Πόσο μπορεί να αντέξει η Ελλάδα την ύφεση που προκαλεί η αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας λόγω κορονοϊού. Ο Χρήστος Σταϊκούρας ήταν και πάλι ο αισιόδοξος της ημέρας, διαβεβαιώνοντας, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συνολικά 37 δισ. ευρώ διαθέσιμα για τη στήριξή της οικονομίας, πέραν των ευρωπαϊκών μέτρων, ωστε να αντιμετωπίσει την ύφεση, που θα προκαλέσει η υγειονομική κρίση, και η οποία εκτιμάται ότι θα φτάσει κοντά στο 4% του ΑΕΠ.
Το ποσοστό 4% συρρίκνωσης της οικονομίας κατά το 2020 αμφισβητείται από άλλους στο υπουργείο Οικονομικών —πχ ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης έχει μιλήσει για εκτιμώμενη απώλεια του ΑΕΠ στο 1/12, ητοί 8,3% (εδώ)— αλλά και πάλι αυτή η νέα πρόβλεψη του κ. Σταϊκούρα συνιστά μια αναθεώρηση επί τα χείρω των εκτιμήσεων που είχε κάνει τις προηγούμενες ημέρες.
Ηταν 18 Μαρτίου, όταν ο κ. Σταϊκούρας είχε δηλώσει (εδώ), ότι η ελληνική οικονομία θα εμφάνιζε ανάπτυξη οριακά άνω του μηδενός, ενώ οι ευρωπαϊκές θα βυθίζονταν κατά 1,5%. Και ήταν 26 Μαρτίου όταν πάλι ο κ. Σταϊκούρας είχε πει ότι η ελληνική οικονομία θα περάσει σε ύφεση το 2020 σε ποσοστό 3% (εδώ). Είναι λοιπόν πιθανό ότι και αυτή η εκτίμηση της 5ης Απριλίου για ύφεση 4% θα αναθεωρηθεί…
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια τεράστια ύφεση και απώλεια εθνικού πλούτου. Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο η κυβέρνηση ψήφισε προϋπολογισμό του 2020 με προβλεπόμενη ανάπτυξη στο 2,8%, ενώ στις 23 Ιανουαρίου, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρους του Νταβός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλούσε για στόχο 3%. Μιλάμε για μια διαφορά περί του 7% και αυτό είναι ένα καλό σενάριο.
Κατά τα άλλα, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι από αυτή την εβδομάδα θα αρχίσει να καταβάλλεται το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους που πλήττονται λόγω κορονοϊού, ενώ μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη θα δοθούν και τα 400 ευρώ στους επιστήμονες, άλλα και το έκτακτο Δώρο Πάσχα στους 110.000 γιατρούς και υγειονομικούς.
«Το πακέτο μέτρων είμαστε έτοιμοι να το υλοποιήσουμε και τον Μάιο και τον Ιούνιο χωρίς να υπάρχουν ταμειακά προβλήματα» διευκρίνισε ο κ. Σταϊκούρας, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης μισθών και συντάξεων.
«Με τα σημερινά δεδομένα η εκτίμηση είναι ότι η ύφεση θα είναι πάνω από 3%, κοντά στο 4%. Η ύφεση είναι συνάρτηση της έκτασης του προβλήματος και της πιθανής επανάληψης του προβλήματος μέσα στη χρονιά. Δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις, οι περισσότερες προβλέψεις δείχνουν βαθιά ύφεση», είπε και πρόσθεσε: «Λαμβάνεται υπόψη και η επίπτωση στον τουρισμό το καλοκαίρι. Σχεδιάζονται και στοχευμένες δράσεις για το χώρο του τουρισμού».
«Τα μέτρα θα καλύψουν κομμάτι της απώλειας του εθνικού πλούτου, ρίχνουμε πολλά όπλα στη μάχη σήμερα, άλλα κρατάμε και εφόδια για την επόμενη μέρα της οικονομίας, όταν τελειώσει η κρίση. Είναι 15,7 δισ. ευρώ το μαξιλάρι ασφαλείας, και περίπου 20 δισ. τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους και των φορέων της γενικής κυβέρνησης στις εμπορικές τράπεζες και την Τράπεζα της Ελλάδος. Είναι χρήματα των φορολογουμένων που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε με το βέλτιστο τρόπο… Το πότε θα τα χρησιμοποιήσουμε έχει να κάνει με την ένταση της κρίσης» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News