Η δήλωση στήριξης (εδώ) του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου (και της Ελλάδας) έγινε πράξη την Τετάρτη, καθώς όπως μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), η ναυαρχίδα του γαλλικού Στόλου, το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» εισήλθε στο θαλασσοτεμάχιο της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) όπου διενεργεί παράνομες γεωτρήσεις το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ».
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΚΥΠΕ το απόγευμα της Τετάρτης, το γαλλικό αεροπλανοφόρο μαζί με έξι ακόμη συνοδευτικά πλοία, συνέχισε την πορεία του χωρίς να υπάρξει καμία απολύτως αντίδραση από την τουρκική πλευρά και πλέον βρίσκεται δυτικά του τεμαχίου 8, στα ανοιχτά της Κύπρου.
Μεταξύ των παραπλεόντων σκαφών είναι η γαλλική φρεγάτα «Σεβαλιέ Πολ», ένα πετρελαιοφόρο του γαλλικού Στόλου, η ιταλική φρεγάτα «Βιρτζίνιο Φασάν», η οποία το πρωί Τετάρτης βρισκόταν εντός του τεμαχίου 7, στα βόρεια όρια του τεμαχίου.
Στην ίδια περιοχή εμφανίζεται επίσης η ρωσική φρεγάτα «Ναύαρχος Εσεν», καθώς και ένα από τα δυο τουρκικά υποβρύχια που έχει στείλει η Αγκυρα (το δεύτερο βρίσκεται δυτικά της Πάφου).
Ενα ακόμη υποβρύχιο, το ρωσικό «Νοβοροσίσκ», κινείτο στα νότια όρια των οικοπέδων 7 και 11.
Στο Τwitter κυκλοφορούν μάλιστα δορυφορικές φωτογραφίες από τις κινήσεις του αεροπλανοφόρου στην ανατολική Μεσόγειο, σε σχέση με τη θέση του τουρκικού γεωτρύπανου.
Η παρατεταμένη παρουσία του γαλλικού αεροπλανοφόρου στην ΑΟΖ της Κύπρου εκλαμβάνεται ουσιαστικά ως απάντηση στις παράνομες ενέργειες των Τούρκων.
Το «Σαρλ ντε Γκολ» αναμένεται να ελλιμενιστεί στην Κύπρο στα τέλη του μηνός (στη Λεμεσό) και αμέσως μετά θα αποπλεύσει για τα Στενά του Ορμούζ.
Ηδη η παραμονή του γαλλικού αεροπλανοφόρου στα νότια της Κύπρου, δίχως να μετακινείται νοτιότερα, προς το Σουέζ, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, φέρεται να έχει προκαλέσει την ενόχληση της Αγκυρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επόμενη γεώτρηση για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένεται να γίνει τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου στον στόχο «Κρόνος» του οικοπέδου 6, απο την κοινοπραξία ΕΝΙ-Τotal.
Στην Τουρκία εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απειλούσε με αντίμετρα για τις κυρώσεις της ΕΕ κατά συγκεκριμένων φυσικών προσώπων (εδώ) σε σχέση με τις παράνομες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Εάν συνεχίσουν να αρνούνται την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων, για κάθε αρνητικό βήμα που θα κάνει η ΕΕ εναντίον μας, θα κάνουμε και εμείς ένα αντίστοιχο βήμα», προειδοποίησε σε δηλώσεις του έπειτα από συνάντηση που είχε με τους πρέσβεις των χωρών της ΕΕ στην Τουρκία.
«Το ότι υπάρχει ένα αρνητικό κλίμα εναντίον της Τουρκίας εντός της ΕΕ, δεν το βλέπουμε μόνο εμείς οι κυβερνώντες, αλλά και ο λαός. Δυστυχώς, η δυσπιστία βαθαίνει όσο περνάει ο καιρός», παρατήρησε ο τούρκος ΥΠΕΞ, κάνοντας λόγο για κρίσιμη περίοδο στις σχέσεις της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News