494
Πάνω στο θωρηκτό Αβέρωφ, κάποτε έδρα της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού | hellenicnavy.gr

Ο Καμμένος και η πολυταξιδεμένη μπάντα του Ναυτικού

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2016, 14:21
Πάνω στο θωρηκτό Αβέρωφ, κάποτε έδρα της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού
|hellenicnavy.gr

Ο Καμμένος και η πολυταξιδεμένη μπάντα του Ναυτικού

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2016, 14:21

Ο τρόπος που έγινε το ταξίδι του Πάνου Καμμένου στις ΗΠΑ προκάλεσε ακόμη περισσότερα σχόλια από το ίδιο το ταξίδι αυτό καθ’ αυτό.

Και δεν είναι μόνο το πρωθυπουργικό αεροσκάφος που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά του υπουργού Εθνικής Αμυνας στις ΗΠΑ, είναι και η απόφασή του να μετακινήσει και 25 άτομα από την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, ώστε να παιανίζουν εμβατήρια την ώρα που ο ίδιος θα καταθέτει στεφάνι.

Και μπορεί αυτό να θεωρείται από πολλούς πρωτάκουστο, όμως, δεν είναι. Η μπάντα έχει ξαναβγεί στο εξωτερικό. Κι όχι μία, αλλά πολλές φορές. Και όχι μόνο έχει ταξιδέψει σε άλλες χώρες για τις ανάγκες του στρατεύματος και τιμητικών αγημάτων, αλλά την έχουμε δει και σε… καλλιτεχνικά δρώμενα. Την έχουμε δει τόσο στη μικρή, όσο και στη μεγάλη οθόνη. Την έχουμε δει ακόμη και σε ταινίες με την Αλίκη Βουγιουκλάκη (κι ας μην ξέρατε πως αυτοί οι μουσικοί ανήκουν στο Πολεμικό Ναυτικό).

Ποια είναι, όμως, η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού; Τι έχει κάνει στο βάθος των ετών και ποιος ο ρόλος της σήμερα;

Η ιστορία της μπάντας

Το μουσικό τμήμα του Πολεμικού Ναυτικού έχει μακρά παράδοση και η ζωή του ξεπερνά τα 100 χρόνια. Αρχισε να συγκροτείται το 1875 και από το 1881 και μετά αποτελεί ενιαίο και θεσμοθετημένο τμήμα του σώματος. Η πρώτη καταγεγραμμένη εμφάνιση της μπάντας γίνεται το 1884, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικού πλου του πλοίου ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΜΙΑΟΥΛΗΣ σε νησιά του Βορείου Αιγαίου, αλλά και στην Κύπρο. Μάλιστα, οι μουσικοί του Ναυτικού αποβιβάζονταν στις κατά τόπους πλατείες των πόλεων και έδιναν συναυλίες.

Το ναυάγιο και το ατυχές «τέλος» της μπάντας

Στις 10 Μαρτίου του 1923, σχεδόν 100 χρόνια πριν δηλαδή, το ναυαγοσωστικό ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ζ’ χρησιμοποιείται για να μεταφέρει στην στεριά τους εξοδούχους ναύτες, από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας στην Ψυττάλεια. Ωστόσο, οι κακές καιρικές συνθήκες ανατρέπουν το πλοίο, το οποίο βυθίζεται και παίρνει στο ναυάγιό του 262 ψυχές. Αξιωματικοί, υπαξιωματικοί, ναύτες και ανάμεσά τους 21 μουσικοί της μπάντας. Ολοι νεκροί, με εξαίρεση τους λίγους που έμειναν πίσω για να εκτελέσουν τις υπηρεσίες τους. Δύο μήνες μετά γίνεται, ουσιαστικά, η επανίδρυση του μουσικού συνόλου.

Οι εμφανίσεις στο εξωτερικό…

Από τα πρώτα χρόνια της σύστασής της μπάντας, οι μουσικοί της βγαίνουν στο εξωτερικό. Το 1899 στη Μασσαλία, το 1902 στην Αγγλία, στη Ρωσία, στη Γερμανία και στη Δανία, το 1912 στην Αίγυπτο, το 1937 στην Αλγερία, στην Πορτογαλία και στην Τουρκία, το 1955 στην Κροατία, το 1958 στον Λίβανο, το 1996 στη Βουλγαρία και το 2007 στη Γαλλία. Μάλιστα, το 2004, η μπάντα συμμετέχει στην Τελετή Εναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

…και στον κινηματογράφο

Η Μπάντα του Π.Ν., έχει σημειώσει την παρουσία της και στον κινηματογράφο. Αξιοσημείωτες είναι οι εμφανίσεις της το 1961, στις ταινίες: «Φαίδρα» του Ζιλ Ντασσέν με την Μελίνα Μερκούρη και «Η Αλίκη στο Ναυτικό» του Αλέκου Σακελλάριου με την Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Αλλά την έχουμε δει και στην τηλεόραση:

Κι αν νομίζετε πως το μόνο που κάνει η μπάντα είναι να… συνοδεύει τρίτα πρόσωπα και μέρη, τότε κάνετε λάθος. Εχει και εννιά δικούς της δίσκους. Εχει κι ένα DVD με τις εμφανίσεις της.

Καθόλου άσχημα, έτσι;

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...