Δωρεάν ανώτατη παιδεία σε δημόσια κολέγια και πανεπιστήμια για οικογένειες με εισόδημα χαμηλότερο των 125.000 δολαρίων. Αυτή θα είναι μία από τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις του Τζο Μπάιντεν στην εκπαίδευση.
Επίσης, δωρεάν για όλους θα είναι τα κολέγια διάρκειας δύο ετών (community college), όπου η εισαγωγή είναι πολύ πιο εύκολη από ό,τι στα πανεπιστήμια και από εκεί μπορούν οι φοιτητές να πάρουν μεταγραφή στο τρίτο έτος κάποιου πανεπιστημίου.
Στα σχέδια του Μπάιντεν περιλαμβάνονται επίσης μέτρα για το ζήτημα που «καίει» εκατομμύρια Αμερικανών, το φοιτητικό χρέος. Οπως αναφέρει το NBC, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν ακολούθησε την κατεύθυνση που θα ήθελαν οι πιο προοδευτικοί Δημοκρατικοί Μπέρνι Σάντερς και Ελίζαμπεθ Γουόρεν, χαρίζοντας το χρέος σε όλους, αλλά προτίμησε μία μέση οδό, η οποία θα ανακουφίσει αρκετούς.
Ετσι, ο Μπάιντεν χαρίζει το υπολειπόμενο χρέος σε όσους πληρώνουν με συνέπεια τις δόσεις τους επί 20 χρόνια. Επίσης, όσοι εργάζονται σε δουλειές από τις οποίες «προσφέρουν υπηρεσία στη χώρα ή στην τοπική κοινότητα», όπως είναι δάσκαλοι και καθηγητές ή εργαζόμενοι σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, θα έχουν μείωση του χρέους τους κατά 10.000-50.000 δολάρια.
Οσοι έχουν εισόδημα μεγαλύτερο από 25.000 δολάρια (το όριο της φτώχειας για μία τετραμελή οικογένεια), θα πρέπει να δίνουν το 5% για την αποπληρωμή του δανείου, αντί του 10% που ισχύει τώρα. Οσοι έχουν εισόδημα χαμηλότερο των 25.000 δολαρίων, δεν χρειάζεται να πληρώσουν τίποτα.
In the 21st century, twelve years of school isn’t enough. That’s why under the Biden-Harris plan, community college will be free — and public colleges and universities will be tuition-free for families earning less than $125,000 a year.
— Joe Biden (@JoeBiden) December 24, 2020
Ακόμα, οι λεγόμενοι «ονειροπόλοι» (DREAMers), οι μετανάστες νεαρής ηλικίας, που ήρθαν στις ΗΠΑ ως παιδιά και δεν έχουν άδεια παραμονής ή εργασίας, έχουν και αυτοί δικαίωμα σε δύο χρόνια δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης. Δικαιούνται επίσης οικονομικής βοήθειας για τις σπουδές τους.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει στα σκαριά ένα πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 750 δισ. δολαρίων για την αναβάθμιση των κολεγίων διάρκειας δύο ετών, το οποίο θα χρηματοδοτήσει αυξάνοντας τη φορολογία στους πολύ πλούσιους -αυτούς στους οποίους ο Τραμπ την μείωσε.
Η Τζιλ Μπάιντεν, που έχει εργαστεί σε κολέγια τα τελευταία 30 χρόνια -και συνεχίζει να διδάσκει- δήλωσε ότι το σχέδιο του Μπάιντεν δίνει σε φοιτητές όπως οι δικοί της, την ευκαιρία να πετύχουν γιατί είναι ένα πρόγραμμα φτιαγμένο από εκπαιδευτικούς που γνωρίζουν τα προβλήματα από πρώτο χέρι, χάρη στην καθημερινή τους εμπειρία στο ανώτατο εκπαιδευτικό σύστημα.
«Αυτό που είναι το πιο σημαντικό για μένα είναι ότι εισακούστηκαν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί και οι φοιτητές. Δεν είναι τι πιστεύουν οι πολιτικοί ότι χρειάζονται. Δεν αφορά μόνο τα δίδακτρα, αλλά μία ολιστική προσέγγιση που θα κάνει τη διαφορά στις ζωές των φοιτητών μου», εξήγησε η μέλλουσα Πρώτη Κυρία.
Στα υπόλοιπα σχέδια του Μπάιντεν, προβλέπεται ο τριπλασιασμός του προϋπολογισμού για την πρόσληψη δασκάλων και καθηγητών, αύξηση των μισθών τους και την εγγραφή όλων των παιδιών τριών και τεσσάρων ετών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Ολοκληρώνοντας το πλάνο του για την εκπαίδευτική πολιτική, την Τετάρτη, ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Παιδείας -αν εγκριθεί από το Κογκρέσο- θα αναλάβει ο Μιγκέλ Καρντόνα, καθηγητής σε σχολεία ο ίδιος και επίτροπος Παιδείας στο Κονέκτικατ, όπου έκανε υποχρεωτικά σε όλα τα σχολεία, μαθήματα για την ιστορία των εθνικών και φυλετικών μειονοτήτων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News