Η νίκη της εθνικής ομάδας soccer του Καναδά επί της αντίστοιχης της Τζαμάικα (4-0), ξημερώματα Δευτέρας στο «BMO Φιλντ» του Τορόντο, ήταν ιστορική. Χάρη σε αυτήν, η αχανής χώρα της Βόρειας Αμερικής, που κάθε άλλο παρά φημιζόταν για τους… μπαλαδόρους της, εξασφάλισε την πρόκρισή της στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 (21 Νοεμβρίου – 18 Δεκεμβρίου στο Κατάρ), αφήνοντας πίσω της παραδοσιακές ποδοσφαιρικές δυνάμεις της Βόρειας/Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής, όπως το Μεξικό και οι ΗΠΑ.
Θα είναι, μόλις, η δεύτερη φορά στα χρονικά, που ο Καναδάς θα λάβει μέρος στη μεγάλη γιορτή των κορυφαίων εθνικών ομάδων του Κόσμου. Την προηγούμενη, πριν από 36 χρόνια στο Μουντιάλ του Μεξικού, είχε βρεθεί, μάλλον, κατά τύχη. Είχε κληρωθεί στον ίδιο όμιλο με τη Γαλλία, την Ουγγαρία και τη Σοβιετική Ενωση, και είχε αποκλειστεί από τη συνέχεια του τουρνουά με τρεις ήττες, χωρίς να σκοράρει ούτε ένα γκολ. Βασικός του σέντερ-φορ ήταν ο… απίθανος Ιγκορ Βράμπλιτς – οι παλιοί θα τον θυμούνται. Τον Δεκέμβριο εκείνης της χρονιάς (1986) τον είχε φέρει στην Ελλάδα ο Ολυμπιακός, έπειτα από σχετική εισήγηση του Αλκέτα Παναγούλια, όμως στους έξι μήνες που έμεινε στον Πειραιά μέτρησε, μόλις, επτά συμμετοχές και πέτυχε… ένα τέρμα.
Η κατάσταση, σήμερα, είναι εντελώς διαφορετική, καθώς τα τελευταία χρόνια ο Καναδάς έχει αναδείξει σπουδαία ταλέντα. Ανάμεσά τους, τον Αλφόνσο Ντέιβις, αριστερό μπακ – εξτρέμ της Μπάγερν Μονάχου, τον Τζόναθαν Ντέιβιντ, μεσοεπιθετικό της Λιλ, τον εξαιρετικό σκόρερ Κάιλ Λάριν, της Μπεσίκτας, και τον 39χρονο χαφ, Ατίμπα Χάτσινσον, αρχηγό της Μπεσίκτας, που έπαιξε και στην Αϊντχόφεν. Διεθνής με τον Καναδά είναι και ο Ντέρεκ Κορνέλιους, ο 25χρονος αμυντικός του Παναιτωλικού. Και αναπληρωματικός τερματοφύλακας ο Τζέιμς Παντέμης, έλληνας ομογενής, κάτοχος ελληνικού διαβατηρίου. Για να επιβεβαιωθεί ο κανόνας ότι «παντού υπάρχει ένας Ελληνας».
Η παρουσία του Καναδά στο Μουντιάλ του Μεξικού είχε προκαλέσει μεγάλη έκπληξη. Τα εθνικά σπορ της χώρας είναι το χόκεϊ επί πάγου και το λακρός, που θεωρείται ως το πιο παραδοσιακό άθλημα. Κάποια άλλα (γκολφ, μπέιζμπολ, τένις, σκι, μπάντμιντον, μπάσκετ, βολεϊ, ποδηλασία, κολύμβηση, μπόουλινγκ, ράγκμπι, κανό, ιππασία και σκουός) αφορούν ένα πολύ μικρότερο κοινό. Νέους, κυρίως, και σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Το ποδόσφαιρο υπήρχε στον «χάρτη» -όσο υπήρχε- χάρη στο πλήθος των μεταναστών που ζουν εκεί. Αλλά πριν από μερικά χρόνια, αυτό άρχισε να αλλάζει. Το «πώς», είναι πρωτοφανές στα παγκόσμια αθλητικά χρονικά.
Το 2011 η ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Καναδά προσέλαβε έναν 36χρονο άγγλο προπονητή, ονόματι Τζον Χέρντμαν, για να «κατασκευάσει» μια αξιοπρεπή ομάδα γυναικών. Υψηλές φιλοδοξίες δεν υπήρχαν, όμως τα κορίτσια του Χέρντμαν ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Σχεδόν αμέσως, πρώτευσαν στους Παναμερικανικούς Αγώνες. Το 2012, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, κέρδισαν το χάλκινο μετάλλιο. Και επανέλαβαν την επιτυχία τους το 2016, στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Πέρυσι, στο Τόκιο, νίκησαν στον τελικό του Ολυμπιακού τουρνουά ποδοσφαίρου γυναικών και κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο. Στο μεταξύ, το 2018, ο αρχιτέκτονας αυτών των θριάμβων είχε αναλάβει την εθνική ομάδα των ανδρών. Με στόχο να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2026, το οποίο ο Καναδάς θα συνδιοργανώσει με τις ΗΠΑ και το Μεξικό.
Ο Χέρντμαν έκανε το ίδιο καλή δουλειά και με τους άνδρες. Στην πορεία του προς το Κατάρ ο Καναδάς πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις, με αποκορύφωμα τη νίκη του επί των ΗΠΑ (2-0) τον περασμένο Ιανουάριο – την πρώτη του απέναντι στον συγκεκριμένο αντίπαλο μετά τον Νοέμβριο του 1980. Τα εκπληκτικά αποτελέσματα που είχαν προηγηθεί, συγκέντρωσαν στο γήπεδο πλήθη πρωτόγνωρα για τη χώρα. Τους αγώνες εναντίον της Κόστα Ρίκα (1-0) και του Μεξικού (2-1), στο Εντμοντον, παρακολούθησαν από κοντά πάνω από 45.000 θεατές, παρά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (-9) εκείνων των ημερών. Ισως για πρώτη φορά στα χρονικά του ποδοσφαίρου, οι γυναίκες «έδειξαν το δρόμο» στους άνδρες, κι όχι το αντίστροφο.
Υπάρχει ακόμη ένα παράδοξο στην ιστορία μας. Ο Καναδάς θα εκπροσωπηθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο χωρίς, στην ουσία, να διοργανώνει κανονικό πρωτάθλημα. Υπάρχουν τα τοπικά (περιφερειακά) και μια Πρέμιερ Λιγκ των 8 ομάδων. Οι κορυφαίοι του σύλλογοι αγωνίζονται στη Major League Soccer (MLS), μαζί με εκείνους των ΗΠΑ (όπως συμβαίνει και σε άλλα σπορ). Μάλιστα, με αφορμή τη συνδιοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026, ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, εξέφρασε την άποψη ότι ενδεχόμενη συγχώνευση της MLS με τη Liga MX, τη μεξικάνικη λίγκα, «θα δημιουργούσε το καλύτερο πρωτάθλημα στον Κόσμο».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News