Για ντοκουμέντα που αποδεικνύουν τον εκβιασμό των Τούρκων για την υπογραφή του παράνομου μνημονίου με την κυβέρνηση Ελ Σαράζ στη Λιβύη, κάνουν λόγο διπλωματικές πηγές στην Αθήνα.
Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της βίντεο και φωτογραφίες από τη φορτοεκφόρτωση πολεμικού υλικού (τεθωρακισμένων κ.α.) σε φορτηγό πλοίο, με όλα τα αποδεικτικά στοιχεία για το πού, πότε και πώς έγινε η παράδοσή του από την Τουρκία στην κυβέρνηση της Τρίπολης, σπάζοντας το εμπάργκο του ΟΗΕ.
Οπως επισημαίνεται, η τουρκική στρατιωτική βοήθεια στον Σαράζ είναι κάτι που είναι γνωστό εδώ και καιρό στις ελληνικές αρχές και αποδεικνύει πώς η αναγνωρισμένη διεθνώς κυβέρνηση της Λιβύης οδηγήθηκε στην υπογραφή της συμφωνίας με τον Ερντογάν στις 27/11 στην Κωνσταντινούπολη.
Παρά ταύτα, εκτίμηση των διπλωματικών πηγών είναι ότι η Τουρκία δεν κατάφερε πολλά πράγματα, καθώς το μόνο που απέδειξε είναι ότι είναι επαγγελματίας παραβάτης.
«Αυτά που κάνουν οι Τούρκοι στερούνται σοβαρότητας. Νομίζω ότι η συνολική τους ανάλυση είναι λανθασμένη ανάλυση. Ποιο το κεκτημένο της Τουρκίας πέρα του ότι επιβεβαιώνει πως είναι ταραξίας;», σχολίαζαν χαρακτηριστικά.
Οσο για τη ενέργεια της Αγκυρας να στείλει το κείμενο της συμφωνίας με την Τρίπολη με τις συντεταγμένες της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών (εδώ), οι εν λόγω πηγές έκαναν λόγο για αναμενόμενη ενέργεια, η οποία δεν έχει καμία έννομη συνέπεια.
Η Ελλάδα άλλωστε, σημείωναν, έχει ήδη καταθέσει τις απόψεις της με επιστολές της προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες καθώς και προς την προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (εδώ), όπου αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα που τις θεμελιώνουν με βάση το Διεθνές Δίκαιο.
Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα που επαναλαμβάνεται είναι ότι αν η Τουρκία παραβιάσει εμπράκτως κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, η απάντηση θα δοθεί «σύμφωνα με τις συνταγματικές υποχρεώσεις».
Οσο για το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σημειώνεται πως δεν είναι κάτι που η Αθήνα αποκλείει, αν και προηγείται ο διάλογος με την Τουρκία. Το σίγουρο είναι, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να λειτουργήσει υπό το κράτος πίεσης και εκβιασμών.
Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα διαμηνύει ότι τάσσεται υπέρ της συνέχισης του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και της επανέναρξης του διαλόγου ανάμεσα στα δύο υπουργεία Εξωτερικών σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων.
Παράλληλα, συνεχίζεται ο διάλογος με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ενώ αναφορικά με την προεργασία που υπήρξε από την προηγούμενη κυβέρνηση για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο από τα έξι στα δώδεκα ναυτικά μίλια, πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών υπογραμμίζουν ότι λαμβάνονται υπόψη όλες οι νομικές εισηγήσεις προκειμένου να παρθούν οι τελικές αποφάσεις.
Ειδική αναφορά γίνεται τέλος στον διπλωματικό μαραθώνιο του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, με τις επαφές που θα έχει την ερχόμενη εδομάδα στη Γενεύη με τον γ.γ. του ΟΗΕ, αλλά και στη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία. Στις 20 Δεκεμβρίου επίσης, είναι προγραμματισμένη η επίσκεψη του κ. Δένδια στη Ρώμη όπου θα έχει συνάντηση με τον ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο.
«Δεν έχουμε την ίδια άποψη με την Τουρκία σε ό,τι αφορά συμφωνίες που κατά την άποψή μας δεν είναι νόμιμες διότι ορίζουν θαλάσσια σύνορα χωρίς να υπάρχει συμμετοχή της Ελλάδας», δήλωσε ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του κινήματος Πέντε Αστέρων σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Il Messaggero.
«Σε ό,τι αφορά τη Λιβύη, η σταθεροποίηση παραμένει προτεραιότητα. Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση τεχνικής φύσης για την οργάνωση της διάσκεψης του Βερολίνου και είμαστε πιο αισιόδοξοι ως προς τη δυνατότητα να επιτευχθεί εκεχειρία. Εργαζόμαστε συνεχώς με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για την επίτευξη του στόχου αυτού» συμπλήρωσε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News