Το απόγευμα της Δευτέρας η δικογραφία της εισαγγελικής έρευνας για τη λεγόμενη «σκευωρία» της Novartis διαβιβάστηκε στη Βουλή –ένας φάκελος σφραγισμένος φυλάσσεται από εκείνη την ώρα σε ένα συρτάρι του Κοινοβουλίου και αναμένεται αύριο να δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενό του στους βουλευτές και στα κόμματα.
Ενα νέο κεφάλαιο αυτής της υπόθεσης που ξεκίνησε ένα χειμωνιάτικο βράδυ του 2018 έξω από τις νεραντζιές του Μεγάρου Μαξίμου (εδώ) ανοίγει. Και σε αυτό το νέο κεφάλαιο υπάρχει ένα δεδομένο και μια μεγάλη εκκρεμότητα.
Το δεδομένο είναι ότι σε αυτή τη δικογραφία αναφέρονται τα ονόματα του τέως Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Στη δικογραφία εξάλλου, περιλαμβάνονται οι καταθέσεις του Αντώνη Σαμαρά, του Βαγγέλη Βενιζέλου, του Δημήτρη Αβραμόπουλου, καθώς και του αντεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή, και κατονομάζονται Τσίπρας και Παπαγγελόπουλος (ο επονομαζόμενος «Ρασπούτιν») σε σχέση με την καταγγελλόμενη ως «σκευωρία» κατά των πολιτικών προσώπων που μπήκαν επί ΣΥΡΙΖΑ στο στόχαστρο στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης Novartis.
Η εκκρεμότητα αφορά στη στάση της κυβερνητικής πλειοψηφίας από τη στιγμή που όντως θα βρεθεί μπροστά στο όνομα του κ. Τσίπρα (και δευτερευόντως του κ. Παπαγγελόπουλου, ο οποίος άλλωστε δεν είναι καν βουλευτής). Θα ζητηθεί η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής; Ή Προανακριτικής; Ή τίποτα από τα δύο, όπως πρότεινε ήδη η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη (εδώ), η οποία πρότεινε η υπόθεση να πάει πρώτα στην τακτική Δικαιοσύνη;
Η κυβέρνηση βρίσκεται σε μια λεπτή θέση. Αν ακούσει τους «σκληρούς» της ΝΔ που ζητούν εκδίκηση για το γεγονός ότι οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχαν κρεμάσει στα μανταλάκια 10 πολιτικούς τους αντιπάλους και σπεύσει να προτείνει τη σύσταση Εξεταστικής (απαιτούνται 60 υπογραφές βουλευτών) ή Προανακριτικής (30 υπογραφές), υπάρχει ο κίνδυνος να εμφανιστεί ο κ. Τσίπρας ως θύμα του «δεξιού ρεβανσισμού», όπως ο ίδιος περιέγραψε τον εαυτό του από τη ΔΕΘ (εδώ). Αν δεν διερευνηθεί ο ρόλος του κ. Τσίπρα όμως, υπάρχει ο κίνδυνος να φανεί ότι η κυβέρνηση υποχωρεί ή ακόμα χειρότερα ότι «κουκουλώνει», ρήμα που βέβαια αποκήρυξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας: «Δεν έχουμε καμία διάθεση κουκουλώματος», είπε στον ΣΚΑΪ υπενθυμίζοντας το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ: «Προχωράμε αλλά δεν ξεχνάμε».
Κατά το ρεπορτάζ των «Νέων» και του πολύπειρου κοινοβουλευτικού συντάκτη Λάμπρου Σταυρόπουλου, αν και στο κυβερνητικό στρατόπεδο κρατούν χαμηλά τους τόνους και δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους, ως πιθανότερη θεωρείται η επιλογή της διερεύνησης πολιτικών ευθυνών στο πλαίσιο της Εξεταστικής Επιτροπής. Κάποιοι πάντως προκρίνουν απευθείας τη συγκρότηση Προανακριτικής, η οποία θα κληθεί να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων προσώπων. Οπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, μένει να φανεί όχι μόνο ποια οδό θα επιλέξει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά και το πότε είναι διατεθειμένη να ενεργοποιήσει τις σχετικές διαδικασίες.
Και εδώ είναι ένα κρίσιμο σημείο. Στην κυβέρνηση λένει πως αναμένουν να γίνει γνωστό το περιεχόμενο των καταθέσεων και αναλόγως θα κινηθούν. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση θα τραβήξει την υπόθεση αυτή μέχρι τέλους. Απάντησε «γιατί τόσο άγχος;» και έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «η Βουλή θα δει το θέμα, θα το κρίνει και θα αποφασίσει», δηλώνοντας ότι «θα λάβουμε μια συντεταγμένη απόφαση αφού πρώτα δούμε το περιεχόμενο της δικογραφίας».
«Οταν λέμε ότι δεν θέλουμε να στηθεί “βιομηχανία Εξεταστικών” σημαίνει ότι δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ζητήματα ώστε να στοχοποιηθούν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Οταν όμως υπάρχουν στοιχεία φυσικά και θα εξεταστούν», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ ανοιχτό το ενδεχόμενο διερεύνησης της υπόθεσης άφησε και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, τονίζοντας ότι «η Βουλή θα αποφασίσει και η Δικαιοσύνη θα κρίνει».
Από τον ΣΥΡΙΖΑ παίζουν το χαρτί των «μαρτύρων» της Αριστεράς και για να το στηρίξουν επιχειρηματολογούν λέγοντας ότι δεν στήνεις Προανακριτικές για έναν πρώην Πρωθυπουργό. Ξεχνούν φυσικά ότι αυτοί το έκαναν με άνεση για δύο πρώην Πρωθυπουργούς (τον κ. Σαμαρά και τον Παναγιώτη Πικραμμένο).
Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας προκάλεσε από τη ΔΕΘ τον κ. Μητσοτάκη να «κάνει εξεταστική επιτροπή, προανακριτική επιτροπή, ειδικά δικαστήρια, ό,τι του ταιριάζει, για να θυμηθεί ο ελληνικός λαός ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία». Ο δε τέως Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είπε στον ΣΚΑΪ ότι «με ικανοποίηση θα δεχτούμε αν υπάρξει πρωτοβουλία της κυβέρνησης, να γίνει οποιαδήποτε επιτροπή έτσι ώστε συνολικά η υπόθεση της Novartis, η οποία κατά κοινή ομολογία είναι όχι μόνο διεθνές αλλά και μεγάλο σκάνδαλο που στην ελληνική περίπτωση έχει τις δικές του πτυχές, να εξεταστεί από τη Βουλή».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News