Σύμβαση κατά της βίας και της παρενόχλησης στους χώρους δουλειάς θα κυρωθεί σύντομα στη χώρα μας. Αυτό ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας και στη σκιά των όσων αποκάλυψε η ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, τα οποία άνοιξαν, επιτέλους, τη συζήτηση του #MeToo στην Ελλάδα.
Στις δηλώσεις του προς τον Τύπο μετά τη σύσκεψη με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη και την υπόλοιπη πολιτική ηεσία του υπουργείου, ο Πρωθυπουργός, μίλησε για τους άξονες των πολιτικών του.
«Αποτέλεσε πολιτική μου επιλογή το υπουργείο να αποκτήσει για πρώτη φορά στη χώρα μας Υφυπουργό με ευθύνη τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια. Να χαιρετίσω την παρουσία της νέας Υφυπουργού, η οποία είχε αναλάβει αυτό το χαρτοφυλάκιο με την ιδιότητα της Γενικής Γραμματέως αλλά η αναβάθμισή της σηματοδοτεί πολλά: Την έμφαση μας σε έναν σχέδιο για την οικογενειακή πολιτική με μέτρα -όπως είπα πριν- την άδεια πατρότητας, την επιβράβευση επιχειρήσεων που προωθούν έμπρακτα την ισότητα των φύλων, την ενσωμάτωση της διάστασης της αναπηρίας σε κάθε επιμέρους πολιτική μας», είπε σε ένα σημείο, για να συνεχίσει:
«Και βέβαια ένα θέμα βαρόμετρο που ήρθε στην επικαιρότητα με τόσο μεγάλη ένταση είναι το ζήτημα της εξουσιαστικής βίας, το οποίο η γενναία Σοφία Μπεκατώρου ανέδειξε με έναν τρόπο που -πιστεύω- ότι μας ακούμπησε και μας συγκίνησε όλους. Σύντομα η Ελλάδα κυρώσει τη σύμβαση -είναι η σύμβαση 190- της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας κατά της βίας και παρενόχλησης στους χώρους εργασίας. Νομίζω είναι μία σημαντική θεσμική συμβολή της Πολιτείας που έμενε ανενεργή και τώρα γίνεται πράξη».
Την προώθηση στη Βουλή προς κύρωση της σύμβασης 190 είχε προαναγγείλει δύο ημέρες νωρίτερα η υφυπουργός Εργασίας Μαρία Συρεγγέλα.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας αποτελεί το πρώτο διεθνές μέσο που καθορίζει τα παγκόσμια πρότυπα για την παρενόχληση και τη βία που σχετίζονται με την εργασία και αναγνωρίζει ότι η βία και η παρενόχληση στην εργασία μπορεί να αποτελούν παραβίαση ή κατάχρηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γεγονός που αποτελεί απειλή για τις ίσες ευκαιρίες.
Τα κράτη-μέλη που θα κυρώσουν τη Σύμβαση –ανάμεσα τους και η Ελλάδα- δεσμεύονται να υιοθετήσουν μία συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία. Στο πλαίσιο της κύρωσης οφείλουν να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν προληπτικά και διορθωτικά μέτρα, να προστατεύσουν όλα τα πρόσωπα στον χώρο της εργασίας, ανεξαρτήτως εργασιακού καθεστώτος και να στηρίξουν τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους που έπεσαν θύματα βίας και παρενόχλησης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News