297
Νέοι και νέες στη Σεούλ περιμένουν να μπουν σε πάρκο αναψυχής | Reuters

Μόσιαλος: Δεν είναι μεταδοτικοί όσοι κολλούν δεύτερη φορά τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2020, 18:00
Νέοι και νέες στη Σεούλ περιμένουν να μπουν σε πάρκο αναψυχής
|Reuters

Μόσιαλος: Δεν είναι μεταδοτικοί όσοι κολλούν δεύτερη φορά τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2020, 18:00

Μπορεί κάποιος να ξανακολλήσει τον κορονοϊό αφού έχει έχει ήδη περάσει την ασθένεια; Κι αν ναι, είναι μεταδοτικός και τη δεύτερη φορά;

Είναι δύο κρίσιμα ερωτήματα που σπαζοκεφαλιάζουν τους ειδικούς, καθώς σε κάποιες χώρες, και ειδικά στη Νότια Κορέα, έχουν αναφερθεί δεκάδες περιστατικά όπου ασθενείς με Covid-19 που θεραπεύθηκαν, βρέθηκαν πάλι θετικοί στον SARS-CoV-2.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής πολιτικής της Υγείας, διευθυντής του LSE Health και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για την πανδημία, λέγοντας ότι οι έρευνες καταδεικνύουν ότι ναι, μπορούν να ξανακολλήσουν τον ιό, όμως τη δεύτερη φορά, δεν κινδυνεύουν να τον μεταδόσουν.

Οπως αναφέρει σε ανάρτησή του, στο Facebook, στη Νότια Κορέα, «από την Κυριακή, 263 άτομα επαναδιαγνώστηκαν θετικά για την ασθένεια Covid-19, μετά από τεστ μοριακής ανάλυσης. Είχαν ήδη θεωρηθεί απαλλαγμένοι από τον ιό», σημειώνοντας ότι μεταξύ αυτών, 17 ήταν ανήλικοι ή έφηβοι.

Ο κ.  Μόσιαλος τονίζει ότι «τα επιθηλιακά κύτταρα του αναπνευστικού ανανεώνονται συνεχώς και έχουν χρόνο ημιζωής έως και τρεις μήνες. Το γενετικό υλικό του κορονοϊού μπορεί να ανιχνευθεί με τεστ PCR έως δύο μήνες μετά τον θάνατο του κυττάρου».

Στη συνέχεια, εξηγεί ότι τα ευρήματα της επιτροπής «επιβεβαίωσαν μια προηγούμενη εκτίμηση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κορέας (KCDC) ότι οι ασθενείς που ξανανοσούν, φαίνεται να έχουν μικρή ή καθόλου μεταδοτική νόσο. Ακόμα πιο σημαντικό, όπως ανέφερε το KCDC, είναι ότι δεν υπάρχουν εργαστηριακά αποτελέσματα ζωντανού ιού μετά από καλλιέργεια ιών από κλινικά δείγματα ασθενών που έχουν αναρρώσει».

Στη μελέτη που επικαλείται ο κ. Μόσιαλος, επισημαίνεται ότι η αιτία για τις επαναδιαγνώσεις με κορονοϊό είναι το γεγονός ότι βρέθηκαν νεκρά «θραύσματα» (τμήματα) του ιού σε αυτές τις 260 περιπτώσεις. Το ερευνητικό κέντρο θεωρεί ότι αυτές οι περιπτώσεις δεν είναι επαναμολύνσεις ούτε και δείχνουν νέα ενεργοποίηση του κορονοϊού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...