407
Ο Ταγίπ Ερντογάν απευθύνεται στη ρωσική και την ουκρανική αντιπροσωπεία, στο Ντολμά Μπαχτσέ | Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Ο πόλεμος και το επικίνδυνο διπλό παιχνίδι του Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2022, 17:54
Ο Ταγίπ Ερντογάν απευθύνεται στη ρωσική και την ουκρανική αντιπροσωπεία, στο Ντολμά Μπαχτσέ
|Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Ο πόλεμος και το επικίνδυνο διπλό παιχνίδι του Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2022, 17:54

Το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης και οι τοποθετημένες με τον χάρακα σημαίες της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας παντού στην αίθουσα, θα μπορούσε να είναι θεατρικό σκηνικό. Λογικό. Αλλωστε, τα μάτια του πλανήτη ήταν στραμμένα στην παλιά κατοικία των σουλτάνων εκείνο το πρωινό και η εορταστική σημειολογία  του χώρου είχε τη δική της σημασία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη, καθώς κατάφερε να συγκεντρώσει τη ρωσική και την ουκρανική αντιπροσωπεία στην έδρα του, αποκτώντας πόντους στη διεθνή σκακιέρα.

Οπως γράφει ο Κον Κάφλιν στην βρετανική Telegraph, ήταν η πρώτη φορά στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, τον τελευταίο μήνα, που άνοιξε ένα μικρό παράθυρο αισιοδοξίας, κάτι που ορθώς πιστώνονται οι Τούρκοι.

Ο Ερντογάν άλλωστε έχει καταφέρει να τα έχει καλά και με τις δύο πλευρές: τόσο με τον Πούτιν, με τον οποίο οι σχέσεις τους έχουν διάφορα σκαμπανεβάσματα τα τελευταία χρόνια, αλλά από αυτόν έχει αγοράσει τους S-400, παραβιάζοντας τον κανονισμό του ΝΑΤΟ, όσο και με τον Ζελένσκι, στον οποίο πουλά τα drones που χρησιμοποιούνται στην αντίσταση κατά των Ρώσων.

Ο τούρκος πρόεδρος θεωρεί ότι «παίζοντας σε διπλό ταμπλό» ισχυροποιεί τη θέση της Τουρκίας στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, στην προσπάθειά του να θυμηθεί τις δόξες της οθωμανικής αυτοκρατορίας, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Ακόμα και έτσι όμως, ο Ερντογάν πρέπει να καταλαβαίνει και ο ίδιος ότι παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι, ειδικά αν θέλει να παραμείνει στο ΝΑΤΟ, συνεχίζει η Telegraph.

Τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, βάζουν αυτόματα τη Μόσχα στη θέση του εχθρού του ΝΑΤΟ και θα έρθει η στιγμή που η Τουρκία θα αναγκαστεί να διαλέξει πλευρά.

Η Τουρκία έχει γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, τα οποία απειλούνται από τον πόλεμο. Φυσικό είναι η Αγκυρα να θέλει να τελειώσουν οι εχθροπραξίες για να τα προστατέψει.

Ομως, παραμένουν κάποια αναπάντητα ερωτήματα για τα κίνητρα του Ερντογάν, σημειώνει η εφημερίδα. Οι Ρώσοι δεν εμπιστεύονται την Αγκυρα που πουλά τα drones στο Κίεβο, ενώ το 2015, οι Τούρκοι κατέρριψαν ένα ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, προκαλώντας μεγάλη κρίση στις σχέσεις τους.

Από την άλλη, το ΝΑΤΟ επίσης προβληματίζεται για τα κίνητρα της Αγκυρας, καθώς οι Τούρκοι δεν έχουν στηρίξει ιδιαίτερα τη Δύση στον πόλεμο του Πούτιν, δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας ούτε έχουν κλείσει τον εναέριο χώρο τους στα ρωσικά αεροσκάφη.

Το θέμα είναι μέχρι πότε ο Ερντογάν θα μπορεί να παίζει το παιχνίδι του χωρίς συνέπειες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...