Οι αξιωματούχοι της Yγείας που περίμεναν τον Πρωθυπουργό στο ζεστό προαύλιο του νοσοκομείου «Σωτηρία» χθες το απόγευμα έδειχναν ψύχραιμοι. Ο Βασίλης Κικίλιας δεχόταν συγχαρητήρια. Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης σε ένα πηγαδάκι άκουγε διηγήσεις του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα. Ο Παναγιώτης Αρκουμανέας του ΕΟΔΥ πήγαινε από πηγαδάκι σε πηγαδάκι. Και ο Μάριος Θεμιστοκλέους της Εθνικής Αρχής Προμηθειών συζητούσε με τον γενικό γραμματέα Συντονισμού της κυβέρνησης Θανάση Κοντογεώργη και τον γενικό γραμματέα του Υγείας, Γιάννη Κωτσιόπουλο.
Όλη η πολιτική ηγεσία της Υγείας ήταν στο νοσοκομείο για την εκδήλωση με αφορμή τη δωρεά 174 κλινών εντατικής θεραπείας από το Ίδρυμα Νιάρχος. Εξ αυτών, 155 θα πάνε στις ΜΕΘ και 19 στις ΜΑΦ, με την Ελλάδα ως το τέλος του 2020 να πιάνει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο με 1200 κλίνες ΜΕΘ, 11 ή 12 ανά 100.000 άτομα.
Κοινή συνισταμένη των παρόντων η ψυχραιμία. Και αυτό, παρά την προοδευτική αύξηση του ημερήσιου αριθμού κρουσμάτων και ειδικά στις πύλες εισόδου της χώρας. Και, ας σκεφτεί κανείς, τα περιφερειακά αεροδρόμια άνοιξαν χθες, ενώ χθες η χώρα δέχθηκε πάνω από 200 πτήσεις.
Γιατί εμφανίζονται όλοι τόσο ψύχραιμοι; Όπως εξηγούσε κεντρικός παράγοντας, ο σχεδιασμός δύσκολα θα μπορούσε να είναι διαφορετικός: οι ελληνικές αρχές πλέον μπορούν να κάνουν στοχευμένους ελέγχους στις πτήσεις και όχι τυχαίους, δειγματοληπτικούς ελέγχους.
Καθοριστικός παράγων είναι το περίφημο PLF ή ακριβώς ειπείν το Passenger Locator Form. Είναι το έγγραφο που καλούνται να συμπληρώνουν οι επισκέπτες της χώρας 48 ώρες πριν την άφιξή τους, παίρνοντας το γνωστό barcode.
Οι ελληνικές αρχές βλέπουν την περιοχή προέλευσης και το αεροδρόμιο αφετηρίας του επιβάτη, αλλά και το πρόσφατο ταξιδιωτικό ιστορικό του. Διαμορφώνεται, έτσι, ένα προφίλ του μελλοντικού επισκέπτη της χώρας. Το σύστημα που έχει αναπτυχθεί έχει και αρκετά στοιχεία τεχνητής νοημοσύνης, ώστε τα στοιχεία που «μπαίνουν» να μετατρέπονται σε μαθηματικό μοντέλο που επιτρέπει στις αρχές και ειδικά στην Πολιτική Προστασία και τον ΕΟΔΥ να αποφασίζουν ποιον επιβάτη θα τεστάρουν από ποια πτήση. Κάπως έτσι, περνάμε στους απολύτως στοχευμένους ελέγχους και μένουν στην άκρη οι τυχαίοι έλεγχοι που ενείχαν υψηλό βαθμό ρίσκου.
Διαβάστε: Άνοιξαν οι αιθέρες: 235 πτήσεις προς την Ελλάδα
Αυτό το νέο εργαλείο που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα και έχει προκαλέσει ενδιαφέρον και από το εξωτερικό είναι που επιτρέπει στον πρωθυπουργό και τους ιθύνοντες να παραμένουν ψύχραιμοι ενόψει των επόμενων εβδομάδων. Το PLF, όμως, είναι κρίσιμο και για κάτι ακόμα: για την επάρκεια των τεστ. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να κάνει έως και 10.000 τεστ (στο ακρότατο σημείο) την ημέρα στις πύλες εισόδου. Χθες, έγιναν περίπου 4.500 τεστ, ένας συνήθης αριθμός τις προηγούμενες εβδομάδες. Προκειμένου, όμως, τα αποθέματα της χώρας να τύχουν σωστής διαχείρισης, η στόχευση της διαδικασίας του testing είναι απαραίτητη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News