Στο πάντα επίκαιρο διεθνές πρόβλημα της εξάλειψης των πυρηνικών όπλων είναι αφιερωμένο το Νομπέλ Ειρήνης για το 2017 το οποίο απονεμήθηκε στη Διεθνή Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons).
Η νορβηγική επιτροπή σημειώνει ότι η ICAN βραβεύεται για το έργο της «να προσελκύσει την προσοχή στις καταστροφικές ανθρωπιστικές επιπτώσεις από κάθε χρήση πυρηνικών όπλων και για τις ριζοσπαστικές προσπάθειές της να πετύχει την απαγόρευση αυτών των όπλων με συνθήκη».
Η ICAN είναι διεθνής συμμαχία μη κυβερνητικών οργανισμών από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο που βρίσκεται στην πρωτοπορία του αγώνα για την κατάργηση των πυρηνικών.
Η Επιτροπή των Νομπέλ τονίζει ότι η προσπάθεια για την εξάλειψη των πυρηνικών πρέπει να συμπεριλάβει και τις πυρηνικές δυνάμεις και ζητά να αρχίσουν συνομιλίες για την κατάργηση των περίπου 15.000 πυρηνικών όπλων που κατέχουν οι χώρες αυτές.
Η συγκυρία είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμη -αλλά και προφανής- καθώς η Βόρειος Κορέα όχι μόνο εντείνει τις προσπάθειες για την απόκτηση πυρηνικών αλλά και αψηφά τη διεθνή κοινότητα. Αλλά, την ίδια στιγμή, καθώς ένοικος του Λευκού Οίκου είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, για τον οποίο έχουν εκφραστεί δημόσια αντιρρήσεις για το πόσο σώφρον είναι να έχει στα χέρια του τους κωδικούς των πυρηνικών.
Η πρώτη αντίδραση της επικεφαλής του ICAN Μπεατρίς Φιν ήταν κοινή για πολλούς νομπελίστες: μήπως είναι φάρσα;
Ελαβε το τηλεφώνημα από τη Νορβηγία λίγο πριν από την επίσημη ανακοίνωση και νόμιζε ότι επρόκειτο για φάρσα. Δεν το πίστεψε μέχρι που άκουσε την επίσημη ανακοίνωση λίγα λεπτά αργότερα.
Η ίδια βλέπει ότι η βράβευση είναι ένα δυνατό μήνυμα προς όλες τις χώρες με πυρηνικά. «Δεν μπορούμε να απειλούμε ότι θα σφαγιάσουμε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στο όνομα της ασφάλειας. Δεν οικοδομείς έτσι την ασφάλεια».
Σε ό,τι αφορά το δικό της μήνυμα για τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Κιμ Γιονγκ-Ουν, η Φιν λέει ότι «οι απειλές για χρήση πυρηνικών είναι παράνομες. Η κατοχή και η ανάπτυξη πυρηνικών είναι παράνομα».
Η ανακοίνωση του προσώπου ή του φορέα που βραβεύεται με το Νομπέλ έχει προκαλέσει τα τελευταία χρόνια σειρά αντιδράσεων, με τους επικριτές της Σουηδικής Ακαδημίας να λένε είτε ότι βιάστηκε να απονείμει το βραβείο, όπως στον Μπαράκ Ομπάμα το 2009, είτε ότι το πρόσωπο δεν ήταν η πλέον κατάλληλα επιλογή όπως το 2016 ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος.
Ανάμεσα στα ονόματα που είχαν ακουστεί ήταν αυτά του Μοχάμεντ Ζαρίφ και της Φεντερίκα Μογκερίνι, υπουργού Εξωτερικών του Ιράν και επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ αντίστοιχα για την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, αλλά και του Πάπα Φραγκίσκου.
Ακόμη πιθανοί υποψήφιοι ήταν τα Λευκά Κράνη, μια ομάδα εθελοντών διασωστών που αγωνίζεται μέσα στον εμφύλιο στη Συρία, ο τούρκος δημοσιογράφος Τζαν Ντουντάρ και η εφημερίδα Τζουμχουριέτ που υφίστανται διώξεις από την τουρκική κυβέρνησης, αλλά και η Αμερικανική Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) για το συνεχές έργο της για τα συνταγματικά δικαιώματα στις ΗΠΑ.
Η περίπτωση της συμφωνίας για το Ιράν αλλά και η ACLU θα μπορούσαν να είναι έμμεσα μηνύματα προς την πλευρά του Τραμπ σημειώνει ο Guardian. Προσθέτει μάλιστα ότι κάποιος στοιχημάτισε ότι ο φετινός βραβευμένος θα είναι ο… Ντόναλντ Τραμπ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News