Στο Μέγαρο Μαξίμου έφτασε λίγο πριν από τις 10:30 του Σαββάτου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο για τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών.
Ο κ. Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον κ. Πομπέο στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου όπου, όπως φάνηκε από τις κινήσεις τους, συζήτησαν για τις ομοιόχρωμες μπλε γραβάτες τους.
Στον προθάλαμο βρίσκονταν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας, ο αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ και μέλη της αμερικανικής αντιπροσωπείας. Ακούστηκαν στις κάμερες να συζητούν για τον καιρό και το νέο Μουσείο Γουλανδρή που εγκαινίασε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός.
Στην τοποθέτησή του πριν αρχίσουν οι συνομιλίες, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην παλαιά και μακρά σχέση των δύο χωρών και τις προοπτικές της για το μέλλον. Επιπλέον έκανε αναφορά στις δραστηριότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.
«Εκδηλώνονται κινήσεις που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Αναφέρομαι στην πρακτική της γειτονικής Τουρκίας, η οποία συχνά δεν συνάδει με τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας που επιθυμεί η Ελλάδα. Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο τεμάχιο 7 παραβιάζουν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Η Κύπρος δεν ζητά παρά το αυτονόητο. Την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου», τόνισε σχετικά.
Πρόσθεσε ακόμη ότι προσδοκά τη θετική συμβολή των ΗΠΑ στην αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας απέναντι στην Κύπρο και την Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά τον β΄γύρο του στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι γίνεται σε μια συγκυρία όπου η Ελλάδα μετά από 10 χρόνια οικονομικών αντιξοοτήτων βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης.
Εκανε ακόμη αναφορά στο ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών για επενδύσεις στην Ελλάδα, σημειώνοντας τις επενδύσεις της φαρμακευτικής Pfizer, της εταιρείας ηλεκτρονικών Cisco, την επένδυση της Οnyx στα ναυπηγεία της Σύρου και εμμέσως της EXXON που ενδιαφέρεται με κοινοπραξίες για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη. Υπογράμμισε ότι υπάρχει συνεργασία και στον ενεργειακό τομέα με το υγροποιημένο αέριο και την έρευνα για υδρογονάνθρακες.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά στη συνεργασία στο επίπεδο του τουρισμού και τις αφίξεις αμερικανών τουριστών, τις υποτροφίες για έλληνες φοιτητές και τα προγράμματα ανταλλαγής αλλά και την κατάργηση της βίζας για τους έλληνες πολίτες.
Απαντώντας στην προσφώνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Μάικ Πομπέο, αφού σημείωσε την ιστορική σχέση των δυο χωρών, τόνισε πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο απόγειό τους και πως με την επίσκεψή του προσβλέπει «πως θα προχωρήσουν μπροστά».
Αναφέρθηκε στην Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας υπάρχουν σημεία που εκτείνονται και σε οικονομικό επίπεδο. Πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές εταιρείες είναι έτοιμες να έλθουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη για όλους.
Μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ο αμερικανός υπουργός μετέβη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπου είχε συνάντηση με τον υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Ακολούθως είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στο υπουργείο, στη Βασιλίσσης Σοφίας. Με τον έλληνα ομόλογό του υπέγραψαν την επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defence Cooperation Agreement-MDCA).
Το απόγευμα, ο Μάικ Πομπέο θα εκφωνήσει ομιλία στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώ αύριο Κυριακή θα αναχωρήσει από την Αθήνα για τις ΗΠΑ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News