480
Χειραψία του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Ντόναλντ Τραμπ, στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη, ανάμεσα σε Βόρεια και Νότια Κορέα, τον Ιούνιο του 2019 | EPA/KCNA

Ο Τραμπ πήρε σπίτι του τις «ερωτικές επιστολές» του Κιμ Γιονγκ Ουν

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2022, 17:52
Χειραψία του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Ντόναλντ Τραμπ, στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη, ανάμεσα σε Βόρεια και Νότια Κορέα, τον Ιούνιο του 2019
|EPA/KCNA

Ο Τραμπ πήρε σπίτι του τις «ερωτικές επιστολές» του Κιμ Γιονγκ Ουν

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2022, 17:52

Φεύγοντας από τον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ πήρε μαζί του μερικά ενθύμια, κρυφά και παράνομα. Ανάμεσά τους και οι «ερωτικές επιστολές» που είχε ανταλλάξει με τον δικτάτορα της Βόρειας Κορέας, την περίοδο που έκαναν τις περιβόητες συναντήσεις τους κορυφής.

Το 2018, ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν του έγραφε «υπέροχα γράμματα» και ότι οι δυο τους «έχουν ερωτευθεί».

Επίσης, πήρε την επιστολή που του είχε αφήσει στο συρτάρι του προεδρικού γραφείου ο Μπαράκ Ομπάμα, ο προκάτοχός του, το 2017. Ως είθισται, όταν έρχεται ένας νέος πρόεδρος, βρίσκει το γράμμα που του έχει γράψει ο απερχόμενος πρόεδρος. Ο Τραμπ βέβαια, όχι μόνο δεν άφησε γράμμα για τον Μπάιντεν, ούτε καν παρέστη στην ορκομωσία του.

Ομως, αυτά τα έγγραφα είναι εθνική περιουσία και τα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ δεν άφησαν έτσι το ζήτημα. Αναζήτησαν και βρήκαν τις επιστολές στο σπίτι του Τραμπ στη Φλόριντα και τα πήραν πίσω στην Ουάσινγκτον, όπου θα φυλάσσονται στα κρατικά αρχεία.

Ο κάθε πρόεδρος είναι υποχρεωμένος από τον νόμο να παραδώσει τα προεδρικά αρχεία, επίσημα έγγραφα κάθε είδους που κυκλοφόρησαν μέσα στον Λευκό Οίκο στη διάρκεια της θητείας του, στα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ.

Ομως, ο Τραμπ όχι μόνο πήρε πολλά μαζί του, αλλά και έσκισε ακόμα περισσότερα. Καθημερινά, έσκιζε πολλά από τα έγγραφα που έφταναν στα χέρια του και τα πετούσε στα σκουπίδια. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποια από τα έγγραφα που έφτασαν στα Εθνικά Αρχεία, ήταν σκισμένα σε λωρίδες, όπως ανέφεραν αμερικανικά ΜΜΕ…

Τις ημέρες πριν την αποχώρηση των Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, είχαν κυκλοφορήσει φωτογραφίες του προσωπικού που κουβαλούσε κουτιά και πολλοί δημοσιογράφοι είχαν αναρωτηθεί τι παίρνουν μαζί τους. Οι βοηθοί του Τραμπ είχαν τότε αρνηθεί ότι έκαναν κάτι παράνομο και επέμεναν ότι ήταν προσωπικά αντικείμενα του προέδρου. Από ό,τι φάνηκε ήταν κάτι περισσότερο…

Τον περασμένο μήνα πάντως, απέτυχαν οι αγωνιώδεις του προσπάθειες να μην φτάσουν στα χέρια της αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου, τα έγγραφα που αφορούν τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου του 2021, με την εισβολή του όχλου στο Καπιτώλιο. Το Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε το αίτημά του και 700 σελίδες παραδόθηκαν στα μέλη της επιτροπής.

«Ο Ζάκερμπεργκ μού φιλούσε τον κώ…»

Οι περισσότεροι πρόεδροι, όπως σημειώνουν οι Times, γράφουν τα απομνημονεύματά τους όταν φεύγουν από τον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ έκανε και εδώ κάτι διαφορετικό: έβγαλε ένα βιβλίο μεγάλου μεγέθους με φωτογραφίες από την προεδρική του θητεία. Το βιβλίο κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο με τίτλο «Our Journey Together» (Το κοινό μας ταξίδι) και έγινε ανάρπαστο από τους οπαδούς του, αποφέροντας 20 εκατ. δολάρια στον Τραμπ. Τώρα ετοιμάζεται η επανέκδοση.

Τις λεζάντες τις έχει γράψει ο ίδιος, στις οποίες συχνά βρίζει τους αντιπάλους του, όπως τη Νάνσι Πελόζι, για την οποία γράφει ότι είναι «τρελή»: «Ούρλιαζε και έτρεμε σαν φύλλο, είναι τρελή η γαμ… για αυτό την λένε η “τρελο-Νάνσι”».

Στη λεζάντα μίας φωτογραφίας του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, γράφει ότι ο ιδρυτής του Facebook, «ερχόταν στο γραφείο μου και μου φιλούσε τον κώ…».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...