794
Από τη συνάντηση του Σεπτεμβρίου του 2019 στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα | INTIMEnews

Ο Ερντογάν θα καθίσει τελικά στο ίδιο τραπέζι με Μητσοτάκη; Δυναμιτίζουν τη συνάντηση οι Τούρκοι

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2022, 09:31
Από τη συνάντηση του Σεπτεμβρίου του 2019 στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα
|INTIMEnews

Ο Ερντογάν θα καθίσει τελικά στο ίδιο τραπέζι με Μητσοτάκη; Δυναμιτίζουν τη συνάντηση οι Τούρκοι

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2022, 09:31

Περίπου δύο χρόνια μετά τη δήλωση Ερντογάν ότι όχι μόνο δεν θέλει να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά ούτε να τον βλέπει στα μάτια του, φαίνεται ότι ήρθε η ώρα για το πρώτο (μακράς διαρκείας) τετ α τετ των δύο ανδρών, επί τουρκικού εδάφους.

Και παρά την προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να δυναμιτίσει τη συνάντηση –σε μια αδέξια και συνάμα προκλητική απόπειρα να επιβάλει τη διευρυμένη ατζέντα περί «Γαλάζιας Πατρίδας», λύσης δύο κρατών στην Κύπρο (ΤΔΒΚ) κ.ά.– η συνάντηση προγραμματίστηκε για την Κυριακή 13 Μαρτίου, Κυριακή της Ορθοδοξίας, στην Κωνσταντινούπολη, στην οικία του τούρκου προέδρου στα Θεραπειά, στην ευρωπαϊκή όχθη του Βοσπόρου.

Οι προσδοκίες, χαμηλές, όπως άλλωστε έχει ήδη πει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, δεν περιμένει να λυθούν σε μια τέτοια συνάντηση οι χαοτικές διαφορές (ακόμη και από άποψη ερμηνείας – επίκλησης του διεθνούς Δικαίου) που χωρίζουν τις δύο πλευρές.

«Τέτοιες συναντήσεις –ωστόσο– δεν θα πρέπει να αποτελούν είδηση», είχε επισημάνει ο κ. Μητσοτάκης  και θα πρέπει να γίνονται ακόμα και σε στιγμές έντασης, καθώς, όπως επιμένει, «ο μόνος δρόμος επίλυσης των διαφορών είναι ο διάλογος».

Διά του εκπροσώπου του κόμματος του Ερντογάν, ΑΚΡ, πάντως, Ομέρ Τσελίκ, η Αγκυρα διαμηνύει ότι από τον τούρκο πρόεδρο θα τεθούν στο τραπέζι όλα τα θέματα της διευρυμένης ατζέντας που επιχειρεί να επιβάλει εσχάτως.

«O φάκελος της Ελλάδας έχει βάθος. Υπάρχουν πολλά ζητήματα, από τις τουρκικές έρευνες φυσικού αερίου μέχρι το θέμα του Αιγαίου και της Μεσογείου. Υπάρχουν πολλά θέματα που δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την Ελλάδα. Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ότι η Ελλάδα μετατρέπει τα ζητήματα που μπορούμε να λύσουμε μεταξύ μας, σε ζητήματα Τουρκίας – Eυρωπαϊκής Ένωσης. H Eλλάδα πρέπει να καταλάβει ότι εμείς είμαστε οι γείτονές της, μαζί ζούμε. Εμείς μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας. Η ευαισθησία της Τουρκίας στη “Γαλαζια Πατρίδα” δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και δεν μπορεί να ασκηθεί κριτική σε αυτή. Ο φάκελος περιλαμβάνει από το θέμα της υφαλοκρηπίδας μέχρι και τη στρατιωτικοποίηση των νησιών εκ μέρους της Ελλάδας και φυσικά όλα αυτά θα συζητηθούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, καλλιεργώντας κλίμα σύγκρουσης πριν καλά καλά οριστικοποιηθεί η συνάντηση στην Πόλη.

«Σε αυτό το σημείο –συνέχισε στο ίδιο προκλητικό ύφος ο κ. Τσελίκ– θα πρέπει να προκύψει μια προσέγγιση από την Ελλάδα η οποία θα είναι σύμφωνη με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας. Μια προσέγγιση που θα απέχει πολύ από το να αμφισβητεί τα “δικαιώματα της Γαλάζιας Πατρίδας”. Φυσικά, υπάρχει το θέμα της “Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου” που περιλαμβάνει θέματα από το άνοιγμα των Βαρωσίων μέχρι την αρνητική εκστρατεία της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς. Η “ΤΔΒΚ” είναι ένα κυρίαρχο κράτος. Αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό. Οσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, αυτό πρέπει να αποτυπώνεται με την επίδειξη σεβασμού, δηλαδή στη βάση μιας λύσης δύο κρατών-δύο κοινοτήτων», επέμεινε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία, «βαφτίζοντας» «κυρίαρχο κράτος» τα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη, το αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

«Οπως ανέφερα, πρόκειται για εκτεταμένο φάκελο. Υπάρχουν μηχανισμοί που λειτουργούν, αλλά είναι ξεκάθαρα τα θέματα στα οποία διαφωνούμε. Δεν χρειάζεται να το κρύψουμε από κανέναν. Επομένως, αυτή η συνάντηση θα είναι μια συνάντηση στην οποία όλα αυτά θα συζητηθούν εκτενώς. Ο αξιότιμος Πρόεδρός μας στέλνει ισχυρά μηνύματα εδώ και πολύ καιρό. Θα μοιραστούμε με τον Ελληνα Πρωθυπουργό για ακόμη μια φορά τις πολιτικές μας αναφορικά με αυτό το θέμα», κατέληξε ο Ομέρ Τσελίκ στη δήλωση-πρόκληση, που όπως ήταν επόμενο, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας.

Κατά πληροφορίες, το τετ α τετ Ερντογάν – Μητσοτάκη απειλήθηκε ακόμη με ακύρωση πριν καν επιβεβαιωθεί επισήμως, με την ελληνική πλευρά να απαντά στην Αγκυρα με… οριοθέτηση της ατζέντας.

Κατά την πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή, άλλωστε, ο Πρωθυπουργός είχε θέσει το πλαίσιο της συζήτησης, αναφερόμενος σε ζητήματα τα οποία αφορούν «τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις νέες προκλήσεις που η ουκρανική κρίση έχει δημιουργήσει», όπως επίσης τη θετική ατζέντα μεταξύ των δύο χωρών που περιλαμβάνει την οικονομία, τον τουρισμό, το περιβάλλον και την πολιτική προστασία.

Είναι βέβαιο, πάντως, ότι σαφείς απαντήσεις θα δοθούν και για όλα τα θέματα που επιχειρεί να «περάσει» στη διμερή ατζέντα η τουρκική πλευρά (με πρώτο αυτό της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών μας στο ανατολικό Αιγαίο).

Κομβικό κομμάτι, σημείωναν κυβερνητικές πηγές στην «Καθημερινή», είναι «να σταματήσει η αναθεωρητική ρητορική της Τουρκίας και οι εκτός κάθε ατζέντας συζητήσεις για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών».

«Η ρητορική του αναθεωρητισμού είναι μία ρητορική η οποία σήμερα –λόγω Ουκρανίας– είναι εκτός διεθνούς κλίματος και είναι και προς το συμφέρον της Τουρκίας να την αναθεωρήσει το συντομότερο δυνατό», διεμήνυαν οι ίδιες πηγές.

Στα αξιοσημείωτα, τέλος, το γεγονός ότι το τετ α τετ Ερντογάν-Μητσοτάκη έρχεται λίγο καιρό πριν από το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον, καθιστώντας σαφές τόσο στους Τούρκους όσο και τους Αμερικανούς, αυτό που είχε επισημάνει εσχάτως ο Κυριάκος Μητσοτάκης: ότι «η Ελλάδα έχει πάντα κλειστή την πόρτα των απειλών και ανοικτό το παράθυρο διαλόγου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...