352
|

Νικόλας Χρηστάκης: Πώς -και πότε- θα ξεμπερδέψουμε οριστικά με τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2021, 16:31

Νικόλας Χρηστάκης: Πώς -και πότε- θα ξεμπερδέψουμε οριστικά με τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2021, 16:31

Η ανθρωπότητα έχει μπει σε μια περιπέτεια διαρκείας με την πανδημία του κορονοϊού, τονίζει ο διακεκριμένος καθηγητής Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών στο Γέιλ, Νικόλας Χρηστάκης, ο οποίος βλέπει στον μαζικό εμβολιασμό τη μοναδική οδό εξόδου.

Σε συνέντευξή του στα «Νέα Σαββατοκύριακο» και τη Μάρνυ Παπαματθαίου, ο Νικόλας Χρηστάκης εκτιμά ότι το κύμα του ιού που μας ταλαιπωρεί και η  σαρωτική επέλασή του  θα συνεχιστούν για έξι με εννέα μήνες δηλαδή ως το τέλος του 2021 ή τις αρχές του 2022. Προϋπόθεση είναι η πλειονότητα του πληθυσμού να εμβολιαστεί και να μην εμφανιστούν περίπλοκες μεταλλάξεις που θα «αχρηστεύσουν τα εμβόλια».

Επειτα, όπως ο ίδιος εκτιμά, πιθανόν θα χρειαστούν άλλα δύο χρόνια, δηλαδή έως το 2024, για την κοινωνική, οικονομική, ψυχολογική ανάρρωση των κοινωνιών. Γενικότερα όμως οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της πανδημίας θα συνεχιστούν για μεγάλο διάστημα.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι πανδημίες δεν είναι κάτι το νέο στην ιστορία της ανθρωπότητας, απλά εμείς δεν έχουμε συνηθίσει στην ύπαρξή τους, τονίζει ειδικότερα.

Οπως εξηγεί, οι πανδημίες περνούν από τρία στάδια. Το πρώτο είναι το βιολογικό με την εξάπλωση του ιού. Όταν θα φτάσουμε σε ποσοστό εμβολιασμένων και νοσησάντων κοντά στο 80%, θα έχουμε χτίσει ανοσία και θα μπορούμε να μιλάμε για το τέλος του πρώτου σταδίου, κάτι που λογικά και τουλάχιστον στις δυτικές χώρες αναμένεται -εκτός απροόπτου- για τις αρχές του 2022.

Ακολουθεί το ενδιάμεσο στάδιο της επούλωσης από το κοινωνικό και ψυχολογικό σοκ που προκάλεσε ο ιός· αυτό διαρκεί άλλα ένα με δύο χρόνια. Κοινωνικά προβλήματα όπως τα παιδιά που επί μήνες δεν είχαν πάει στο σχολείο, όσοι αποθεραπεύτηκαν με μόνιμα προβλήματα και δυσλειτουργίες στη ζωή τους και όσοι έχασαν τη δουλειά τους εξαιτίας της κρίσης που έφερε η πανδημία, θα απασχολούν για καιρό και θα χρειαστούν λύσεις.

Το τρίτο στάδιο είναι αυτό κατά το οποίο η κοινωνία συνέρχεται πλήρως. Το μήνυμα που στέλνει ο καθηγητής Χρηστάκης είναι σαφές όσο και αισιόδοξο: «Σε 10 χρόνια θα τα έχουμε ξεπεράσει όλα και θα είναι μία κακή ανάμνηση». Ωστόσο, όπως τονίζει: «Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα: ή να κάνουμε το εμβόλιο ή να νοσήσουμε από κορονοϊό. Αν κάποιος προτιμάει τη μόλυνση είναι δική του επιλογή, όμως εγώ αυτή την επιλογή τη βρίσκω παράλογη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...