Ικανοποιημένος από το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία, εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.
Οπως επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, πυρήνας της διττής προσέγγισης προς την Τουρκία εμπερικλείεται στο εδάφιο, όπου γίνεται λόγος για προώθηση της θετικής ατζέντας με τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο «Για εμάς», πρόσθεσε, «απαράβατη γραμμή είναι να μην εργαλειοποιεί η Τουρκία το μεταναστευτικό αλλά και να προβεί σε κινήσεις καλής θέλησης όπως το να δεχθεί τα 1.450 άτομα των οποίων το αίτημα για παροχή ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα».
«Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, μας καλύπτει επίσης το κείμενο συμπερασμάτων», συνέχισε στη σχετική αναφορά του ο Πρωθυπουργός.«Είχαμε συστηματική επικοινωνία με τον [πρόεδρο της Κύπρου] Νίκο Αναστασιάδη» και «θεωρώ πως η παράγραφος 19 του κειμένου συμπερασμάτων καλύπτει πλήρως τις κοινές μας ανησυχίες».
Οπως επίσης έκανε γνωστό, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους ευρωπαίους εταίρους για τη συνάντηση που είχε με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Εχω εκφράσει με σαφέστατο τρόπο τον έντονο προβληματισμό για την οποιαδήποτε εκδήλωση έντασης στην Κύπρο με αφορμή την επέτειο από την τουρκική εισβολή. Είναι σαφές πλέον πως οποιαδήποτε ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα ή την Κύπρο έχει επιπτώσεις στις ευρωτουρκικές σχέσεις», ήταν η παρατήρησή του για την επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα, ενώ για μία ακόμη φορά διεμήνυσε ότι τα περί λύσης δύο κρατών είναι εκτός κάθε συζήτησης.
Τα δύο λεπτά με τον Τατάρ
«Δεν συναντήθηκα με τον (επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων) Τατάρ, διασταυρωθήκαμε για δύο λεπτά και του είπα πως η λύση των δύο κρατών δεν θα μας πάει πουθενά. Όταν ο κ. Τατάρ μιλάει για δύο κράτη κανείς στην Ευρώπη δεν τον ακούει, σταματάει η συζήτηση», ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός. «Ας βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Το πλαίσιο των σχέσεων μας με την Τουρκία μετά τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ξεκάθαρο», συμπλήρωσε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης.
Οσον αφορά τα της Λιβύης, σημείωσε πως με επιμονή δική μου και του ιταλού ομολόγου του, Μάριο Ντράγκι, «το Συμβούλιο επαναλαμβάνει πως οι εκλογές στη Λιβύη πρέπει να γίνουν στις 24 Δεκεμβρίου, να γίνουν αποδεκτά τα αποτελέσματα και να αποχωρήσουν όλες οι ξένες δυνάμεις».
Σε ερωτήσεις που δέχθηκε για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, σε συνάρτηση και με το Μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση «ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία σε πνεύμα καλής θέλησης». «Πιστεύω», είπε, «ότι στο συγκεκριμένο πεδίο [το Μεταναστευτικό] έχουμε κοινά συμφέροντα. Υπάρχει συνολικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά στην χρηματοδότηση».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News