Θυμίζει λίγο την υπόθεση της πρόσφατης ταινίας «The Descendants» με τον Τζορτζ Κλούνεϊ, ο οποίος υποδυόταν έναν κάτοικο της Χαβάης που προσπαθεί να αποφασίσει αν πρέπει να πουλήσει σε μια μεγάλη εταιρεία τη γη που έχει κληρονομήσει από την οικογένειά του – γη που θα μετατραπεί σε ιδιωτικά γήπεδα του γκολφ.
Σε μια παρόμοια υπόθεση λοιπόν, πριν δυο χρόνια, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ έκανε μηνύσεις κατά εκατοντάδων κατοίκων της Χαβάης σε μία προσπάθεια να τους αναγκάσει να πουλήσουν τα οικόπεδά τους για να εξασφαλίσει περισσότερο ιδιωτικό χώρο γι’ αυτόν και την οικογένειά του.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Το 2014, ο δισεκατομμυριούχος CEO του Facebook έδωσε πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει 7 τετρ. χλμ. γης στο νησί Kαουάι της Χαβάης.
Το ζήτημα είναι πως εδώ μιλάμε για Χαβάη, οπότε δεν του ανήκει το 100% της έκτασης.
Και αυτό γιατί τέσσερα μικρότερα οικόπεδα που βρίσκονται μέσα στην έκταση του Ζάκερμπεργκ, ανήκουν εδώ και δύο αιώνες σε οικογένειες γηγενών ή πολίτες της Χαβάης που έχουν γεννηθεί στο νησί. Αυτό τους δίνει το δικαίωμα να ζουν εκεί ή να μπαίνουν μέσα στην έκταση όποτε το θελήσουν.
Το πρόβλημα ήταν σαφές: αν δεν δέχονταν οι κάτοχοι των τεσσάρων οικοπέδων να πουλήσουν το μερίδιο τους, ο Μαρκ δεν θα μπορούσε να χτίσει όπου θέλει, ό,τι θέλει.
Οπότε τι κάνουν συνήθως οι πλούσιοι και ισχυροί αυτού του κόσμου, ελλείψει άλλης επιλογής; Προσλαμβάνουν μια ομάδα σπουδαίων δικηγόρων για να βγάλουν εκείνοι… τα κάστανα από την φωτιά.
Και αυτό είναι οι μηνύσεις στους ιδιοκτήτες των οικοπέδων.
Μέσω των μηνύσεων, ο ιδρυτής του Facebook κατάφερε όντως να αναγκάσει κάποιες από τις οικογένειες αυτές να πουλήσουν τη γη που κατέχουν σε δημόσιους πλειστηριασμούς, προφανώς για να αποκτήσει την καθολική κυριότητα της έκτασης και να απαγορεύσει την πρόσβαση -ήδη οι πρώτοι πλειστηριασμοί ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα.
«Είναι πολύ συνηθισμένη στη Χαβάη η ύπαρξη μικρών, ξεχωριστών αγροτεμαχίων γης μέσα στα όρια μιας ευρύτερης έκτασης, με τους τίτλους ιδιοκτησίας τους να έχουν κατακερματιστεί ή να έχουν χαθεί με την πάροδο του χρόνου» εξήγησε ο Κεόνι Σουλτζ, συνήγορος του Ζάκερμπεργκ στη συγκεκριμένη υπόθεση.
«Οι τίτλοι ιδιοκτησίας είναι η συνήθης διαδικασία για να ταυτοποιηθούν όλοι οι πιθανοί συνιδιοκτήτες, να εξακριβωθεί το είδος της ιδιοκτησίας και να εξασφαλιστεί ότι, σε περίπτωση που υπάρχουν, ο καθένας θα λάβει το ανάλογο αντίτιμο για το ποσοστό που κατέχει», προσθέτει η ανακοίνωση.
Ωστόσο, είναι και κάποιοι που εξακολουθούν να αντιστέκονται σθεναρά στο… πέρασμα του «τυφώνα Ζάκερμπεργκ».
Όπως σημειώνει ο βρετανικός Guardian, «όταν ένας εκ των πλουσιοτέρων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο θελήσει να αποκτήσει κάτι, δύσκολα δεν θα το καταφέρει. Ωστόσο, με την υπόθεση να πλησιάζει σιγά σιγά στο τέλος της, πολλοί είναι εκείνοι οι κάτοικοι του νησιού που εξακολουθούν να προβάλλουν αντίσταση στις, παράλογες, όπως σημειώνουν απαιτήσεις του, κατηγορώντας τον για “νεο-αποικιακές” τακτικές. Γνωρίζουν καλά πως οι πιθανότητες να κερδίσουν είναι ελάχιστες, ωστόσο δηλώνουν διατεθειμένοι να παλέψουν μέχρι τέλους για τη γη τους, ακόμη κι αν, όπως λένε, έχουν απέναντι τους ένα “δικαστικό σύστημα-παρωδία που ωφελεί τον ισχυρό”».
«Αν ο δικαστής αποφασίσει να προχωρήσει σε δημοπράτηση της γης είναι ξεκάθαρο ποιος θα κερδίσει», σχολιάζει το Mashable.
«Υπάρχει μια συγκεκριμένη τάξη ανθρώπων – και ο Ζάκερμπεργκ αποτελεί το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα – που τα χρήματα που διαθέτουν διαστρεβλώνουν καθημερινά την κρίση τους και την συμπεριφορά τους. Ακόμη κι αν χάσουμε, θέλω οι συγγενείς και οι απόγονοι μου να γνωρίζουν πως πάλεψα μέχρι το τέλος», τονίζει με νόημα ο Γουέιν Ραπόζο, δικηγόρος και εις εκ των μηνυθέντων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News