376
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο Αλέξης Τσίπρας με ύφος όλο νόημα μετά την ανακοίνωση - βόμβα για την ύπαρξη νέας «λίστας Φαλτσιανί» | Alexandros Michailidis / SOOC

Νέο στικάκι με «λίστα Φαλτσιανί 2»

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2015, 18:44
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο Αλέξης Τσίπρας με ύφος όλο νόημα μετά την ανακοίνωση - βόμβα για την ύπαρξη νέας «λίστας Φαλτσιανί»
|Alexandros Michailidis / SOOC

Νέο στικάκι με «λίστα Φαλτσιανί 2»

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2015, 18:44

Νέο μέτωπο, τύπου «λίστας Λαγκάρντ» άνοιξε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει στη διάθεσή του μία νέα λίστα με «χιλιάδες ύποπτες διεθνείς συναλλαγές» και μάλιστα απευθείας από τον γνωστό Ερβέ Φαλτσιανί. Είναι φανερό ότι ο κ. Τσίπρας και το επιτελείο του θα επιχειρήσουν να αξιοποιήσουν επικοινωνιακά τα στοιχεία αυτά.

Η ανακοίνωση – βόμβα, η οποία ανοίγει έναν κύκλο ερωτημάτων, έγινε πέραν των αναμενόμενων εξαγγελιών για επίσπευση του κυβερνητικού έργου. Ο Πρωθυπουργός επέλεξε την συνεδρίαση αυτή προκειμένου να ανακοινώσει ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει στη διάθεσή του την προαναφερθείσα νέα λίστα με «ύποπτες συναλλαγές», την οποία παρέδωσε ο κ. Φαλτσιανί ιδιοχείρως στον ΓΓ της κυβέρνησης, Μιχάλη Καλογήρου.

Είπε συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας: «Ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης, ο κ. Καλογήρου, την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε στο εξωτερικό με τον κ. Φαλτσιανί. Ο κ. Φαλτσιανί, για όσους δεν γνωρίζουν, είναι η πηγή της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ. Αυτός που έδωσε τη λίστα στη Λαγκάρντ και η οποία την έδωσε, κατ’ ακολουθία, στην ελληνική κυβέρνηση, τότε, η οποία φρόντισε να την κρύψει σε κάποια συρτάρια. Εμείς δεν κρύβουμε τα στοιχεία σε συρτάρια. Αντιθέτως κινούμεθα δραστήρια. Σε αυτή τη συνάντηση, λοιπόν, ο Γ.Γ. της κυβέρνησης παρέλαβε μία λίστα, ένα «στικάκι», με εκατοντάδες, χιλιάδες ύποπτες διεθνείς συναλλαγές. Τις οποίες και χθες κατέθεσε στον αρμόδιο εισαγγελέα για τις απαραίτητες ενέργειές του, τις οποίες είμαστε βέβαιοι ότι θα διεξαγάγει.
Θέλω να ξέρετε ότι αυτές οι πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν και οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές. Διότι πλέον υπάρχει μία κυβέρνηση με πολιτική βούληση. Όταν ο ελληνικός λαός έχει υποστεί, τα τελευταία πέντε χρόνια, μια λεηλασία, δεν μπορεί κάποιοι να μένουν στο απυρόβλητο».

Η τροπολογία Παπαγγελόπουλου

Όπως εκτιμούν στελέχη της κυβέρνησης και ειδικοί συνεργάτες υπουργών, η εξέλιξη μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας. Πέραν του τρόπου με τον οποίο η λίστα περιήλθε στην κατοχή του Μεγάρου Μαξίμου, χωρίς δηλαδή καμία τυπική διαδικασία, κάποιοι επισημαίνουν ότι ένα μόλις βράδυ νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, κατέθεσε τροπολογία στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης, με την οποία διασφαλίζεται η αξιοποίηση στοιχείων που αποκτήθηκαν με αξιόποινες πράξεις ή μέσω αυτών για την διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς ή φοροδιαφυγής.
Κατά την εκτίμηση κυβερνητικών πηγών, ο συνδυασμός των δύο ενεργειών προμηνύει σημαντικές εξελίξεις, τις οποίες το Μέγαρο Μαξίμου θα σπεύσει να αξιοποιήσει επικοινωνιακά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...