751
Το πάνελ της συζήτησης: Μένιος Σακελλαρόπουλος, Στέλα Ρόνερ - Κρούμπασιτς, Νίκος Δένδιας, Αριστείδης Καμάρας | Facebook/Nikos Dendias

Ο Δένδιας θυμάται το Γουέμπλεϊ – σε συζήτηση για την ελληνο-ολλανδική αθλητική ιστορία

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2021, 20:35
Το πάνελ της συζήτησης: Μένιος Σακελλαρόπουλος, Στέλα Ρόνερ - Κρούμπασιτς, Νίκος Δένδιας, Αριστείδης Καμάρας
|Facebook/Nikos Dendias

Ο Δένδιας θυμάται το Γουέμπλεϊ – σε συζήτηση για την ελληνο-ολλανδική αθλητική ιστορία

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2021, 20:35

Συγκίνηση και χαρά που ξαναζούμε σήμερα τα 50 χρόνια από τον ιστορικό τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1971 ανάμεσα στον Aγιαξ και τον Παναθηναϊκό εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας που συμμετείχε στη διαδικτυακή εκδήλωση «Φιλία και αθλητική ιστορία μεταξύ Ελλάδας και Ολλανδίας – 50 χρόνια από τον τελικό του Γουέμπλεϊ ανάμεσα σε Aγιαξ και Παναθηναϊκό».

«Τον μεγάλο τελικό τον είχα δει ως παιδάκι στην ασπρόμαυρη τηλεόραση, ήμουν υπότροφος εσωτερικός στο Κολέγιο Αθηνών και θυμάμαι αυτό το ματς. Θυμάμαι την ατέλειωτη περηφάνια μας, που σε σύγκριση με τους Ολυμπιακούς και τους Αεκτζήδες ήμασταν πια μια ομάδα της Ευρώπης», θυμήθηκε ο κ. Δένδιας, ο οποίος είναι γνωστός τόσο για την έφεσή του στη λεγόμενη «ποδοσφαιρική διπλωματία» όσο και για την υποστήριξή του στον Παναθηναϊκό (πέρυσι το καλοκαίρι είχε υποδεχτεί φορώντας μάσκα με το Τριφύλλι την ισπανίδα ομόλογό του Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια).

«Χάσαμε από μια φοβερή ομάδα, δεν είχαμε καμία πίκρα», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, καθώς όπως παρατήρησε, ο Αγιαξ κέρδισε και τα δύο επόμενα κύπελα πρωταθλητριών και «άλλαξε συνολικά το ποδόσφαιρο».

Στο επίκεντρο της εκδήλωσης, την οποία διοργάνωσε η ολλανδική πρεσβεία, βρέθηκαν οι δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Ολλανδίας και η σημασία του αθλητισμού και της αθλητικής διπλωματίας ως γέφυρας φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των λαών.

Ο κ. Δένδιας συνεχάρη την πρεσβευτή της Ολλανδίας Στέλα Ρόνερ – Κρούμπασιτς (Stella Ronner-Grubacic) για την ανάληψη της θέσης της ειδικής εκπροσώπου της ΕΕ για τον ρόλο των γυναικών στην ειρήνη και την ασφάλεια, καθώς και για την προσφορά της στις σχέσεις Ελλάδας – Ολλανδίας.

O Νίκος Δένδιας στη συζήτηση για το Γουέμπλεϊ

Η Στέλα Ρόνερ – Κρούμπασιτς υπενθύμισε το απόφθεγμα του τότε προπονητή του Παναθηναϊκού, Φέρεντς Πούσκας, «11 εκείνοι 11 και εμείς», το οποίο «αποτυπώνει ότι όλα είναι πιθανά, όλα είναι εφικτά, παρά τις πιθανότητες, παρά τις αντιξοότητες και αυτό είναι πηγή εμπνευσης για όλους μας. Το ίδιο ισχύει και στη διπλωματία. Τα πάντα είναι δυνατά στη διπλωματία, παρά τις πιθανότητες».

Η Στέλα Ρόνερ – Κρούμπασιτς

Οπως τόνισε, αυτή η σχέση Ελλάδας- Ολλανδίας, βρίσκει τον συμβολισμό της στο γεγονός ότι έχει σήμερα ολλανδό προπονητή, τον Τζον φαν’τ Σχιπ, η ελληνική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου.

«Μας δίνεται η δυνατότητα να ενισχύσουμε τις διμερείς σχέσεις και τους στενούς δεσμούς και με αυτό τον τρόπο και μέσα από το ποδόσφαιρο, βεβαίως και μέσα από πολλούς άλλους τρόπους», επεσήμανε.

«Δεν έχω ξεχάσει ούτε στιγμή αυτό όλο αυτό που ζήσαμε τότε», ανέφερε από την πλευρά του ο βετεράνος αρχηγός του Παναθηναϊκού, Αριστείδης Καμάρας, που συμμετείχε στον τελικό του 1971, και σημείωσε πως πρέπει να το αναγάγουμε και σε μια πραγματικότητα της εποχής εκείνης.

«Είχαμε ένα ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, ήμασταν όλοι Ελληνες, ήταν μια αμιγώς ελληνική ομάδα», υπενθύμισε. «Η ψαλίδα ανάμεσα ανάμεσα στο ελληνικό ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο ήταν πολύ ανοιχτή. Ο Παναθηναϊκός δεν ήταν ένας ή δύο ποδοσφαιριστές, ήταν μια γροθιά σφιγμένη δυνατά».

Ο κ. Καμάρας τόνισε ακόμη τη συγκίνησή του που βρίσκεται σ’ αυτή την εκδήλωση με την κυρία πρέσβη και τον κ. Δένδια «που μας έκανε υπερήφανους τις τελευταίες εβδομάδες και, όπως μου είπε και ένας τούρκος φίλος μου δημοσιογράφος,  ο υπουργός θύμισε μέσα στην Τουρκία τις επιδόσεις παλιών αθλητών που κέρδιζαν την Εθνική Τουρκίας εκεί μέσα».

Ο ποδοσφαιριστής του Αγιαξ Αρι Χάαν, που είχε σκοράρει στον αγώνα του 1971, σημείωσε πως αυτή «ήταν η αρχή του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στις Κάτω Χώρες».

Ο Αρι Χάαν στην παρέμβασή του στην τηλεδιάσκεψη

«Από εκείνη τη μέρα ξεκίνησα την καριέρα μου. Εκείνη τη φορά, τόσο νέος σκόραρα, και ξεκίνησε η σταδιοδρομία μου. Υπέροχα πράγματα ακολούθησαν, αλλά εκείνη η μέρα ήταν η εκκίνηση, το σημείο καμπής».

Ο προπονητής της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου Τζον φαν’τ Σχιπ, ο οποίος τότε ήταν επτά ετών, τόνισε πως εκείνος ο αγώνας τον ενέπνευσε και έτσι ονειρεύτηκε να γίνει ποδοσφαιριστής.

«Ακόμη και σήμερα, 50 χρόνια μετά, υπάρχει εκείνος ο δεσμός ο ισχυρός, με εκείνη την ημέρα», ανέφερε. Είναι ένα ιδιαίτερο παιχνίδι και για τον Αγιαξ και για τον Παναθηναϊκό, και θα μείνει για πάντα στη μνήμη μας. Για τον Αγιαξ ήταν η πρώτη νίκη και το πρώτο από μια σειρά τριών διαδοχικών κυπέλων. Εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να μην έχει φτάσει σε τελικό κυπέλου πρωταθλητριών του Champions League ελληνική ομάδα, άρα είναι μοναδική στιγμή και για την ιστορία του Παναθηναϊκού».

«Τώρα που προπονώ την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, είναι ακόμη πιο σημαντικός αυτός ο δεσμός και η επαφή ελληνικού και ολλανδικού ποδοσφαίρου. Είναι τιμή για μένα να συμμετέχω σ’ αυτό το ταξίδι, σ’ αυτή την πορεία», πρόσθεσε.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...