Από τα τέλη κιόλας του περασμένου μήνα, οι διαρροές ήταν συγκεκριμένες: η Εισαγγελία Διαφθοράς ήταν, λέει, στην τελική ευθεία για την άσκηση ποινικών διώξεων ακόμα και σε πολιτικά πρόσωπα τα οποία φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση της Νοvartis. Και αυτό παρά το γεγονός ότι δεν είχε προκύψει κάτι επιλήψιμο ή έστω ύποπτο στους λογαριασμούς των εν λόγω προσώπων.
Τώρα όμως, όπως διαρρέεται μέσω του κρατικού διαύλου του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η απόφαση της Εισαγγελίας Διαφθοράς, με επικεφαλής την Ελένη Τουλουπάκη, είναι να μην προχωρήσει στην απευθείας άσκηση ποινικών διώξεων αλλά στην κλήτευση εμπλεκομένων προσώπων, με την ιδιότητα των υπόπτων διάπραξης αδικημάτων.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι εισαγγελείς Διαφθοράς έχουν σχηματίσει συγκεκριμένη άποψη για πρόσωπα -πολιτικά και μη- και πράξεις που αφορούν την περίοδο 2009 -2012/13 (και σίγουρα όχι μετά το 2013) με κεντρικό άξονα την τιμολόγηση φαρμάκων.
Σύμφωνα πάντα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που επικαλείται «καλά πληροφορημένες» πηγές του Εφετείου, η εισαγγελική έρευνα είναι πια «ώριμη», με αποτέλεσμα να έχει ήδη αρχίσει η συγγραφή του πορίσματος των εισαγγελικών λειτουργών»!
Παράλληλα οι εισαγγελείς υπό την κυρία Τουλουπάκη βρίσκονται εν αναμονή και του πορίσματος των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και κατά γενική εκτίμηση, οι επόμενες κινήσεις τους θα δρομολογηθούν άμεσα, εντός δηλ. του τρέχοντος μηνός.
Στοχευμένα δε, διαρρέεται μέσω του κρατικού πρακτορείου ότι ανάμεσα στα πρόσωπα για τα οποία έχουν ενδείξεις οι εισαγγελείς, περιλαμβάνονται και τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που στοχοποιήθηκαν από την κυβερνητική πλειοψηφία κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία του περασμένου Μαΐου.
Αυτό σημαίνει ότι για την κλήτευση τους στην Εισαγγελία Διαφθοράς θα αποσταλούν αιτήματα στη Βουλή προκειμένου να δοθεί η απαιτούμενη άδεια και να προσέλθουν να δώσουν ανωμοτί καταθέσεις με ερευνώμενο αδίκημα την δωροδοκία.
Την ίδια ώρα ωστόσο, πηγές του Εφετείου τις οποίες επικαλείται στο σχετικό του τηλεγράφημα το Αθηναϊκό Πρακτορείο, παραδέχονται ότι μέχρι στιγμής «σε ό,τι αφορά αμιγώς πολιτικά πρόσωπα», δεν έχουν εντοπιστεί ύποπτα χρηματικά ποσά, οπότε και θεωρείται δύσκολο να συνδεθούν -πόσω μάλλον να κατηγορηθούν- με το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Για να συντηρηθεί όμως το όλο θέμα, αφήνεται να λέγεται ότι οι εισαγγελείς έχουν στη διάθεση τους άλλα στοιχεία, φερόμενα ως επαρκή για να στηριχθεί η κατηγορία της δωροδοκίας, όπως από τα κατασχεθέντα ηλεκτρονικά αρχεία της εταιρίας, μαρτυρικές καταθέσεις κ.α..
Και για να χρυσώσουν το χάπι οι ίδιες πηγές έσπευδαν να σημειώσουν ότι εκτός από αυτούς που θα κληθούν σε εξηγήσεις, θα υπάρξουν και πολιτικοί για τους οποίους -ελλείψει στοιχείων- η έρευνα θα κλείσει στο αρχείο, βάσει του σχετικού πορίσματος.
Από την Εισαγγελία Διαφθοράς πάντως, δεν υπάρχει ούτε σχόλιο (επισήμως ή ανεπισήμως) περί πολιτικού χρήματος στην υπόθεση.
Διαμηνύεται εντούτοις ότι σε κάθε περίπτωση το πόρισμα θα είναι έτοιμο εντός του Φεβρουαρίου και τον ίδιο μήνα θα έχει σταλεί και στη Βουλή το έγγραφο άρσης ασυλίας για τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία κρίνεται ότι πρέπει να κληθούν ως ύποπτοι.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News