Οι νέες κυρώσεις του ΟΗΕ κατά της Βόρειας Κορέας είναι πράξη πολέμου και ισοδυναμούν με ολοκληρωτικό οικονομικό αποκλεισμό σε βάρος της χώρας, ανακοίνωσε το βορειοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών απειλώντας να τιμωρήσει όσους στήριξαν τα μέτρα αυτά.
Μόλις την Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε ομόφωνα νέες κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας για την πρόσφατη εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.
Το ψήφισμα προβλέπει την απαγόρευση σχεδόν του 90% των εξαγωγών διυλισμένων υποπροϊόντων πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα, επιβάλλοντας ετήσιο ανώτατο όριο 500.000 βαρελιών, αλλά και τον υποχρεωτικό επαναπατρισμό όλων των βορειοκορεατών μεταναστών που εργάζονται στο εξωτερικό εντός 24 μηνών, αντί 12 μηνών όπως προτάθηκε αρχικά. Θεσπίζει επίσης όριο στις προμήθειες αργού πετρελαίου προς τη Βόρεια Κορέα στα 4 εκατομμύρια βαρέλια τον χρόνο.
Από την πλευρά της η Πιονγιάνγκ χαρακτηρίζει τις ΗΠΑ τρομοκρατημένες από την πυρηνική της δύναμη και ολοένα και πιο αλλόφρονες «στις ενέργειες επιβολής των σκληρότερων ποτέ κυρώσεων και πιέσεων στη χώρα μας».
Το νέο ψήφισμα ισοδυναμεί με απόλυτο οικονομικό αποκλεισμό της Βόρειας Κορέας, υποστηρίζει η Πιονγιάνγκ, η οποία απορρίπτει τις τελευταίες κυρώσεις του ΟΗΕ «ως βίαιη επίθεση κατά της κυριαρχίας της χώρας μας και ως μια πράξη πολέμου που καταστρέφει την ειρήνη και τη σταθερότητα της κορεατικής χερσονήσου και της περιοχής».
Όπως εξακολουθεί να υποστηρίζει, τα πυρηνικά της όπλα αποτελούν μέσο αποτροπής με στόχο την αυτοάμυνα και δεν είναι αντίθετα προς τη διεθνή νομοθεσία.
Η Βόρεια Κορέα είπε ότι όσοι ψήφισαν υπέρ των κυρώσεων -πρακτικά όλος ο πλανήτης- θα βρεθούν αντιμέτωποι με την οργή της.
«Αυτές οι χώρες θα θεωρηθούν απολύτως υπεύθυνες για όλες τις συνέπειες που θα προκληθούν από το ‘ψήφισμα’ και θα διασφαλίσουμε για πάντα ότι θα πληρώσουν βαρύ τίμημα για αυτά που έχουν κάνει», σημειώνει.
Αμερικανοί διπλωμάτες έχουν καταστήσει σαφές ότι επιδιώκουν διπλωματική λύση αλλά πρότειναν το ψήφισμα με τις νέες σκληρότερες κυρώσεις για να κλιμακώσουν τις πιέσεις προς τον δικτάτορα της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.
Η Κίνα, με την οποία η Βόρεια Κορέα πραγματοποιεί περίπου το 90% των εμπορικών της συναλλαγών, έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει ηρεμία και αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News