Σήμερα, 21 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν γίνεται 40 ετών με τους Γάλλους να εμφανίζονται ικανοποιημένοι με το έως τώρα έργο του. Οι οκτώ πρώτοι μήνες του Μακρόν στην προεδρία αποτιμώνται θετικά από το 52% των πολιτών, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ενώ η ανάκτηση της δημοτικότητάς του είναι πρωτόγνωρη στην ιστορία της Γαλλικής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, φαίνεται πως σχεδόν τα πάντα βαίνουν προς όφελός του.
Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, για παράδειγμα, ο Μακρόν γιόρτασε μαζί με τη σύζυγό του Μπριζίτ στο κάστρο του Σαμπόρ, έναν τόπο-σύμβολο του αποκαλούμενου «Παλαιού Καθεστώτος» (Ancien Régime). Ακολούθησε μια δημόσια αντιπαράθεση για την επιλογή του Μακρόν με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Ζαν-Λυκ Μελανσόν να κατηγορεί τον γάλλο πρόεδρο για ενέργειες που ταιριάζουν περισσότερο σε έναν «ρεπουμπλικάνο μονάρχη». Αποτελεί, ωστόσο, γεγονός ότι από τότε οι επισκέπτες στο επιβλητικό κάστρο αυξήθηκαν σημαντικά.
Με την έλευση του νέου έτους, 50 χρόνια, καριέρας στην περίπτωση του, πρόκειται να γιορτάσει και ο περίφημος γελοιογράφος Ζαν Πλαντυρέ (Jean Plantureux), γνωστότερος ως Πλαντύ (Plantu), με μια μεγάλη έκθεσή του στην Εθνική Βιβλιοθήκη Φρανσουά Μιτεράν. Δεν είναι εύκολο να σχεδιάσει κανείς τον Εμανουέλ Μακρόν, εξήγησε ένας από τους κύριους στυλοβάτες της Le Monde, «γιατί είναι νέος, αδύνατος, δίχως μούσι και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Σίγουρα δεν είναι σαν τον Σαρκοζί».
Αλλά μιλώντας στον ανταποκριτή της Corriere della Sera στο Παρίσι, o Πλαντύ αρχικά εξέφρασε ένα αρνητικό σχόλιο για τον γάλλο πρόεδρο, για τον ρόλο που διαδραμάτισε ως σύμβουλος των δημοσιογράφων της Le Monde, όταν ο Μακρόν εργαζόταν ακόμα ως τραπεζίτης.
Το 2010, όταν η εμβληματική εφημερίδα αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, πολλοί ήταν εκείνοι που επιθυμούσαν να πάρουν τον έλεγχό της. Από τη μία πλευρά βρισκόταν η κοινοπραξία Bergé-Niel-Pigasse, που τελικά επικράτησε, ενώ από την άλλη μεριά υπήρχε ο όμιλος Prisa (της ισπανικής Ελ Παΐς ) που είχε τη στήριξη του οικονομικού και πολιτικού συμβούλου Αλέν Μινκ.
«Ο Μακρόν μας πρόσφερε τη βοήθειά του. Εμείς θέλαμε να απαλλαγούμε από τον Αλέν Μινκ. Αλλά μετά από καιρό ανακαλύψαμε ότι ο Μακρόν στην πραγματικότητα εργαζόταν για εκείνον. Σε εμάς δεν το αποκάλυψε ποτέ», είπε ο Πλαντύ. Αλλά δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει ότι ο Μακρόν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των Γάλλων αλλά και των υπόλοιπων Ευρωπαίων πολιτών. «Όπου πηγαίνω στην Ευρώπη ακούω πολλά θετικά σχόλια. Και το επαναλαμβάνω συχνά στους πιο επιφυλακτικούς από τους γάλλους φίλους μου: εάν δεν αναλογιστείτε πόσους οπαδούς έχει στην Ευρώπη δεν μπορείτε να κατανοήσετε την προσωπικότητα του Μακρόν», υποστήριξε.
Στη Γαλλία μόλις κυκλοφόρησε μια νέα συλλογή γελοιογραφιών του 66χρονου Πλαντύ που εστιάζει στον Μακρόν. Ο τίτλος της είναι «Les toutus du Président», «Τα σκυλάκια του προέδρου». Τα οποία σκυλάκια είναι –πέρα από τον Νίμο, το αγαπημένο λαμπραντόρ του Μακρόν– όλοι εκείνοι που ο γάλλος ηγέτης θα επιθυμούσε να συμπεριφέρονται και να ενεργούν σαν εξίσου πιστά κατοικίδιά του. Ο τέως αρχηγός του γενικού επιτελείου των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων, για παράδειγμα, Πιερ ντε Βιλιέ, ο οποίος αναγκάστηκε σε παραίτηση επειδή διαφώνησε με τον πρόεδρό του.
Οσον αφορά την «première dame» Μπριζίτ, προς το παρόν ο Πλαντύ προτιμά να την αγνοεί. «Θα την σχεδιάσω εάν αναλάβει πολιτικό ρόλο. Το ίδιο έκανα με την Ντανιέλ Μιτεράν, όταν συμπαρατάχτηκε με τους Κούρδους και με την Μπερναντέτ Σιράκ, όταν χόρεψε τανγκό με τον κινέζο ηγέτη».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News