516
Ο Γιάννης Δραγασάκης τα «μπάλωσε» αλλά είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει τις ίδιες ακριβώς απόψεις, περί χρέους, με το Μαξίμου | Fotis Plegas G. / SOOC

Εκτός κυβερνητικής γραμμής ο Δραγασάκης για το χρέος

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2016, 20:20
Ο Γιάννης Δραγασάκης τα «μπάλωσε» αλλά είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει τις ίδιες ακριβώς απόψεις, περί χρέους, με το Μαξίμου
|Fotis Plegas G. / SOOC

Εκτός κυβερνητικής γραμμής ο Δραγασάκης για το χρέος

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2016, 20:20

Οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη στη Βουλή, πως αποκλείεται μεγάλη απομείωση του χρέους, βρέθηκαν σε προφανή αντίθεση με την κεντρική γραμμή του Μαξίμου, που προσπαθεί να ρυθμίσει το ζήτημα. Αλλωστε, το θέμα του χρέους το είχε προτάξει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ.

Είναι δεδομένο πως ο κ. Δραγασάκης εξέφραζε προσωπικές απόψεις, αφού στη συνέχεια εξέδωσε ανακοίνωση η οποία διανεμήθηκε μέσω του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού. Σε αυτήν απουσίαζε η επίμαχη φράση που ακούστηκε στην αίθουσα του Κοινοβουλίου: «Δεν θεωρώ εύκολο να πετύχουμε μεγάλη απομείωση του χρέους για την Ελλάδα γιατί και οι πιστωτές μας είναι υπερδανεισμένοι».

Στη νεότερη ανακοίνωση, λοιπόν, ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στην «ιστορική και κοινωνική ανάγκη να αναζητήσουμε τις αιτίες της υπερχρέωσης της χώρας ώστε να αποκτήσουμε την απαραίτητη συλλογική αυτογνωσία και παράλληλα να διαμορφώσουμε ένα κοινό πλαίσιο που θα αποτρέπει την επανάληψη ανάλογων οικονομικών και κοινωνικών τραγωδιών στο μέλλον».

Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, η συγκρότηση της Υποεπιτροπής πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά επίκαιρη στιγμή καθώς έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ειδικότερα, με βάση τα όσα ορίζει η απόφαση του Eurogroup της 25ης Μαίου 2016, τα μέτρα που θα ληφθούν για την απομείωση του ελληνικού χρέους θα αφορούν στη βραχυπρόθεσμη, στη μεσοπρόθεσμη και στη μακροπρόθεσμη διάσταση του χρέους. Στη συνέχεια, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επεσήμανε πως μετά το PSI το ελληνικό χρέος διακρατείται κυρίως από ευρωπαϊκά κράτη, μερικά εκ των οποίων έχουν ήδη υψηλό δημόσιο χρέος, ή από ευρωπαϊκούς θεσμούς που στηρίζονται χρηματοδοτικά από κράτη – μέλη. Αυτό σημαίνει πως πέρα από τη λύση που μπορούμε και πρέπει να επιδιώξουμε σε διμερές επίπεδο είναι απαραίτητη η ρύθμιση του ζητήματος του χρέους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, στη βάση της αμοιβαιοποίησης, ούτως ώστε η λύση να είναι ριζική και μόνιμου χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Υποεπιτροπή μπορεί να συμβάλει στη θεμελίωση και τεκμηρίωση των ελληνικών θέσεων και διεκδικήσεων όπως και στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας, καθώς η αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους αφορά και τις επόμενες γενιές. Σημείωσε, μάλιστα, χαρακτηριστικά πως είναι αναγκαίο να καταβληθούν προσπάθειες για κοινές ή ευρείας αποδοχής διαπιστώσεις για το παρελθόν και αντίστοιχα κοινές ή ευρείας αποδοχής προτάσεις για το παρόν και το μέλλον, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι ο κάθε βουλευτής ή το κάθε πολιτικό κόμμα δεν θα διατηρεί τις απόψεις σε όποια θέματα κρίνει αναγκαίο.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε πως η παρούσα Υποεπιτροπή έχει να παίξει έναν ρόλο σύνθετο. Αφενός πρέπει να ασχοληθεί με τα χαρακτηριστικά και τα αίτια της συγκεκριμένης χρεοκοπίας, αφετέρου να διαμορφώσει και να προτείνει τους όρους και τις προϋποθέσεις υπέρβασης του συγκεκριμένου ιστορικού μοτίβου, στη βάση του οποίου ένας κύκλος δανεισμού οδηγεί σε υψηλό δημόσιο χρέος, στη συνέχεια στη χρεοκοπία, κατόπιν στον αποκλεισμό από τις αγορές και εν τέλει στην επιβολή καθεστώτος διεθνούς επιτροπείας.

Ο,τι κι αν εξήγησε στην πορεία, όσο κι αν προσπάθησε να τα «μπαλώσει», όλοι διαπίστωσαν ότι ο κ. Δραγασάκης βρέθηκε σε διαφορετικό κλίμα από αυτό που επιχείρησε να καλλιεργήσει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με τη λύση του χρέους. Εκεί, που ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «είμαστε πιο κοντά από ποτέ στη ρύθμιση του χρέους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...