418
|

Ο Μητσοτάκης παρουσιάζει το νέο σχέδιο για την προστασία της α’ κατοικίας

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2020, 09:53

Ο Μητσοτάκης παρουσιάζει το νέο σχέδιο για την προστασία της α’ κατοικίας

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2020, 09:53

Υστερα από σχεδόν έναν μήνα, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας θα κονταροχτυπηθούν στη Βουλή. Ηταν 2 Απριλίου (εδώ) όταν ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την Εθνική Αντιπροσωπεία για τη μάχη κατά του κορονοϊού, αποκήρυξε τις φθηνές απειλές της αντιπολίτευσης τύπου «θα λογαριαστούμε», αλλά πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φώναζε ότι «θα κριθούμε όλοι». Τώρα και αφού μεσολάβησε ο κρίσιμος και απολύτως επιτυχημένος μήνας για την ανάσχεση διασποράς της Covid-19, αλλά και η ανάπαυλα του Πάσχα, οι πολιτικοί αρχηγοί επιστρέφουν στη Βουλή.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια θα γίνει με όλους τους κανόνες ασφαλείας λόγω της επιδημίας –δηλαδή η αίθουσα θα φιλοξενήσει λίγους, προσεκτικά επιλεγμένους βουλευτές– και θα είναι εφ’ όλης της ύλης: θα είναι μια συζήτηση «για όλο το πακέτο της κυβέρνησης και για την τηλεκατάρτιση, ώστε η εθνική αντιπροσωπεία να γνωρίζει ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα και εκεί θα ακουστούν όλα και θα λογοδοτήσουμε όλοι», είχε προαναγγείλει την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης (εδώ).

Με βάση το πρόγραμμα αντικείμενο της συζήτησης που ξεκινά στις 11 π.μ. είναι η κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναλύσει στη Βουλή το σχέδιο της κυβέρνησής του για την επόμενη ημέρα –καθώς στις 4 Μαΐου αίρεται το lockdown και χαλαρώνουν τα μέτρα καραντίνας– ενώ πιο ειδικά θα ανακοινώσει το νέο πλαίσιο για την προστασία της α’ κατοικίας (το υφιστάμενο σχέδιο προστασίας παύει να ισχύει από την 1η Μαΐου).

Από την άλλη είναι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας θα οξύνει τους τόνους της αντιπολιτευτικής κριτικής. Υπάρχει το φιάσκο με τα voucher, η συζήτηση για τα σχολεία και το αν έπρεπε να ανοίξουν, η οικονομία και βεβαίως το θέμα των πρόωρων εκλογών τις οποίες όλο και πιο συχνά αναφέρουν στον ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον για να τις ξορκίσουν καθώς δημοσκοπικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει καταβαραθρωθεί.

Πού είναι ο Βρούτσης;

Σε ό,τι αφορά τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων για τον Μάιο, αναμένονται νέες ανακοινώσεις, πιθανόν το απόγευμα. Σκεπτικισμό ωστόσο προκαλεί το γεγονός της απουσίας από τη δημόσια σφαίρα του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο οποίος ενώ ήταν σταθερά παρών και υπεραναλυτικός σε τηλεοπτικά πάνελ την περασμένη εβδομάδα, έχει να εμφανιστεί στην τηλεόραση από τις 25 Απριλίου (εδώ). Και όλα αυτά ενώ υπάρχει ανησυχία σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις για το τι θα ισχύει τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το νέο πακέτο θα προβλέπει την επανάληψη της εισοδηματικής ενίσχυσης των εργαζομένων που θα μπουν σε καθεστώς αναστολής, αλλά και έναν δεύτερο γύρο χαμηλότοκων δανείων για τις επιχειρήσεις απευθείας από το κράτος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...