Ούτως ή άλλως η ψηφοφορία στη Βουλή των τεσσάρων συμβάσεων για τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και νοτιοδυτική Κρήτη, είχε χαρακτηριστεί από την υποκριτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ –που ενώ προώθησε το όλο σχέδιο όσο ήταν στην κυβέρνηση τώρα αποφάσισε να μην τις ψηφίζει– αλλά μερικοί στην αξιωματική αντιπολίτευση το τερμάτησαν.
Τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι Νίκος Φίλης, Σάκης Παπαδόπουλος, Κώστας Ζουράρις και Θανάσης Παπαχριστόπουλος, έσπασαν ακόμα και την επαμφοτερίζουσα κομματική «γραμμή» του «παρών» και καταψήφισαν τις συμβάσεις.
Αυτό σημαίνει ότι διαφώνησαν όχι μόνο με τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά και με την κυβερνητική πολιτική επί ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο θέμα –επί υπουργίας Γιώργου Σταθάκη (που σήμερα βέβαια δεν είναι καν βουλευτής) δρομολογήθηκαν οι σχετικές συμφωνίες για τους υδρογονάνθρακες.
Ο κ. Φίλης μάλιστα δεν δίστασε στην ομιλία του στην Βουλή την Πέμπτη να ασκήσει κριτική για την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας χαρακτηριστικά «έπρεπε να παρουσιάσει ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο που να οδηγεί σε μια δίκαιη κατανομή του φυσικού πλούτου και σε ένα άλλο υπόδειγμα ζωής του πολίτη».
Ο βουλευτής της Α’ Αθηνών και πρώην υπουργός σχολίασε και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για «παρών» στη σχετική ψηφοφορία. Είπε ότι ναι μεν αποτελεί μια θετική μετατόπιση αλλά δεν αρκεί: «Αρκεί από το “Ναι” το βιαστικό και ακατανόητο την παραμονή των εκλογών να πάμε σήμερα σε ένα “παρών”; Κατά τη γνώμη μου, δεν αρκεί», είπε χαρακτηριστικά και καταψήφισε.
Ο κ. Φίλης μάλιστα έφτασε στο σημείο να αποδομήσει ακόμα και το επιχείρημα που επικαλέστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ για να ψηφίσει «παρών» σε συμβάσεις που η κυβέρνησή του είχε υπογράψει και ήρθαν αυτούσιες στη Βουλή, λέγοντας ότι το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ είναι απλώς ένα «άλλοθι».
«Πραγματικό πρόβλημα το ξεπούλημα που ετοιμάζεται για τα ΕΛΠΕ, αλλά είναι το έλασσον, το μείζον είναι η κλιματική αλλαγή και αυτή υπήρχε και πριν τις εκλογές», παρατήρησε ο κ. Φίλης.
Και πρόσθεσε: «Είναι λάθος να μην κάνουμε μια αυτοκριτική μπροστά στην ελληνική κοινωνία και την ελληνική νεολαία. Αυτή είναι η δύναμη της Αριστεράς, να μπορεί να διορθώνει τα λάθη της, να κερδίζει συνειδήσεις των πολιτών σε μια γραμμή αλλαγής της κοινωνίας, που σημαίνει σε μια γραμμή κοινωνικά και περιβαλλοντικά ισόρροπης ανάπτυξης».
Οπως σημείωσε στο ρεπορτάζ του για tovima.gr ο Λάμπρος Σταυρόπουλος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης απαντώντας στο επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι το Δημόσιο θα αποσυρθεί από τα ΕΛΠΕ σε σχέση με τις γεωτρήσεις, διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει κάποια συμφωνία μετόχων, δεν υπάρχει κάτι το χειροπιαστό». «Υπάρχει ένα πλάσμα της φαντασίας σας με βάση το οποίο αυτοφορτίζεστε και αυτοτοποθετείστε», σημείωσε, ενώ σχολιάζοντας την αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Εχουμε δει κυβιστήσεις, έχουμε δει αλλαγές θέσεων από διάφορους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τόσο σύντομη, όμως, και εντυπωσιακή πολιτική κυβίστηση ομολογώ ότι δεν θυμάμαι».
Μάλιστα αναγνώρισε την συνεισφορά του προκατόχου του κ. Σταθάκη λέγοντας ότι αυτό που ανέμενε ήταν να προσέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην συζήτηση αυτή κατηγορώντας την πλειοψηφία ότι οικειοποιείται το δικό του έργο. «Και από εκεί φτάσαμε ο ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει τις δικές του συμβάσεις, που υπέγραψε δέκα μέρες πριν από τις εκλογές σε πανηγυρική εκδήλωση στο κέντρο της Αθήνας, παρουσία του ίδιου, του τότε Πρωθυπουργού και ομιλητή τον ίδιο τον κ. Τσίπρα!», ανέφερε για να συμπληρώσει: «Είναι κάτι για να το θυμόμαστε. Η ζωή είναι το καλύτερο κινηματογραφικό σενάριο. Πάντοτε υπάρχουν εκπλήξεις, έτσι ώστε στη ζωή μας να προχωράμε μπροστά χωρίς να πλήττουμε»…
Πώς ψηφίστηκαν οι τέσσερις συμβάσεις
Οι τέσσερις συμβάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων ψηφίστηκαν την Πέμπτη από την Ολομέλεια της Βουλής.
To σχέδιο νόμου «Κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της εταιρείας “Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία” για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια Περιοχή 10, Ιόνιο Πέλαγος, Ελλάδα», έλαβε επί του συνόλου 180 ψήφους «υπέρ», 27 «κατά» και 75 «παρών».
Το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών “Repsol Exploracion S.A”και “Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία” για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή “Ιόνιο”, Δυτική Ελλάδα», έλαβε επί του συνόλου 181 ψήφους «υπέρ», 27 «κατά» και 74 «παρών».
Το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών “Total E&P Greece B.V”, “ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V” “Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία” για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια Περιοχή “Νοτιοδυτικά Κρήτης”, Ελλάδα», έλαβε επί του συνόλου 172 «υπέρ», 36 «κατά» και 74 «παρών».
Το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών “Total E&P Greece B.V”, “ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V” και “Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία” για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια Περιοχή “Δυτικά Κρήτης”, Ελλάδα», έλαβε επί του συνόλου 172 «υπέρ», 36 «κατά» και 74 «παρών».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News