Οποιος έχει μεγαλώσει με τη MONOPOLY ξέρει ότι η μισή τύχη του παίκτη βρίσκεται στο πιόνι. Αυτό το μεταλλικό βαρύ φιγουρίνι που του φέρνει γούρι. Επομένως με ποια λογική του μάρκετινγκ θα απέσυρε η εταιρεία τα πιόνια με τα οποία έχουν δεθεί συναισθηματικά εκατομμύρια άνθρωποι τα τελευταία 80 χρόνια; Με τη λογική του Διαδικτύου. Η εταιρεία καλεί τους χρήστες να αποφασίσουν αν επιθυμούν ακόμη το ξεχαρβαλωμένο παπούτσι ή το παλιό αυτοκίνητο ή αν θέλουν να αντικατασταθούν από καινούργια, ανανεωμένα αυτοκίνητα και παπούτσια.
Από τις 10 Ιανουαρίου μέχρι τις 31 του ίδιου μήνα, σε διαδικτυακή ψηφοφορία που έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο, καθένας μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε 64 επιλογές για να έχει λόγο στην τελική οκτάδα του παιχνιδιού. Τα νέα πιόνια είναι χρυσά και είναι βγαλμένα από τη σημερινή εποχή: Ανάμεσα σε πιγκουίνους, άλογα, λαγούς, κλειδιά και ρολόγια, προτείνεται ένα hashtag ως εκπρόσωπος του Twitter, ένας αντίχειρας που παραπέμπει στο Facebook, ένας υπολογιστής ακόμη ακόμη και το emoji που δακρύζει από τα γέλια! Αλλά οι υπεύθυνοι του μάρκετινγκ έχουν φροντίσει να ικανοποιήσουν και τους νοσταλγούς της παλιάς καλής Monopoly. Αν θέλουν μπορούν να επιλέξουν τα οκτώ κλασσικά, ασημένια, πιόνια, να επιβιώσει η δαχτυλήθρα για την οποία έχουν λυσσάξει κάποιοι χρήστες στο Twitter και να μείνουν όλα ως έχουν.
The dog is the best Monopoly piece, because you can stand him on his nose as well as his feet. EVERYBODY KNOWS THAT!
— Read it Daddy (@Readitdaddy) January 10, 2017
Οπως συμβαίνει κάθε φορά που ένα σώμα, μία οργάνωση, μία κυβέρνηση μεταθέτει μία κρίσιμη επιλογή στη βούληση των πολλών, οι πολλοί έχουν διχαστεί. Οι «παλιοί» καταγγέλλουν ότι οι νέοι θα πετάξουν τις παιδικές τους αναμνήσεις. Οι νεότεροι σαφέστατα θα επιλέξουν κάτι που ταιριάζει περισσότερο με τα αντικείμενα της καθημερινότητάς τους.
Αλλωστε αυτή ήταν η ιδέα για τα πιόνια, την οποία εμπνεύστηκε από την ανιψιά του ο αμερικανός Τσαρλς Ντάροου όταν σχεδίαζε το επιτραπέζιο. Η ιδέα ενός παιχνιδιού όπου οι παίκτες μυούνται στις πρακτικές αγοραπωλησίας ακινήτων, σπιτιών και ξενοδοχείων, πλουτίζουν ή πτωχεύουν μέσα σε δευτερόλεπτα, πηγάζει από το παιχνίδι που εφηύρε η Ελίζαμπεθ Μάγκι το 1904 («The Landlord’s Game»). Αλλά ο Ντάροου ήταν αυτός που σχεδίασε τη διαχρονική MONOPOLY, δημιούργησε τη μασκότ, τον «Πλούσια θείο με τα σακιά» («Rich Uncle Pennybags»), τις ανατρεπτικές κάρτες εντολών και αποφάσεων και τα οκτώ πιόνια που έπρεπε να αναπαριστούν αντικείμενα της καθημερινότητας.
@Kotaku I SWEAR TO FUCKING GOD IF THE THIMBLE IS GONE
— Glorious Chicken (@GL_Chicken) January 10, 2017
Εκτοτε έχουν δημιουργηθεί περισσότερα από 20 πιόνια. Αλλά το καπέλο του «πλούσιου θείου» και η δαχτυλήθρα επιβιώνουν από το 1935! Και η συνέχειά τους είναι στο χέρι των χρηστών του Διαδικτύου, οι οποίοι, παρεμπιπτόντως, στην τελευταία αλλαγή που έγινε το 2013 επέλεξαν να «διώξουν» το σίδερο και να φέρουν μία γάτα (!) στη θέση του. Επειδή πάντοτε οι πολλοί έχουν την τάση να μας απογοητεύουν…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News