763
| Menelaos Myrillas / SOOC

Ο κύκλος των χαμένων ΜΜΕ

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2016, 18:44

Ο κύκλος των χαμένων ΜΜΕ

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2016, 18:44

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το Σάββατο το βράδυ τα κόμματα είναι σε λήθαργο, αν δεν κοιμούνται δηλαδή. Το περασμένο Σαββατόβραδο, ωστόσο, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία ήταν σε επιφυλακή, αφού τα γραφεία Τύπου τους ήταν απασχολημένα με τη μάχη των εντυπώσεων. Βλέπετε, η μία ανακοίνωση διαδεχόταν την άλλη στον «πόλεμο» για τα ΜΜΕ και την περίφημη μελέτη από τη Φλωρεντία, η οποία αποτέλεσε τη βασική αντιπαράθεση μεταξύ του Νίκου Παππά και της αντιπολίτευσης, γενικότερα.

Το θέμα με το Ινστιτούτο από την ιταλική πόλη είναι λίγο πολύ γνωστό. Η μελέτη που φέρει την υπογραφή του αποτέλεσε τη βάση για όλο το σκεπτικό πίσω από το σχέδιο της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει ο Γιώργος Παπαχρήστος στα ΝΕΑ, τα άτομα που βρίσκονται πίσω από αυτή τη μελέτη μόνο άγνωστα δεν είναι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Επικεφαλής του Ινστιτούτου είναι η Μαρία Λουίζα Στάσι, η οποία όχι μόνο έχει επαφές με τον ΣΥΡΙΖΑ και ασχολείται με τα της Ελλάδας, αλλά έχει και ενεργό συμμετοχή στα δρώμενα. Η ίδια είχε πρωτοστατήσει την περίοδο του δημοψηφίσματος υπέρ του Οχι και συγκέντρωνε υπογραφές στην Ιταλία για την υποστήριξη των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Το βασικότερο, όμως, είναι πως η έκθεση στηρίζεται, όπως αποκαλύπτει ο κ. Παπαχρήστος, σε μελέτη δύο Ελλήνων! Αυτή έχει τον τίτλο «Πολιτικά Μέσα Ενημέρωσης και ανεξάρτητη δημοσιογραφία στην Ελλάδα» και παρουσιάστηκε πέρυσι τον Μάιο. Την υπογράφουν οι Πέτρος Ιωσηφίδης (City του Λονδίνου) και Δημήτριος Μπούκας (LSE), οι οποίοι για να την συντάξουν είχαν μιλήσει με έλληνες δημοσιογράφους. Ποιοι είναι αυτοί οι δημοσιογράφοι; Οι Κώστας Βαξεβάνης, Δημήτρης Τρίμμης, Μαριλένα Κατσίμη μεταξύ άλλων. Ουσιαστικά, τα όσα είπαν -δηλαδή- ορισμένοι δημοσιογράφοι αποτέλεσαν την πρωτόλεια ύλη για μία μελέτη, η οποία στη συνέχεια αποτέλεσε τη βασική πηγή για μία άλλη έκθεση, η οποία κι αυτή με τη σειρά της αποτέλεσε τον… βασικό σύμβουλο για ένα ολόκληρο νομοσχέδιο!

Ολα τα παραπάνω έχουν αποτελέσει το αντικείμενο της κόντρας μεταξύ αντιπολίτευσης και του Νίκου Παππά -κυρίως- αλλά και της κυβέρνησης γενικότερα. Και το πράγμα όσο πάει και… γίνεται καλύτερο.

Χαμένοι στο Διαδίκτυο

Μετά την τροπολογία της κυβέρνησης για τον έλεγχο των τηλεοπτικών συχνοτήτων από τον υπουργό Επικρατείας, σειρά φαίνεται πως παίρνει το Διαδίκτυο. Η κυβέρνηση προετοιμάζει σχέδιο Νόμου με το οποίο θα δημιουργεί Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης που θα υπάγεται σε υπό ίδρυση κρατικό Οργανισμό υπό την επωνυμία «Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας και Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης». Το συγκεκριμένο έργο έχει ανατεθεί στον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης, Λευτέρη Κρέτσο, ο οποίος δήλωσε πως η κυβέρνηση θέλει… να χαρτογραφήσει τον χώρο και να ελέγχει το εάν μία είδηση είναι ψευδής.

Με το Προσφυγικό στην κορυφή της ατζέντας, τις μεταναστευτικές ροές να συνεχίζονται, τις απειλές για έξοδο από τη Σένγκεν να διαδέχονται η μία την άλλη, το Ασφαλιστικό να παραμένει αγκάθι και την αξιολόγηση να μην κλείνει, το Μέγαρο Μαξίμου ανοίγει ακόμη ένα θέμα μεγάλο

Μέχρι σήμερα την αρμοδιότητα για το εάν κάποια είδηση ήταν ψευδής, ή αν ένα δημοσίευμα έθιγε πρόσωπα, την είχε αποκλειστικά η Δικαιοσύνη. Πλέον, με βάση τις δηλώσεις του κ. Κρέτσου, η αρμοδιότητα αυτή φαίνεται να περνάει στον κρατικό φορέα που ετοιμάζει. Ουσιαστικά, η υπαγωγή στην πλατφόρμα αυτή θα γίνει υποχρεωτική, ώστε ένα ηλεκτρονικό Μέσο να επιβιώνει μέσω της διαφήμισης.

Το ζήτημα έχει πάρει και πολιτικές διαστάσεις, αφού το Ποτάμι τοποθετήθηκε με ανακοίνωσή του και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας απάντησε πως η εγγραφή στο Μητρώο θα είναι εθελοντική.

Και η Γεροβασίλη χορεύει στον ίδιο χορό

Και δεν είναι μόνο ο κ. Κρέτσος. Στο σχέδιο νόμου για τον έλεγχο του Διαδικτύου αναφέρθηκε και η Ολγα Γεροβασίλη, η οποία επιβεβαίωσε σχετικά όλα τα παραπάνω. Αν και η κυβερνητική εκπρόσωπος αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες, επιβεβαίωσε πως υπάρχει προσανατολισμός για ένα τέτοιο νομοσχέδιο, ωστόσο δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη ή ολοκληρωμένη αποτύπωσή του. «Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μπει τάξη και στον χώρο του ραδιοφώνου και στον χώρο του Διαδικτύου», είπε σχετικά.

06_031_img_93021455098227
(photo: Nikos Libertas / SOOC)

Ολα αυτά, την ώρα που οι τοποθετήσεις όχι μόνο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και υπουργών γίνονται ακόμη πιο αιχμηρές για το ζήτημα. Στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης είπε πως «βασική παθογένεια της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, στην Αμερική και στην Ευρώπη είναι η αυτονόμηση συγκεκριμένων πολικοοικονομικών κύκλων μέσω των ΜΜΕ, τα οποία δεν είναι δημοκρατικά και κάνουν κατάχρηση του δημοσίου χαρακτήρα της ενημέρωσης».

Το επόμενο διάστημα προμηνύεται… καυτό. Με το Προσφυγικό να παραμένει στην κορυφή της ατζέντας, τις μεταναστευτικές ροές να συνεχίζονται, τις απειλές για έξοδο από τη Σένγκεν να διαδέχονται η μία την άλλη, το Ασφαλιστικό να παραμένει αγκάθι και την αξιολόγηση να μην κλείνει, το Μέγαρο Μαξίμου αποφασίζει να ανοίξει ακόμη ένα θέμα μεγάλο. Οψόμεθα…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...