547
Ο Χάουαρντ Γουίλκινσον μιλά σε δημόσια ακρόαση στο κοινοβούλιο της Δανίας στην Κοπεγχάγη | Ritzau Scanpix/Liselotte Sabroe via REUTERS

Ο άνθρωπος που ξεσκέπασε την κομπίνα των 230 δισ. «βρώμικων» δολαρίων

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2018, 15:56
Ο Χάουαρντ Γουίλκινσον μιλά σε δημόσια ακρόαση στο κοινοβούλιο της Δανίας στην Κοπεγχάγη
| Ritzau Scanpix/Liselotte Sabroe via REUTERS

Ο άνθρωπος που ξεσκέπασε την κομπίνα των 230 δισ. «βρώμικων» δολαρίων

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2018, 15:56

Πρόκειται για ένα οικονομικό θρίλερ που εμπεριέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να καθηλώσει την παγκόσμια κοινή γνώμη. Πρωταγωνιστής είναι ένας 47χρονος Βρετανός ο οποίος μην λαμβάνοντας το παραμικρό ως αντάλλαγμα ή μάλλον αρνούμενος να λάβει χρήματα ώστε να σιωπήσει, αποφάσισε να ανοίξει το στόμα του και να μιλήσει.

Πρόκειται για τον Χάουαρντ Γουίλκινσον, τον άνθρωπο που αποκάλυψε πριν από ενάμισι χρόνο το μεγαλύτερο σκάνδαλο ξεπλύματος μαύρου χρήματος που σημειώθηκε ποτέ στην Ευρώπη: 230 δισεκατομμύρια «βρώμικα» δολάρια με προέλευση, τα περισσότερα, από τη Ρωσία – σημειώνει η La Repubblica – τα οποία μεταφέρθηκαν στο παράρτημα της Danske Bank στο Ταλίν της Εσθονίας την περίοδο 2007-2015.

Σύμφωνα με όλα όσα είπε και, κυρίως, υπαινίχθηκε στις αρχές της εβδομάδας o Γουίλκινσον ενώπιον των μελών της Βουλής της Δανίας, τα χρήματα αυτά στη συνέχεια διοχετεύτηκαν εκ νέου στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα χάρη σε τρεις τραπεζικούς κολοσσούς, δύο αμερικανικούς και έναν ευρωπαϊκό: την Bank of America, την Jp Morgan και, κυρίως, την Deutsche Bank από τα ταμεία της οποίας φέρεται ότι πέρασαν περί τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η JP Morgan σταμάτησε τη συνεργασία της με το παράρτημα της Danske Bank στην Εσθονία το 2013 ενώ το 2015 το παράδειγμά της ακολούθησε και η Deutsche Bank. Κατά την παρέμβασή του ο Γουίλκινσον δεν κατονόμασε ο ίδιος τις εν λόγω τράπεζες. Αλλά οι αρχές της Δανίας, της Εσθονίας και των ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει να ερευνούν την υπόθεση ενώ και η γερμανική χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή (Bafin) απαίτησε από την Deutsche Bank να παράσχει πληροφορίες για τις συναλλαγές της με την Danske Bank. Οι Βρυξέλλες, από την πλευρά τους, ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) να εξακριβώσει εάν οι ελεγκτικές αρχές της Δανίας και της Εσθονίας έπραξαν τα δέοντα.

Το παράρτημα της Danske Bank στην Εσθονία (REUTERS/Ints Kalnins)

Την περίοδο 2013 – 2014, ο Γουίλκινσον, οποίος διετέλεσε επί σειρά ετών επικεφαλής του γραφείου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών της Danske Bank στις χώρες της Βαλτικής, αποπειράθηκε τέσσερις φορές να προειδοποιήσει τους προϊσταμένους του ότι κάτι ύποπτο συνέβαινε με τους λογαριασμούς της Εσθονίας. «Τους προειδοποίησα πως εάν δεν ερευνούσαν το ζήτημα και δεν κατέθεταν επίσημη αναφορά στην αστυνομία, τότε θα το έκανα εγώ», εξήγησε ο ίδιος. Εκείνοι, ωστόσο, αντέδρασαν προσπαθώντας να εξαγοράσουν τη σιωπή του και αναγκάζοντας τον κατά την παραίτησή του να υπογράψει ένα συμφωνητικό εχεμύθειας. Στη συνέχεια, όμως, το αποκαλούμενο «Danskegate» άρχισε να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των δανέζικων και εσθονικών Μέσων, γεγονός που ανάγκασε τον γενικό διευθυντή και τον πρόεδρο της τράπεζας να παραιτηθούν. Και σήμερα η Danske Bank καλείται να καλύψει νομικά έξοδα ύψους έως και 800 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές.

Όσον αφορά την προέλευση των χρημάτων από τη Ρωσία, οι ενδείξεις οδηγούν και στο Κρεμλίνο, συγκεκριμένα στον Ιγκόρ Πούτιν, ανιψιό του ρώσου προέδρου, αλλά και στην ηγεσία της FSB, των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Η Μόσχα αρνείται, φυσικά, τα πάντα. Αλλά σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα της δανέζικης εφημερίδας Berlingske η οποία πρωτοστάτησε (δημοσιεύοντας τις καταγγελίες του Γουίλκινσον) στην αποκάλυψη του τεράστιου σκανδάλου που έπληξε τη μεγαλύτερη τράπεζα της Δανίας, ο Ιγκόρ Πούτιν φέρεται να είχε έναν λογαριασμό στο παράρτημα της Danske Bank στην Εσθονία μέσω του οποίου πραγματοποιήθηκαν «ύποπτες» συναλλαγές.

Πάντως σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Γουίλκινσον «δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα ούτε να εντοπιστούν τα χρήματα αυτά, ούτε να χάσουν το παραμικρό οι εγκληματίες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...