Τέσσερις νέους υποψήφιους ευρωβουλευτές ανακοίνωσε την Τετάρτη η Νέα Δημοκρατία. Κοινός παρονομαστής και των τεσσάρων, ότι δεν έχουν ποτέ ξανά διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών.
Πρόκειται για την χειρουργό γυναικολόγο Χιουμεϊρά Αμετ Ογλού που θα είναι και η εκπρόσωπος της μουσουλμανικής μειονότητας στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, τον αναπληρωτή καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και επιστημονικό σύμβουλο του Ιδρύματος Καραμανλή, Δημήτρη Καιρίδη, την δικηγόρο και πρώην αντιπρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου, και την επίσης δικηγόρο και πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών Αφροδίτη Μπλέτα.
Με τις ανακοινώσεις των τεσσάρων υποψηφίων, απομένουν πλέον τρεις θέσεις για τη συμπλήρωση των 42 του «γαλάζιου» ευρωψηδελτίου, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται εντός των προσεχών ημερών.
Αναλυτικά τα βιογραφικά των τεσσάρων υποψηφίων
Χιουμεϊρά Αμέτ Ογλού, χειρουργός γυναικολόγος
Γεννήθηκα στην Ξάνθη, όπου και ολοκλήρωσα τη μέση εκπαίδευση. Συνέχισα τις σπουδές μου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα.
Εργάστηκα στα νοσοκομεία Ξάνθης και Καβάλας. Από το 2014 είμαι Ειδική Μαιευτήρας-Γυναικολόγος-Χειρουργός και διατηρώ ιατρείο στην πόλη της Ξάνθης.
Αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να με συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ για τις Ευρωεκλογές.
Ανταποκρίθηκα στο κάλεσμά του, αναλαμβάνοντας την τιμή και την ευθύνη της εκπροσώπησης όλων των μουσουλμάνων κατοίκων της Θράκης και ιδιαιτέρως των γυναικών της μειονότητας. Καθημερινά όλοι μας οφείλουμε να δίνουμε τον αγώνα για την εξάλειψη των ανισοτήτων ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες και τη στήριξη της οικογένειας. Οι ευρωπαϊκές πολιτικές προτεραιότητες πρέπει να ενσωματώνουν και τη διάσταση του φύλου για την πρόοδο, την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.
Σε μια περίοδο που ενισχύεται διαρκώς ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός και η μισαλλοδοξία, το υπόδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων στην ελληνική Θράκη, πρέπει να διαφυλαχθεί, να ενισχυθεί και να αποτελέσει το πρότυπο πολιτικών, που θα προωθούν την συμβίωση και την αλληλοκατανόηση μεταξύ όλων των πολιτών της Ε.Ε. ανεξαρτήτως, φύλου ή θρησκευτικών πεποιθήσεων.
Δημήτρης Καιρίδης, καθηγητής πανεπιστημίου
Γεννήθηκα στην Καβάλα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη.
Είμαι γέννημα-θρέμμα της Μακεδονίας, με πατέρα πρόσφυγα από τον Πόντο. Σπούδασα νομικά στο Αριστοτέλειο και διεθνείς σχέσεις στο Fletcher School, στο πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης. Δίδαξα διεθνή πολιτική στο Harvard, στο Tufts, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και, τώρα, διδάσκω διεθνή και ευρωπαϊκή πολιτική στο Πάντειο.
Έχω δουλέψει στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, στην εκπαίδευση και τη διαχείριση προγραμμάτων και οργανισμών, ως εμπειρογνώμονας και ως επιστημονικός σύμβουλος σε κυβερνήσεις και ιδρύματα.
Υπήρξα καθηγητής στην Έδρα Καραμανλή στο Fletcher School και σήμερα είμαι επιστημονικός υπεύθυνος στο Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής».
Από το 2002, διευθύνω τη «Θερινή Ακαδημία της Ολυμπίας», γιατί η χώρα μας μπορεί και πρέπει να γίνει διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο.
Το 2009, ίδρυσα τo δίκτυο προβληματισμού και δράσης «Navarino Network» στη Θεσσαλονίκη, γιατί η Θεσσαλονίκη δικαιούται έναν ευρύτερο περιφερειακό ρόλο στα Βαλκάνια. Τα τελευταία χρόνια είμαι συνεργάτης της τηλεόρασης του Action 24 και αρθρογραφώ στο διαδίκτυο, γιατί πιστεύω στην ανάγκη του δημόσιου διαλόγου με επιχειρήματα.
Πιστεύω ότι στο χέρι μας είναι να βγάλουμε την Ελλάδα από την παρακμή και την Ευρώπη από την κρίση. Γι’ αυτό συμμετέχω στη μάχη των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου.
Βασιλική Λαζαράκου, δικηγόρος, πρώην αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Γεννήθηκα στην Αθήνα και έχω καταγωγή από τη Μάνη Λακωνίας. Μετά το πτυχίο της Νομικής Σχολής Αθηνών, συνέχισα τις σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (New York University) απ’ όπου έλαβα πρώτα το Μεταπτυχιακό μου και το διδακτορικό μου (JSD).
Το θέμα της διδακτορικής διατριβής ήταν Συγκριτική Επισκόπηση των Ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα. Είμαι δικηγόρος Αθηνών (παρ’ Αρείω Πάγω) και Νέας Υόρκης, Η.Π.Α., Διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, πρώην Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ιδρυτής Εταίρος της δικηγορικής εταιρείας L & L. Από το Σεπτέμβριο 2012 έως το τέλος του 2015, υπηρέτησα ως Αντιπρόεδρος Α’ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (Ε.Κ.) ενώ διετέλεσα και επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας του Συμβουλίου για την πιο σημαντική νομοθεσία της Κεφαλαιαγοράς. Το 2014, ορίστηκα επικεφαλής του Συμβουλίου για το σχέδιο Κανονισμού για τα Ευρωπαϊκά Μακροπρόθεσμα Επενδυτικά Κεφάλαια. Εργάσθηκα ως δικηγόρος για πάνω από 20 χρόνια σε χρηματιστηριακά και τραπεζικά θέματα.
Συμμετέχω ως ομιλήτρια σε εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια για θέματα χρηματιστηριακού δικαίου και επιπλέον αρθρογραφώ τακτικά στον Τύπο για θέματα κεφαλαιαγοράς.
Σήμερα μπροστά στην απογοήτευση των πολιτών και την άνοδο του λαϊκισμού, η Ευρώπη καλείται να εμπνεύσει και πάλι τους πολίτες με ένα νέο μοντέλο αλληλεγγύης, κοινωνικής δικαιοσύνης και βιώσιμης ανάπτυξης. Σε μία ιστορική στιγμή για την Ελλάδα μετά από 10 σχεδόν χρόνια κρίσης αποδέχθηκα την τιμητική πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στόχος μου είναι να αποτελέσω μια δυνατή φωνή που θα προασπίζεται τα εθνικά μας συμφέροντα και να συμβάλλω με την εμπειρία μου ώστε η χώρα μας, μέσα από σωστές στρατηγικές, να γίνει πρωτοπόρος στην ανάπτυξη ενός ασφαλούς χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της καινοτομίας και της νέας επιχειρηματικότητας.
Αφροδίτη Μπλέτα, δικηγόρος, πρόεδρος της Ευρωπαϊκης Ένωσης Γυναικών
Είμαι απόφοιτη του Pierce College. Σπούδασα Νομικά στη Σορβόννη (Paris I), με ειδίκευση στο Διεθνές, Συγκριτικό και Ευρωπαϊκό Δίκαιο και Διεθνείς Σχέσεις στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών στο Παρίσι (Sciences-Po). Εκπαιδεύτηκα στη Διαμεσολάβηση στο CEDR και στις Διαπραγματεύσεις στο Harvard.
Ασκώ το λειτούργημα της Δικηγόρου και της Διαμεσολαβήτριας στο Δίκαιο των Επιχειρήσεων, τις Διεθνείς Συμβάσεις και τη Βιομηχανική Ιδιοκτησία.
Είμαι Πρόεδρος του Ελληνο-Κινεζικού Επιχειρηματικού Επιμελητηρίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών (EUW) και μετέχω στη Διαρκή Σύνοδο του ΟΗΕ για τη θέση της Γυναίκας και στις Γυναίκες του ΕΛΚ. Υπήρξα εκλεγμένη Γενική Γραμματέας στο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Αττικής-Πειραιώς, και εκπρόσωπος της Αθήνας στην Ένωση Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών, καθώς και μέλος του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Μιλώ άπταιστα Γαλλικά, Αγγλικά και Ιταλικά και συνεννοούμαι στα Γερμανικά και στα Ισπανικά. Είμαι παντρεμένη, έχω τρία παιδιά.
Στην κρίσιμη για τη χώρα μας ώρα, όπου οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται στα Ευρωπαϊκά και Διεθνή Κέντρα, πιστεύω ότι τόσο οι γνώσεις μου όσο και η εμπειρία μου μπορούν να αποτελέσουν έναν ουσιαστικό παράγοντα δράσης της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη που με τη δράση και τις παρεμβάσεις του έδειξε ότι και θέλει και μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας προς το καλύτερο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News