίου, είπε να μετατεθεί για αργότερα, «όχι μέσα στις Απόκριες, αλλά ενδεχομένως την Κυριακή 8 Μαρτίου».

Ονομα δηλαδή, δεν πρότεινε τελικά ο κ. Τσίπρας, ενδεικτικό των διαφωνιών που υπάρχουν σε αυτό το θέμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...