«Ξαναζεσταμένη σούπα δεν επιλέγει κανείς, πόσο μάλλον οι υποψιασμένοι και αρκετά κουρασμένοι ψηφοφόροι της Κεντροαριστεράς. Θέσεις με γωνίες, ξεκάθαρες τοποθετήσεις για το μέλλον του νέου φορέα μαζί με μία έντονη αλλά πολιτική αντιπαράθεση μπορούν να αναθερμάνουν το ενδιαφέρον. Αντέχουν να περάσουν από το χαλαρό βαλς στο “σκληρό ροκ” όπως έλεγαν παλιά στο ΠΑΣΟΚ για να κερδίσουν το ενδιαφέρον; Θα μάθουμε την Δευτέρα», λέει ένας από τους δημοσκόπους που ασχολούνται με τις εκλογές της Κεντροαριστεράς, ενόψει του δεύτερου ντιμπέιτ.
Τα χαμηλά ποσοστά τηλεθέασης και το «καμπανάκι» του Αλιβιζάτου
Αν υπάρχει κάτι που δεν μπορούν σίγουρα να ισχυριστούν τα επιτελεία των υποψήφιων μετά το πρώτο ντιμπέιτ που διοργάνωσε η επιτροπή Αλιβιζάτου, είναι ότι «έδωσε αέρα στα πανιά τους». Την επόμενη μέρα επικράτησε έντονη ανησυχία για τα χαμηλά ποσοστά τηλεθέασης καθώς οι περίπου 150.000 που το παρακολούθησαν δεν πείθουν ότι το στοίχημα για υψηλή συμμετοχή στις εκλογές θα κερδηθεί. Κοινή παραδοχή αποτελεί ότι το αρχικό ενδιαφέρον έχει αρχίσει να χάνεται και την θέση του παίρνει η κόπωση.
Ο Νίκος Αλιβιζάτος είχε φροντίσει έγκαιρα να χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου στους υποψήφιους ζητώντας με επιστολή του να αυξήσουν τις παρεμβάσεις τους και να προωθήσουν περισσότερο τις θέσεις τους. Μάλλον δεν εισακούστηκε από όλους…
Η επόμενη μέρα, αισιόδοξοι και απαισιόδοξοι
Την επόμενη μέρα τα μέλη της επιτροπής δήλωναν ικανοποιημένα, ωστόσο off the record εξέφραζαν την απογοήτευση τους . Οι 1.500 προεγγραφές πολιτών για την συμμετοχή τους στις εκλογές συνέβαλλαν επίσης στο αρνητικό κλίμα καθώς περίμεναν πολύ περισσότερες. Υπάρχουν όμως και αυτοί που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο: «Η συχνότητα της ΕΡΤ-2 από όπου και προβλήθηκε το ντιμπέιτ έχει χαμηλή τηλεθέαση» λένε, ενώ για τον χαμηλό αριθμό προεγγραφών σημειώνουν ότι «είμαστε λαός της τελευταίας στιγμής, όλοι θα κινητοποιηθούν λίγο πριν τις κάλπες».
Στο στρατόπεδο των αισιόδοξων ανήκει και ο επικεφαλής της τεχνικής ομάδας της επιτροπής κ. Αναστασάκος, ο οποίος στέκεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά. «Σύμφωνα με τα στοιχεία μου το ντιμπέιτ παρακολούθησαν 150.000 τηλεθεατές και οι περισσότεροι από αυτούς είδαν και τις δύο ώρες. Στις εκλογές του 2000 στο debate Σημίτη-Καραμανλή, ο μέσος όρος παρακολούθησης ήταν μόνο 14 λεπτά», σημείωσε στην εισήγηση του.
Η τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής για το ντιμπέιτ και η μόνη διαφορά
Την Πέμπτη η επιτροπή Αλιβιζάτου συνεδρίασε με μοναδικό θέμα το ντιμπέιτ της Δευτέρας 6 Νοεμβρίου που θα προβληθεί επίσης από την ΕΡΤ και θα συμμετάσχουν δημοσιογράφοι από ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας. Η δομή θα είναι η ίδια με το πρώτο, η διαφορά μία, αλλά ουσιαστική. Αυτή τη φορά οι υποψήφιοι δεν θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ ερώτησης και τοποθέτησης. Έτσι όντας υποχρεωμένοι να κάνουν ευθεία ερώτηση ο ένας στον άλλο, αυξάνονται οι πιθανότητες να αποκτήσει ενέργεια η τηλεμαχία. Καθόλου τυχαίο άλλωστε δεν είναι ότι το μόνο μέτωπο που άνοιξε από το πρώτο ντιμπέιτ ήταν αυτό που αφορούσε την συμφωνία Γεννηματά – Θεοδωράκη για τη συγχώνευση ή όχι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού, η οποία προέκυψε από την ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη που ήταν και η μοναδική.
Το γεγονός ότι αυτό το ντιμπέιτ θα είναι το τελευταίο πριν από τις κάλπες του α’ γύρου και το ότι θα συμμετάσχουν δημοσιογράφοι από ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας μπορεί να ανεβάσει το ενδιαφέρον, αυτό όμως από μόνο του δεν αρκεί. Το στοίχημα του Νίκου Αλιβιζάτου για υψηλή συμμετοχή δεν έχει χαθεί, ούτε η τελευταία ευκαιρία για την Κεντροαριστερά. Μένει όμως οι υποψήφιοι να δείξουν ότι έχουν τις απαραίτητες… ανάσες για σκληρό ροκ καθώς με το χαλαρό βαλς πέρασαν απαρατήρητοι.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News