Την στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στο αίτημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για άμεσες και ελεύθερες εκλογές στην Βενεζουέλα, εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν (στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Αθήνα).
Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν μπόρεσε ωστόσο να μην σχολιάσει την ανεξήγητη και συνάμα σταθερή στήριξη που παρέχει η κυβέρνηση Τσίπρα στο καθεστώς Μαδούρο.
«Ο κ. Τσίπρας, που χαρακτήριζε την εξουσία Μαδούρο “μοντέλο που θα έπρεπε να απλωθεί και στην Ευρώπη”, προσβάλλει την Ελλάδα, επιμένοντας ακόμη και τώρα να τoν στηρίζει», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης για να συμπληρώσει με νόημα: «Αναρωτιέμαι: τι ακριβώς είναι αυτό που συνδέει τον κ. Τσίπρα με τον δικτάτορα της Βενεζουέλας;».
Τι στο καλό έπαθε η Ελλάδα;
To ίδιο περίπου ερώτημα απευθύνει στον έλληνα πρωθυπουργό και ο βρετανικός Independent.
«Τι στο καλό συνέβη στην Ελλάδα και την παράδοσή της ως χώρα αλληλεγγύης στη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα; Γιατί η Ελλάδα, μια ευρωπαϊκή χώρα που έζησε από το 1967 έως το 1974 υπό μια αχρεία, ωμή, διεφθαρμένη, υποστηριζόμενη από τη δεξιά στρατιωτική χούντα, στέλνει μήνυμα υποστήριξης σε μια αχρεία, διεφθαρμένη, υποστηριζόμενη από τον στρατό δικτατορία στη Βενεζουέλα;» διερωτάται στο άρθρο του ο Ντένις ΜακΣέιν, πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην κυβέρνηση Μπλερ.
«Τώρα η ελληνική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζει τη δικτατορία του Μαδούρο, την ώρα που άλλοι Ευρωπαίοι αριστεροί πρωθυπουργοί, όπως ο Ισπανός Πέδρο Σάντσεθ, που γνωρίζει την αλήθεια για την τυραννία του Μαδούρο, ζητούν νέες εκλογές. Την εβδομάδα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια σημαντική τομή κατά του εθνολαϊκισμού, με τη συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της “Μακεδονίας” να επικυρώνεται από την ελληνική Βουλή, το καλό όνομα και το κύρος της Ελλάδας στην Ευρώπη δέχθηκαν πλήγμα με την απόφαση του Τσίπρα να υποστηρίξει ένα καθεστώς στη Βενεζουέλα εξίσου κακό όσο εκείνο των Ελλήνων συνταγματαρχών της επταετίας 1967-1974», καταλήγει το άρθρο του Independent.
Ερωτηθείς για τη συνομιλία που είχε με τον φινλανδό επίτροπο για την κατάσταση στη Βενεζουέλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι του εξέφρασε «αυτό που αισθάνεται κάθε δημοκρατικός πολίτης σήμερα: Θλίψη και αγανάκτηση όταν βλέπει το μεγάλο αυτό κράτος της Λατινικής Αμερικής να δοκιμάζεται από τις αυταρχικές μεθόδους ενός καθεστώτος που έχει οδηγήσει τον λαό του στην ανέχεια και στην απελπισία».
Α democratic solution for #Venezuela must be reached immediately. We support the #EU’s demand for free and fair elections. Tsipras’ alignment with the Maduro regime is an insult to the suffering people of Venezuela.
— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) January 29, 2019
«Η τραγωδία στη Βενεζουέλα πρέπει να βρει το ταχύτερο δυνατό δημοκρατική διέξοδο. Η Νέα Δημοκρατία συντάσσεται πλήρως με το αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για άμεσες και ελεύθερες εκλογές», κατέληξε στη συγκεκριμένη αναφορά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οσον αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας στη μεταμνημονιακή εποχή, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι συμφώνησε με τον συνομιλητή του πως το κλειδί για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας είναι οι επενδύσεις -ξένες και εγχώριες- που θα δημιουργήσουν νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. «Επενδύσεις που δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση αντί να προσελκύσει, έκανε τα πάντα, εδώ και τέσσερα χρόνια, για να καθυστερήσει ή και να αποτρέψει», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.
Κατάινεν: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται αυξήσεις μισθών, αλλά θέσεις εργασίας
Από την πλευρά του ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού, αρκέστηκε να πει πως η ελληνική κυβένηση έχει το δικαίωμα να το κάνει αυτό, ωστόσο η συμβουλή της Κομισιόν σε όλες τις χώρες είναι οι αυξήσεις να συνδέονται με την παραγωγικότητα.
Σε διαφορετική περίπτωση, τόνισε, δεν είναι βιώσιμη η αύξηση των μισθών και αυτό που χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα είναι νέες θέσεις εργασίας και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News