356
Ο Γιάχια Σινουάρ, αρχηγός της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας | EPA/MOHAMMED SABER

Μυστική βάση για κυβερνοεπιθέσεις διατηρεί η Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2020, 11:56
Ο Γιάχια Σινουάρ, αρχηγός της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας
|EPA/MOHAMMED SABER

Μυστική βάση για κυβερνοεπιθέσεις διατηρεί η Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2020, 11:56

Ενα μυστικό παράρτημα λειτουργεί η Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο έχει αναλάβει τον κυβερνοπόλεμο και τις υπηρεσίες κατασκοπείας της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών διαπίστωσαν ότι το παράρτημα λειτουργεί εν αγνοία των Τούρκων και εδρεύει σε ξεχωριστή τοποθεσία από τα επίσημα γραφεία της Χαμάς στην πόλη.

Σύμφωνα με τους Times, το παράρτημα λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια και διευθύνεται από τη στρατιωτική ηγεσία της Χαμάς στη Γάζα με αρχηγό τον Σαμάχ Σαράζ, ο οποίος συνομιλεί απευθείας με τον Γιάχια Σινουάρ. Τα στελέχη του δεν είναι γνωστά ούτε σε άλλα μέλη της Χαμάς.

Το μυστικό παράρτημα είναι υπεύθυνο για κάθε μορφή κυβερνοεπίθεσης σε «εχθρούς» της Χαμάς στον αραβικό κόσμο, όπως την Παλαιστινιακή Αρχή στη Γάζα, τις πρεσβείες της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κ.λπ.

Επίσης, ευθύνεται για την αγορά εξοπλισμού για την κατασκευή όπλων που χρησιμοποιεί η οργάνωση. Τέλος, παρακολουθεί και ανακρίνει στελέχη της Χαμάς που είναι ύποπτα για συνεργασία με τους «εχθρούς».

Τα τελευταία χρόνια, η Χαμάς έχει χάσει πολλές από τις βάσεις της στον αραβικό κόσμο. Η Αίγυπτος και άλλα φιλοδυτικά κράτη της Μέσης Ανατολής έχουν κλείσει γραφεία της οργάνωσης και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και έχουν συλλάβει μέλη τους. Επίσης, έκλεισαν γραφεία της στη Συρία λόγω του εμφυλίου.

Η κύρια βάση της παραμένει στη Γάζα, όπου όμως τα μπλόκα Ισραηλινών και Αιγυπτίων έχουν δυσκολέψει το έργο της. Ο Ερντογάν έτεινε χείρα βοηθείας στη Χαμάς και της επέτρεψε να ανοίξει γραφεία στην Κωνσταντινούπολη, το 2012, τα οποία έχει θέσει υπό στενή παρακολούθηση από τις τουρκικές αρχές. Ομως, το μυστικό παράρτημα λειτουργεί χωρίς να το γνωρίζουν οι Τούρκοι, σύμφωνα με τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Τον περασμένο μήνα, στην Κωνσταντινούπολη, έγινε συνάντηση της Χαμάς με τη Φατάχ, τη μεγαλύτερη και παλιότερη παλαιστινιακή οργάνωση, που ελέγχει την Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Οχθη.

Θέμα των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων είναι οι παλαιστινιακές εκλογές το 2021, όμως υπάρχει αντίσταση και στις δύο πλευρές. Ο Σινουάρ φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τον 84χρονο Μαχμούντ Αμπάς, ηγέτη της Φατάχ και πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, είτε με τις εκλογές είτε με τη βία και οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα διστάσει να συμφωνήσει με το Ισραήλ αν είναι να ανέβει στην εξουσία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...