459
Η βασίλισσα Ελισάβετ προχωρά προς τη θέση της στο Αββαείο του Γουέστμινστερ, υπό το βλέμμα του Αντριου (δεξιά) | Richard Pohle - WPA Pool/Getty Images

Ο Αντριου συνόδευσε την Ελισάβετ στο μνημόσυνο του Φιλίππου

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2022, 16:15
Η βασίλισσα Ελισάβετ προχωρά προς τη θέση της στο Αββαείο του Γουέστμινστερ, υπό το βλέμμα του Αντριου (δεξιά)
|Richard Pohle - WPA Pool/Getty Images

Ο Αντριου συνόδευσε την Ελισάβετ στο μνημόσυνο του Φιλίππου

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2022, 16:15

Στο πλευρό του πρίγκιπα Αντριου εμφανίστηκε σήμερα η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ στο μνημόσυνο του συζύγου της, Φίλιππου, που πέθανε πέρυσι.

Ηταν η πρώτη της δημόσια εμφάνιση της 95χρονης βασίλισσας εδώ και πέντε μήνες.

Η Ελισάβετ διάβασε ένα μικρό κείμενο που είχε γράψει και ήταν εμφανώς συγκινημένη στη διάρκεια της τελετής.

Ο Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου, που ήταν στο πλευρό της συζύγου του για πάνω από επτά δεκαετίες, απεβίωσε στην κατοικία τους στον πύργο του Γουίνδσορ τον Απρίλιο του 2021, δύο μήνες πριν γίνει 100 ετών.

Τότε, μόνο 30 πρόσωπα είχαν παραβρεθεί στην κηδεία του λόγω των αυστηρών κανόνων για τον κορονοϊό, με αποτέλεσμα η βασίλισσα να καθίσει μόνη της κατά τη διάρκεια της περυσινής τελετής στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Στη σημερινή τελετή στο Αββαείο του Γουέστμινστερ στο Λονδίνο, παρευρέθηκαν 1.800 άτομα, ανάμεσά τους και «γαλαζοαίματοι» από όλη την Ευρώπη. Ηταν εκεί ο πρίγκιπας Κάρολος, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η σύζυγός του Κέιτ Μίντλετον, καθώς και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών τους.

Δεν παρέστησαν ο πρίγκιπας Χάρι και η σύζυγός του, Μέγκαν Μαρκλ, καθώς έχουν διαφωνήσει με την κυβέρνηση σε θέματα προστασίας και ασφαλείας τους όταν βρίσκονται σε βρετανικό έδαφος.

Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο Αντριου καταφθάνουν στο Αββαείο του Γουέστμινστερ – EPA/NEIL HALL

Παραβρέθηκαν επίσης ξένοι βασιλιάδες και βασίλισσες, φίλοι του θανόντος, πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, στρατιωτικοί και πάνω από 500 εκπρόσωποι ανθρωπιστικών και άλλων οργανώσεων, τις οποίες υποστήριζε ο πρίγκιπας Φίλιππος.

Σύμφωνα με τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, η βασίλισσα είχε ενεργό ρόλο στον σχεδιασμό της επιμνημόσυνης τελετής.

Η ίδια έχει αναγκαστεί να περιορίσει τα δημόσια καθήκοντά της από τότε που νοσηλεύθηκε για ένα βράδυ πέρυσι τον Οκτώβριο για αδιευκρίνιστη ασθένεια και οι γιατροί τής συνέστησαν να ξεκουράζεται, ενώ έχουν διατυπωθεί ανησυχίες για την υγεία της αφού έκτοτε ακύρωσε μια σειρά από προγραμματισμένες υποχρεώσεις.

Η σημερινή τελετή ήταν επίσης η πρώτη δημόσια εκδήλωση για τον δεύτερο γιο της, τον πρίγκιπα Αντριου, από τότε που προχώρησε σε εξωδικαστικό διακανονισμό ύψους 12 εκατ. λιρών, μέρος των οποίων πλήρωσε η Ελισάβετ, για την αγωγή που είχε κατατεθεί σε βάρος του στις ΗΠΑ, κατηγορούμενος ότι είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τη Βιρτζίνια Τζιούφρι, έφηβο τότε κορίτσι, πριν από δεκαετίες, στην έπαυλη του Τζέφρι Επσταϊν, κάτι το οποίο ο ίδιος αρνήθηκε.

Η βασίλισσα έφθασε μέσω της πλαϊνής εισόδου στο Αββαείο για την πρώτη δημόσια εμφάνισή της από τότε που ασθένησε, χρησιμοποιώντας ένα μπαστούνι και περπατώντας δίπλα στον Αντριου. Αυτή ήταν και η τελευταία εμφάνιση του γιου της ως επίσημου μέλους της βασιλικής οικογένειας, αφού έχει υποχρεωθεί από τη μητέρα του να αποποιηθεί τους στρατιωτικούς τίτλους του και να παραιτηθεί από όλες τις βασιλικές πατρωνίες του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...