Για τη χρηματοδότηση των υποδομών που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση Μπάιντεν θα φορολογήσει τον πλούτο. Ετσι θα υπάρξει αύξηση του μεγαλύτερου ομοσπονδιακού συντελεστή φόρου εισοδήματος από 37% σε 39,6 %.
Ο φόρος επιχειρήσεων θα αυξηθεί από 20% σε 26,50%. Και όσοι κερδίζουν περισσότερα από 5 εκατ. δολάρια ετησίως θα πληρώσουν και ένα επιπλέον 3%. Επίσης, 700 δισ. δολάρια θα ανακτηθούν από τις φαρμακευτικές εταιρείες που θα αναγκαστούν να διαπραγματευτούν με την κυβέρνηση τις τιμές των φαρμάκων τα οποία διανέμονται μέσω του δημόσιου συστήματος Medicare.
Το σχέδιο των Δημοκρατικών για τη χρηματοδότηση των μεγάλων έργων υποδομής και πρόνοιας απαιτεί φόρους ύψους σχεδόν 3 τρισ. δολαρίων σε διάστημα δέκα ετών και παρουσιάστηκε ήδη στην αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου.
Ο Λευκός Οίκος ελπίζει να δει τις μεταρρυθμίσεις του να εγκρίνονται, και έτσι να προχωράει το πρόγραμμα ανοικοδόμησης των ΗΠΑ εγκαίρως, δηλαδή πριν από τις λεγόμενες ενδιάμεσες εκλογές που θα γίνουν του χρόνου τον Νοέμβριο, όταν οι Δημοκρατικοί ενδέχεται να χάσουν την πλειοψηφία στο Σώμα.
Οι βαριές φορολογικές καμπάνες στην επιχειρηματικότητα έχουν εξοργίσει τους Ρεπουμπλικανούς και έχουν προβληματίσει τους μετριοπαθείς Δημοκρατικούς βουλευτές, την αποκαλούμενη και «κεντρώα πτέρυγα» του κόμματος. Ούτε οι δεξιοί ούτε και οι κεντρώοι είναι διατεθειμένοι να υπερψηφίσουν τόσο επαχθείς φορολογικές μεταρρυθμίσεις.
Το σχετικό κυβερνητικό κείμενο, που κυκλοφορεί από την περασμένη Δευτέρα στο Κογκρέσο, είναι, η πρώτη συγκεκριμένη ένδειξη προθέσεων του Μπάιντεν λένε οι αναλυτές.
Βασισμένος στις συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, όπως και στη θεωρούμενη ευνοϊκή για αυτόν πολιτική συγκυρία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιχειρεί μεταστροφή της οικονομικής πολιτικής και την οριστική έξοδο από την εποχή Ρίγκαν. Ο «ριγκανισμός», ένα φιλελεύθερο δόγμα αποδυνάμωσης του κοινωνικού κράτους, κυριάρχησε τα τελευταία 40 χρόνια στις ΗΠΑ, ακόμη και την εποχή των Δημοκρατικών Κλίντον και Ομπάμα.
Οι Ρεπουμπλικανοί διατείνονται ότι πρόκειται για φοροκαταιγίδα, για τη μεγαλύτερη αύξηση φόρων όλων των εποχών. Σε σχέση μάλιστα με το σημερινό μέγεθος της οικονομίας, πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση φόρων από το 1968. Για τον εταιρικό φόρο ειδικώς, λένε ότι αγγίζει το 31%, αν προστεθούν και οι τοπικοί φόροι (κάθε Πολιτείας). Τονίζουν ότι οι νέοι φόροι είναι υψηλότεροι εκείνων που επιβάλλουν οι διεθνείς ανταγωνιστές των ΗΠΑ και ειρωνεύονται: «Οι φόροι είναι υψηλότεροι και από αυτούς που επιβάλλει σήμερα η Κομμουνιστική Κίνα».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News