Την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στο διάγγελμά του ότι θα υπάρξουν μέτρα στήριξης της οικονομίας. Το πρωί της Τετάρτης, ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έδωσε μια «ακτινογραφία» του νέου πακέτου μέτρων στήριξης της οικονομίας, σε ότι αφορά τον περιορισμό των επιπτώσεων του κορονοϊού.
Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», o υπουργός των Οικονομικών σημείωσε ότι τα μέτρα που θα εξαγγελθούν εντός της Τετάρτης είναι τα δεύτερα που λαμβάνονται, ενώ αναμένονται και άλλα προσεχώς. «Θα ακολουθήσουν και άλλα διότι δεν γνωρίζουμε ακόμα την ένταση και την έκταση του προβλήματος», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, από τα νέα μέτρα -πακέτο δύο δισ. ευρώ. «Ενα δισεκατομμύριο ευρώ θα πάει στις επιχειρήσεις και ένα δισ. ευρώ θα πάει στους εργαζόμενους. Οταν λέμε “εργαζόμενους” εννοούμε αυτούς στις επιχειρήσεις που κλείνουν, εννοούμε τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Θα είναι μέσα 700.000 εργαζόμενοι, αυτή είναι η περίμετρος σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα», είπε, προαναγγέλλοντας όμως και άλλα μέτρα στο προσεχές μέλλον.
Υπάρχει εξάλλου άλλο ένα πακέτο 1,8 δισ. ευρώ από το ειδικό ταμείο που δημιουργήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ευρώπη, αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο ίδιος σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στον Νίκο Φιλιππίδη και στην Μπάγια Αντωνοπούλου, είπε ότι οι επιχειρήσεις που προχωρούν σε απολύσεις με αφορμή τα μέτρα του κορονοϊού δεν θα λαμβάνουν την κρατική στήριξη.
Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι το υπουργείο του και η κυβέρνηση εν τω συνόλω, οφείλουν να δρουν «προληπτικά και προνοητικά, γιατί δεν ξέρουμε πόσο διαρκέσει και με τι ένταση αυτή η κρίση».
Από πλευράς δαπανών, ξεκαθάρισε πως ό,τι ζητήσει το υπουργείο Υγείας θα το έχει, ενώ επανέλαβε σε κάθε τόνο πως προέχει η υγεία και μετά η οικονομία.
Σε ότι αφορά τις δόσεις και ρυθμίσεις χρεών, ο υπουργός υπογράμμισε ότι η τετράμηνη αναστολή καλύπτει όσες επιχειρήσεις πλήττονται.
Επιπλέον, ξεκαθάρισε πως οι νέες αντικειμενικές αξίες δεν θα επικαιροποιηθούν εγκαίρως –«η άσκηση δεν μπορεί να γίνει τώρα»– και να ισχύσουν από το επόμενο έτος. Αφησε δε να εννοηθεί πως ο ΕΝΦΙΑ δεν θα μειωθεί άλλο, αφού δεν θα αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες.
Τέλος, αφού ξεκαθάρισε ότι δεν ισχύει για την Ελλάδα εφέτος ο στόχος πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% επί του προϋπολογισμού, αποκάλυψε, ότι την ώρα που οι ευρωπαϊκές οικονομίες, θα έχουν αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης 1,5%, η Ελλάδα θα κινηθεί οριακά άνω του μηδενός κατά το 2020 (στον προϋπολογισμό υπήρχε πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,8%).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News