810
Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε και πάλι τις καθημερινές ενημερώσεις για τον κορονοϊό στον Λευκό Οίκο. Μάλιστα κάποιοι παρατήρησαν ότι ήταν σχετικά... σοβαρός | REUTERS/Leah Millis

O Τραμπ αντιμέτωπος με τον (πολιτικό) εφιάλτη της Covid-19: Η κατάσταση θα χειροτερεύσει πριν… καλυτερεύσει

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2020, 13:52
Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε και πάλι τις καθημερινές ενημερώσεις για τον κορονοϊό στον Λευκό Οίκο. Μάλιστα κάποιοι παρατήρησαν ότι ήταν σχετικά... σοβαρός
| REUTERS/Leah Millis

O Τραμπ αντιμέτωπος με τον (πολιτικό) εφιάλτη της Covid-19: Η κατάσταση θα χειροτερεύσει πριν… καλυτερεύσει

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2020, 13:52

Σε μια πολιτικά σουρεαλιστική δήλωση προχώρησε ο Ντόναλντ Τραμπ, προσπαθώντας να περιγράψει την κατάσταση με τον κορονοϊό στις ΗΠΑ, η οποία κάθε άλλο παρά καλή είναι. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, ο οποίος ως γνωστόν περιέγραφε την Covid-19 ως μια συνηθισμένη γρίπη και αρνείτο να διατάξει μέτρα –όταν πια αυτά ελήφθησαν ήταν απελπιστικά αργά και οι ΗΠΑ θρηνούν περισσότερους από 140.000 νεκρούς– αναγνώρισε ότι η κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία στη χώρα του συνεχίζει να είναι πολύ σοβαρή.

Ηταν η πρώτη επίσημη ενημέρωση από τον Τραμπ για τον κορονοϊό –μια διαδικασία που είχε διακόψει στα τέλη του περασμένου Απριλίου. Είναι μια αλλαγή στρατηγικής από τον 45ο πρόεδρο, ενώ απομένουν σχεδόν 100 ημέρες ως τις προεδρικές εκλογές και βλέπει τις δημοσκοπικές επιδόσεις του ιδιαίτερα αναιμικές έναντι του υποψηφίου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν.

Η υγειονομική κρίση «δυστυχώς, θα χειροτερέψει προτού καλυτερέψει. Δεν μου αρέσει που το λέω αυτό, αλλά έτσι είναι», είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, προτού συστήσει στους «πάντες» να φορούν μάσκα όταν δεν μπορούν να τηρούν τη λεγόμενη κοινωνική απόσταση. Κι αυτό παρότι ο ίδιος αποφεύγει συστηματικά να εμφανίζεται δημόσια με μάσκα: φόρεσε πάντως μία μπροστά στις κάμερες κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του στο στρατιωτικό νοσοκομείο Ουόλτερ Ριντ. «Τη χρησιμοποιώ με χαρά», διαβεβαίωσε μολαταύτα ο μεγιστάνας των ακινήτων. «Οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει (…) είναι καλό πράγμα».

Ο Τραμπ εξέφρασε ικανοποίηση από τις προόδους στην έρευνα για τη δημιουργία εμβολίων, επειδή κατ’ αυτόν η κυβέρνησή του επέλυσε τα προβλήματα των ελλείψεων τεστ και μηχανημάτων τεχνητής υποστήριξης της αναπνοής, ωστόσο —για πρώτη φορά— εξέφρασε έντονη ανησυχία για την εξάπλωση με εκρηκτικό ρυθμό της πανδημίας σε νότιες και δυτικές πολιτείες, φθάνοντας στο σημείο να «ικετεύσει» τους νέους να «αποφεύγουν τα γεμάτα μπαρ».

Επέμεινε ότι «σώσαμε εκατομμύρια ζωές με τα αρχικά περιοριστικά μέτρα», ενώ επανέλαβε πως «θα τερματίσουμε» την πανδημία του κορονοϊού «με θεραπείες κι ένα εμβόλιο πολύ γρήγορα». «Ο ιός θα εξαφανιστεί», επανέλαβε. Για την ώρα, πάντως, με βάση το μοντέλο προβλέψεων του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς οι ΗΠΑ μπορεί να αγγίξουν ως και τους 200.000 νεκρούς ως το τέλος του καλοκαιριού!

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει. «Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρήσαμε ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων σε πολλές περιοχές του Νότου μας», είπε, κάνοντας λόγο για «μεγάλες πυρκαγιές» και για μια «πολύ δύσκολη κατάσταση» στη Φλόριντα.

Οντως, ύστερα από μια βελτίωση στα τέλη της άνοιξης, η κατάσταση στις ΗΠΑ επιδεινώθηκε, με τους νεκρούς λόγω του κορονοϊού να έχουν φτάσει τους 141.800. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σημειώνει έκρηξη, με περισσότερα από 60.000 να καταγράφονται καθημερινά εδώ και μία εβδομάδα και τον συνολικό τους αριθμό να φτάνει τα 3,88 εκατομμύρια από την αρχή της επιδημίας. Άνοδο σημειώνει και ο ημερήσιος αριθμός θανάτων, που παραμένει πάνω από 700 κατά μέσο όρο. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στις νότιες πολιτείες, όπως η Καλιφόρνια, η Φλόριντα και το Τέξας, όπου χρειάστηκε να επιβληθούν εκ νέου περιοριστικά μέτρα.

Μέχρι τώρα ο Τραμπ προσπαθούσε να γυρίσει σελίδα στην Covid-19 ανεξαρτήτως κόστους, άσκησε πιέσεις για να επανεκκινήσει η οικονομία, αλλά και η προεκλογική του εκστρατεία, προκαλώντας αντιδράσεις ότι αγνοεί τη σοβαρότητα της επιδημίας και ότι είναι σε άρνηση σε ό,τι αφορά την αύξηση των κρουσμάτων.

Έπειτα από μια αποτυχημένη προεκλογική συγκέντρωση στην Τάλσα της Οκλαχόμα τον Ιούνιο, η εξέλιξη της επιδημίας δεν επέτρεψε στον Αμερικανό πρόεδρο να συνεχίσει τις δημόσιες εμφανίσεις που τόσο αγαπά.

Αλλαγή στρατηγικής

Ολο αυτό τον καιρό ο αντίπαλός του από τους Δημοκρατικούς, ο Τζο Μπάιντεν, θεωρείται πιο ικανός να αντιμετωπίσει τις πολλές κρίσεις που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ. Εμφανίζεται μπροστά στις δημοσκοπήσεις: αν οι εκλογές γίνονταν σήμερα, θα τις κέρδιζε με άνεση.

Οπότε ο Τραμπ αναγκάστηκε να αλλάξει στρατηγική: για πρώτη φορά κάλεσε τους Αμερικανούς να φορούν μάσκα.

«Ζητάμε από όλους να φορούν μάσκα όταν δεν είναι εφικτό να διατηρηθούν οι αποστάσεις», τόνισε χθες Τρίτη. Κι αυτό παρότι ο ίδιος αποφεύγει συστηματικά να εμφανίζεται δημόσια με μάσκα: φόρεσε πάντως μία μπροστά στις κάμερες στις 11 Ιουλίου κατά την επίσκεψή του στο στρατιωτικό νοσοκομείο Ουόλτερ Ριντ.

«Τη χρησιμοποιώ με χαρά», διαβεβαίωσε μολαταύτα ο μεγιστάνας των ακινήτων. «Είτε σας αρέσουν οι μάσκες είτε όχι, έχουν αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο Τραμπ, αν και μέχρι τώρα υπερασπιζόταν την ατομική «ελευθερία» των πολιτών να επιλέγουν αν θα φορούν μάσκα ή όχι.

Έφτασε μάλιστα στο σημείο να «παρακαλέσει» τους νέους να «αποφεύγουν τα γεμάτα μπαρ».

Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων, πολλοί κυβερνήτες πολιτειών που αντιμετωπίζουν μεγάλη άνοδο κρουσμάτων, αλλά και κοινοβουλευτικοί που θα επιδιώξουν την επανεκλογή τους τον Νοέμβριο ζητούν από τον Τραμπ να αλλάξει στάση σε ό,τι αφορά τη χρήση μάσκας και να καταστήσει τη μάχη κατά της επιδημίας προτεραιότητα.

Μόνος απέναντι στους δημοσιογράφους, χωρίς τον κορυφαίο επιδημιολόγο των ΗΠΑ, τον Αντονι Φάουτσι, τον οποίο κατηγορεί ότι ανησυχεί πολύ, ο Τραμπ παρέμεινε σχετικά σοβαρός.

Σε αντίθεση με τις ατελείωτες ενημερώσεις της περασμένης άνοιξης, αυτή της 21ης Ιουλίου διήρκεσε λιγότερο από μισή ώρα, ενώ ο ίδιος απέφυγε να τη μετατρέψει σε προεκλογική ομιλία επιτιθέμενος στον Μπάιντεν. Ωστόσο, ολοκλήρωσε τη συνέντευξη Τύπου υποσχόμενος να πραγματοποιήσει και άλλες «αρκετά σύντομα», στις οποίες θα αναφερθεί «και σε άλλα θέματα, κυρίως οικονομικά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...