Η δημοκρατία των μπολιβαριανών επαναστατών –και φίλων της ελληνικής κυβέρνησης, μην το ξεχνάμε– δεν έχει πρόβλημα να σκοτώνει. Νέους ανθρώπους. Τρεις νεκροί, ο ένας μόλις 18 ετών, ήταν ο μακάβριος απολογισμός των διαδηλώσεων στη Βενεζουέλα.
Σύμφωνα με το Reuters, o 18χρονος Κάρλος Μορένο, έφευγε από το σπίτι του για να πάει να παίξει μπάλα όταν ένοπλοι παρακρατικοί επιτέθηκαν σε κοντινή διαδήλωση της αντιπολίτευσης ανοίγοντας αδιακρίτως πυρ. Αυτόπτες μάρτυρες κατήγγειλαν ότι τρεις άνδρες με διακριτικά των δυνάμεων ασφαλείας τον πυροβόλησαν στο κεφάλι!
Αργότερα την Τετάρτη, στο Σαν Κριστομπάλ, προπύργιο της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, μια φοιτήτρια, η 23χρονη Πάολα Ραμίρεζ έπεσε νεκρή όταν παρακρατικοί την κυνήγησαν, αυτήν και τον φίλο της. «Ημασταν στη μοτοσικλέτα και αυτοί μας κατεδίωξαν πυροβολώντας» διηγήθηκε ο φίλος της Ραμίρεζ στο Reuters.
To ειδησεογραφικό πρακτορείο ανέφερε και έναν τρίτο νεκρό, λοχία της Εθνοφυλακής, καθώς οι διαδηλώσεις τόσο εναντίον του προέδρου Νίκολας Μαδούρο όσο και υπέρ του έχουν γίνει πλέον εστίες αψιμαχιών και αιματηρών συγκρούσεων. Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, ο στρατιώτης σκοτώθηκε από τα πυρά ενός οπαδού της αντιπολίτευσης, στα νότια της πρωτεύουσας.
Πρόκειται για καταστάσεις αστικού αντάρτικου. Πυροβολισμοί ακούγονται τόσο στην πρωτεύουσα Καράκας όσο και στις άλλες μεγάλες πόλεις της Βενεζουέλας. Συνήθως τα πυρά έρχονται από την αστυνομία ή τάγματα εφόδου που έχει εξοπλίσει η κυβέρνηση, όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που αντιπολιτευόμενοι διαδηλωτές ανταποδίδουν, πυροβολώντας ή -πιο συχνά- ρίχνοντας βόμβες μολότοφ.
Την Τετάρτη έγινε στο Καράκας αυτό που η αντιπολίτευση χαρακτήρισε ως «η μητέρα των πορειών», ενάντια στη «δικτατορία του Μαδούρο». Κατά τις διαδηλώσεις της Τετάρτης μετρήθηκαν περίπου 150 τραυματίες.
Ο Μαδούρο, πάντως, επιμένει στις καταγγελίες του εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, κάνοντας λόγο για «πραξικόπημα» οργανωμένο από την Ουάσιγκτον. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και κυρίως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσαν τον πράσινο φως και την έγκρισή τους για μία επονείδιστη πραξικοπηματική διαδικασία εν όψει μίας επέμβασης στη Βενεζουέλα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βενεζουέλας από το προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες.
Η ΕΕ καταδίκασε τις «πολύ λυπηρές» βιαιότητες που σημειώθηκαν και απηύθυνε έκκληση για «αποκλιμάκωση» ώστε να «σταματήσει η επιδείνωση της κατάστασης».
«Λυπούμαστε για τον θάνατο ενός άνδρα και μιας γυναίκας και μας ανησυχούν οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για πολλούς τραυματίες», επισήμανε εκπρόσωπος της ΕΕ σε μήνυμά της προς το Γαλλικό Πρακτορείο, χωρίς να αναφερθεί στον θάνατο του εθνοφρουρού ο οποίος, όπως υποστήριξαν οι αρχές της Βενεζουέλας, σκοτώθηκε από διαδηλωτές.
Η καταγγελία ακολούθησε τη δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρκ Τόνερ, ο οποίος απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τις αρχές του Καράκας καλώντας τες να σταματήσουν την καταστολή των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης. Ο Μαδούρο προειδοποίησε τους υποστηρικτές του να είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για εκλογές.
Μπορεί άραγε να γίνουν υπό αυτές τις συνθήκες εκλογές; Διότι και οι δύο πλευρές μοιάζουν να συμφωνούν σε κάτι: Η Βενεζουέλα είτε είναι μια δικτατορία του Μαδούρο είτε θύμα ενός πραξικοπήματος εν εξελίξει των ΗΠΑ, σίγουρα όμως όχι δημοκρατία που μπορεί να διεξάγει με ασφάλεια δημοκρατικές διαδικασίες. Αν δεν είναι «δικτατορία» του Μαδούρο, σίγουρα η Βενεζουέλα είναι μια χώρα στο χείλος του εμφυλίου. Τις ογκώδεις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης, διαδέχτηκαν διαδηλώσεις οπαδών του Μαδούρο. Παράλληλα η αντιπολίτευση καταγγέλλει επισήμως τη δράση ένοπλων ομάδων παρακρατικών που απειλούν και τραυματίζουν (και σκοτώνουν) ανθρώπους στη μέση του δρόμου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News